Sluchajcie, chcialam prosic o pomoc. W 1952r. moja prababcia zostala pochowana w Pozezdrzu na katolickiej juz czesci cmentarza. Mogila byla bez pomnika, rodzina pozniej tez wyjechala. Powiedzcie prosze, czy jest jakakolwiek szansa odnalezc miejsce pochowku? Wiem tylko, ze to bylo zaraz na prawo od bramy (przynajmniej tej owczesnej), przy ogrodzeniu. Starsi czlonkowie rodziny obecni na pogrzebie juz zmarli, a inni byli za mlodzi i nie pamietaja szczegolow.
Szukalam juz wszedzie, gdzie mozna bylo telefonicznie. Proboszcz parafii mowi, ze nie ma zadnych informacji, bo to mienie komunalne i prowadzi to gmina. W gminie tlumacza, ze to przeszlo na mienie komunalne dopiero w 1985r. wiec wczesniej nie maja. Kuria diecezjalna odsyla z powrotem do parafii. Pozostaja chyba tylko osobiste poszukiwania, ale powiedzcie prosze, czy tam w ogole zostaly jeszcze jakies slady z tamtego okresu? Czy jest szansa lokalizacji grobu? To dla mnie bardzo wazne, chcielibysmy przez ekshumacje przeniesc prababcie tam, gdzie najblizsza rodzina.
Ja pochodze z Podkarpacia, chociaz mieszkam teraz w zach-pom. Kawal drogi