cmentarz katolicki Pozezdrze

Wszystko co związane z eksploracją
kati

cmentarz katolicki Pozezdrze

Post autor: kati »

Witam
Sluchajcie, chcialam prosic o pomoc. W 1952r. moja prababcia zostala pochowana w Pozezdrzu na katolickiej juz czesci cmentarza. Mogila byla bez pomnika, rodzina pozniej tez wyjechala. Powiedzcie prosze, czy jest jakakolwiek szansa odnalezc miejsce pochowku? Wiem tylko, ze to bylo zaraz na prawo od bramy (przynajmniej tej owczesnej), przy ogrodzeniu. Starsi czlonkowie rodziny obecni na pogrzebie juz zmarli, a inni byli za mlodzi i nie pamietaja szczegolow.

Szukalam juz wszedzie, gdzie mozna bylo telefonicznie. Proboszcz parafii mowi, ze nie ma zadnych informacji, bo to mienie komunalne i prowadzi to gmina. W gminie tlumacza, ze to przeszlo na mienie komunalne dopiero w 1985r. wiec wczesniej nie maja. Kuria diecezjalna odsyla z powrotem do parafii. Pozostaja chyba tylko osobiste poszukiwania, ale powiedzcie prosze, czy tam w ogole zostaly jeszcze jakies slady z tamtego okresu? Czy jest szansa lokalizacji grobu? To dla mnie bardzo wazne, chcielibysmy przez ekshumacje przeniesc prababcie tam, gdzie najblizsza rodzina.

Ja pochodze z Podkarpacia, chociaz mieszkam teraz w zach-pom. Kawal drogi :/ a nie moge w najblizszym czasie wybrac sie na taka wyprawe, jestem po operacji .. Dlatego prosze czy ktos sie odezwie, czy ktos moglby mi jakos pomoc?
asdic321

Re: cmentarz katolicki Pozezdrze

Post autor: asdic321 »

Wszelkie informacje powinny znajdowac sie w ksiegach parafialnych - w 1958 r. z cala pewnoscia cmentarz przykoscielny nie byl komunalny a liczyc na inne zapiski (np. koscielnego/grabarza) nie ma co! Powinny powiadam ale tez nie kazdy proboszcz musial dbac o rzetelne prowadzenie dokumentacji, sam widywalem ksiegi gdzie wpisy urywaja sie w latach '70 a dalej jest tylko sterta luznych papierow po wszystkich katach kancelarii! Nie wszedzie tez cmentarze maja wyznaczone kwatery - na tych malych, wiejskich pochowki czesto kopane byly dosc "spontanicznie" i "zywiolowo" :)
Wybierz sie zatem kiedys na miejsce i sprawdz co sie da w ksiegach parafii a niezaleznie od tego popytaj jakies babcie miejscowe - one beda pamietac najlepiej. Bierz tylko pod uwage, ze na grobie z konca lat '50 moga byc juz inne mogily albo i nagrobki, co raczej skutecznie uniemozliwia ew. ekshumacje! :sad:
kati

Re: cmentarz katolicki Pozezdrze

Post autor: kati »

Z tego co dotychczas badalam sprawe wiem juz, ze w l. 47-87 byl tam jeden proboszcz. ale obecny z ktorym rozmawialam zarzeka sie na wszystko, ze on nic nie wie, nic nie ma. Ze to nie bylo komunalne przed 1985 tez wiem, i nadal tkwie w impasie :/

Coz, co do podziału kwater i ponownego uzytkowania miejsca, fakt, tez sie tego obawiam. Licze ciagle na lut szczescia, ze moze jakis zdziczaly, zarosniety, nieuzywany zakatek ..
ODPOWIEDZ