Polska kraj cwaniaków i desperatów.

O wszystkim i o niczym
Awatar użytkownika
GIZIO 1966

Polska kraj cwaniaków i desperatów.

Post autor: GIZIO 1966 »

Chciałbym się z wami podzielić wrażeniami ze spotkania na którym byłem wczoraj w Bornem Sulinowie.W tym roku szykuje się oczyszczanie terenów po poligonowych wokół Bornego Sulinowa,a że człek bez pracy,to ruszyłem na spotkanie tym bardziej,że mojej żony zakład też padł na ryj - ale to już inna historia.Mówię sobie parę lat praktyki ma się na szpadlu w terenie z wykrywką i bez - więc chyba nie będzie źle.Sala pełna aż po brzegi ,więc słuchałem na korytarzu.No i zaczęły dziać cuda.Przemawiał ten co miał najlepsze gadane.A zaczął od tego,że umowa owszem , ale o dzieło - zero ubezpieczenia i żadnej odpowiedzialności z ich strony.Przeprosił też panie ,ale niestety one nie mogą brać w tym udziału(misji samobójczej - bo tak bym to określił :lol: :lol: :lol: ). Na pytania pewnego kumpla z Bornego - a dlaczego w ten sposób podchodzą do sprawy ? Bajerant odpowiedział,że nikt tu nikogo na siłę do pracy nie ciągnie.No tak - Warszawiaki przyjechali na głęboką prowincję , więc kto im tu podskoczy.Tym bardziej,że obiecują złote góry. :lol: A odnośnie tych złotych gór.O swojej wykrywce mogłem zapomnieć.Panowie już to rozwiązali w swój sposób.Każdy saper :lol: (o tych saperach,to później) dostanie sprzęt nowego "Smętka" ,którego oni zakupią w cenie 950 zł plus paro dniowy kurs saperski za 2000zł,które również wyłożą oni,ale za to wszystko saper później będzie miał odtrącane z zarobionych pieniędzy.No i odnośnie saperów - byli wojskowi.Zapytałem się jednego z cwaniaków -dlaczego tylko wojskowi ? Bo mają takie wytyczne. :lol: Mają wytyczne.Ale umywają ręce od jakiejkolwiek odpowiedzialności ? Dobre!!! :lol: Ale to,że jeden trep z drugim mógł być w orkiestrze zaopatrzeniu lub pracować w kancelarii w swojej karierze zawodowej i giwerę może widział 30 lat temu to nic .Ważne,że trep -czyli sztuka.Skąd ja to znam? :lol: :lol: A teraz system pracy-21 jeden dni bez przerwy po 8 godzin,a później tydzień wolnego.Na pytanie dlaczego tak ? Bo wtedy organizm lepiej się regeneruje.No powalił mnie na kolana tym tekstem. :lol: A najlepsze na koniec. Pomocnik sapera ze 100x100 metrów kwadratowych 300 zł ,a saper 450 zł i tekst.Panowie przeliczcie sobie dziennie możecie zarobić 300-450 zł :lol: :lol: Szkoda tylko,że nie dodał,że teren może być tak nasiąknięty odłamkami lub zalesiony lub gatunek gleby(np.glina),że przez tydzień będziemy siedzieć na tych obszarze i wtedy już nie będzie tak kolorowo.A zapomniałem -sala powoli zaczęła się przerzedzać.Następny tekst też mnie powalił na kolana.Panowie kolorowy metal wasz ,a żelazo nasze. :lol: Gdybym tam nie pomykał z wykrywką,to może już bym widział przyczepy kabli miedzianych :lol: :lol: Na koniec pozostało paru desperatów i grupa trepów.I czar prysnął. :lol: :lol:
A tak swoją drogą- to ciekaw jestem,czy ludzie którzy dali dotację z Unii na rozminowanie tego terenu(nie mało,bo z tego co się dowiedziałem 14 mln zł) wiedzą,jak sprawa stoi ?
Polska to piękny kraj- cwaniaków,desperatów i absurdu. :lol: Najbardziej żal mi tych ludzi po byłych PGR,którzy nie mają jakiejkolwiek szansy na pracę.Widziałem ludzi ,którzy przyjechali na spotkanie rowerkami z epoki jeszcze PRL -u z oddalonych miejscowości o parę dobrych kilometrów,a warunki niezbyt odpowiednie są teraz na jazdę rowerem.Ale właśnie chyba na tym bazują cwaniaczki z Warszawy.Dziwiłem się tylko byłym trepom,którzy przyjechali samochodami(dość odpowiednie mają przecież zabezpieczenie finansowe-emerytury). No - ale jak to się mówi"W miarę jedzenia apetyt rośnie ".
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Re: Polska kraj cwaniaków i desperatów.

Post autor: Manufaktura Dzika »

Kosmos w podejściu do ludzi. Teraz tylko ciekawe jak tacy "nowi saperzy" dokonają tego oczyszczenia terenu. No i podstawowe pytanie kto dopuscił taka firmę do takich zadań ?
Awatar użytkownika
piećka1977

Post autor: piećka1977 »

Można domniemać, że warszawka rękami tych biednych i zdesperowanych ludzi nie mających niejednokrotnie środków a utrzymanie rodziny chce oczyścić tereny które potem między sobą posprzedaję. Śmiechu warte nie biorą odpowiedzialności oraz nie ma żadnego ubezpieczenia i znowu absurd. Mało tego jakie muszą mieć wejścia skoro wcześniej czytałem w gazecie, że oferty tej oto pracy miały być w Urzędzie Pracy w Szczecinku. I tak bez względu na to czy chociaż raz w życiu taki SAPER-Kancelarzysta był na rozminowywaniu i w myśl wypowiedzi cwaniaczka jest on fachowcem w danej dziedzinie :czekam: -śmiech na sali. Widać wszytko ułożone pod daną grupę społeczną czyli byłych wojskowych i to tylko specjalizacja saper. A takie stwierdzenie zarobicie 300-450 PLN dziennie śmieszne. I to ma być walka z bezrobociem panowie warszawiacy nie tędy droga :nono: Ciekawe ile dniówki będzie miał cały koordynator działań siedząc w swoim biurze na foteliku i dodając słupki. Według mnie jest to jedna wielka mistyfikacja.
Awatar użytkownika
Gienek

Post autor: Gienek »

:szok: to się nadaje do Uwagi z TVN-u
Awatar użytkownika
GIZIO 1966

No właśnie - moja żona to samo stwierdziła. :D
Awatar użytkownika
piećka1977

Według mnie ludzie powinni to nagłośnić Jak w Polsce wydatkuje się unijną kasę. A wyjdzie pewnie na to , że teren nie zostanie oczyszczony a kasa się rozejdzie. Albo wszystko jest robione tak aby zlecenie dostała jakaś firma zaprzyjaźniona z tymi gamoniami którzy jak to GIZIO 1966 napisał zrobili jakieś pożal się Boże spotkanie pieprzyli trzy po trzy. I jak to będzie określone że względu na brak osób bezrobotnych chętnych do oczyszczenia terenu zmuszeni byliśmy do podjęcia decyzji aby oczyszczeniem i rozminowaniem terenu zajęła się wyspecjalizowana firma.
Awatar użytkownika
GIZIO 1966

Właśnie próbuję to robić,bo to co się wyprawia w tym kraju prosi o pomstę do ....
No właśnie do kogo lub gdzie ? :zebek: Znalazło się paru cwaniaków,którzy na zdrowiu i może życiu ludzkim chcą zarobić kasiorę nie licząc się z niczym.Jak ktoś chętny do zagłębienia się w temacie,to zapraszam. Szczególnie na PFE gdzie kolega Vouk dość konkretnie wyjaśnia problem ,a także kolega Loslau odnosi się do tego specjalistycznego kursu saperskiego . :zebek: Zapraszam.

http://www.forum.eksploracja.pl/viewtop ... 1303233417" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.eksploracja.eu/forum/viewtop ... fd73#42628" onclick="window.open(this.href);return false;

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=716023#1553939" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
piećka1977

Czytałem chociaż nie wszyscy przychylni.
Awatar użytkownika
GIZIO 1966

piećka1977 pisze:Czytałem chociaż nie wszyscy przychylni.
No dziwne,aby wszyscy krakali tak samo,ale mnie to nie dziwi.Ważne jest to,aby ludzie(nasze środowisko) wiedzieli,jakie przewałki się robi w kraju Unii Europejskiej. :zebek: Weźmiesz z pola złodziej , ale jak cwaniacy robią przekręty,to już wszystko jest okey.
Awatar użytkownika
piećka1977

Nie mówię o tym aby wszyscy mieli takie zdanie tylko wku.......ja mnie to jak piszesz na temat a ktoś wyrywa jedno lub dwa zdania z kontekstu i zaczyna pieprzyć nie na temat i cała myśl przewodnia i wątek postu idzie na dalszy plan. Ja mam takie samo zdanie jak Ty bo wkurza mnie to co się dzieje w tym kraju. Ilu jest takich ludzi jak na tym forum i chcieli by sobie dorobić i co g....o ponieważ ktoś sobie jakieś teorie i nie wiadomo jakie wymagania stawia a w gazecie było to tak pięknie opisane.
Pomyl się w zeznaniu podatkowym o 1 PLN to złodziej i przestępca chciał oszukać biedne państwo. Świadomie zataisz i nie wykażesz milionów jesteś uniewinniony albo kara znikoma ponieważ mała szkodliwość społeczna i tak to się dobywa.
Bolo

Post autor: Bolo »

GIZIO 1966 pisze:
piećka1977 pisze:Czytałem chociaż nie wszyscy przychylni.
No dziwne,aby wszyscy krakali tak samo,ale mnie to nie dziwi.Ważne jest to,aby ludzie(nasze środowisko) wiedzieli,jakie przewałki się robi w kraju Unii Europejskiej. :zebek: Weźmiesz z pola złodziej , ale jak cwaniacy robią przekręty,to już wszystko jest okey.
no to jeszcze jeden wałek z WiM, w Iławie powstanie port z 18 stanowiskami dla statków towarowych, gdy już za niemca taki transport padał na gębę w konkurencji z pociągami....

i kolejny, wybudowanie statków do żeglugi nie mieszczących się w śluzach na kanale Ostródzko-Elbląskim :szok:
Awatar użytkownika
piećka1977

ale czy to są dopiero zamysły czy juz twarde postanowienia bo jak tak to zamiast staków będą pływały stateczki a zamiasta barek bareczki :lol:
Bolo

Post autor: Bolo »

piećka1977 pisze:ale czy to są dopiero zamysły czy juz twarde postanowienia bo jak tak to zamiast staków będą pływały stateczki a zamiasta barek bareczki :lol:
niestety statki już wybudowane w zeszłym roku http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzeni ... -tona.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false; :szok:

a budowa portu została przyklepana 05 marca tego roku :/

aby żyło się lepiej :zebek:
Awatar użytkownika
GIZIO 1966

Polska rzeczywistość - ale jak toną,to może przerobią je na batyskafy ? :zebek:
COUNTARIES

Post autor: COUNTARIES »

.... po prostu przykre !!!!
niestety , nie ma to nic wspolnego z naszym podejsciem , by sprawe / prace wykonac dobrze majac przy tym jeszcze kontakt z przyroda I historie .... nic bardziej mylnego '
Tu wchodza w gre DOTACJE Unijne wiec jest to chlodno wykalkulowany biznes i jak slyszeliscie za kilkanascie milionow zlotych . Cala sztuka polega wiec na tym jakie trzeba spelenic warunki ze strony tych panow z Wa-wy by przejac 14 milionow a pozniej zachowac w kieszeni lwia z tego czesc - to jest to rozwiazanie ..... a nie ile jakiegos gowna zostanie wyjete z ziemi . Przykre i to bardzo !!
pamietacie ???? " Ten mis ma kosztowac ... " - wlasnie tak zarabia sie pieniadze .
pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ