Kowalstwo w plenerze na fotografiach

Wasze zdjęcia z wypraw itp.
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Kowalstwo w plenerze na fotografiach

Post autor: Manufaktura Dzika »

Kolejna Prośba kierowana do szacownych Kolegów. Jak części wiadomo Zaczynam się parać kowalstwem.
Pstrykacie dużo fotek i jeśli traficie coś Kutego wklejajcie w ten wątek ( ogrodzenia, i wszelakie przedmioty zrobione przez kowala)

Przewidziana nagroda za naj zdjęcie :)
Awatar użytkownika
ostrybrzytwa

Post autor: ostrybrzytwa »

nagroda wykuty uśmiech Dzika :zebek: ( Dziku oczywiście żarcik )
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

spokojnie :axe:
to zacznę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

kolno
Awatar użytkownika
markis

Dębówko.

Post autor: markis »

Współczesna metaloplastyka.

Ozdobna brama.

Obrazek

Powiększony detal.

Obrazek
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

Post autor: Piłsudczyk »

To i ja coś dorzucę ze szlaku... Fragmenty ogrodzeń grobów na cmentarzu w Łęgutach (jedno wykonane w Berlinie), klamka od bramki prowadzącej na cmentarz w Różynce (z Wrocławia - Breslau) i uchwyt dla pochodni z bramy-pomnika poległych w Kwiecewie.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2009, 22:36 przez Piłsudczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

po cmentarzach dobrze widać rozwój trendów w modzie zdobniczej oraz wpływy szkoły kowalskiej na określone rejony.
Awatar użytkownika
markis

Piłsudczyk przedstawił piękne, kute elementy sztuki kowalskiej. łączenia na nity, śruby, objemki – żadnych spawów. Minionej niedzieli byłem w „Centralnej Polsce” – okolice łowicza – Pradolina Warszawsko-Berlińska. Odwiedziłem dwa wiejskie cmentarze i :szok: . Nie znalazłem żadnego, kutego, ozdobnego elementu. Groby właścicieli ziemskich, księży i młynarza otoczone płotkiem z żeliwa. Jedynym wyrobem kowali są metalowe krzyże. Jest ich dużo i niestety nie są najładniejsze. Być może mam uraz do łowickiego stylu .... Te esy-floresy !!! :/ . A od kiedy kowal kupił spawarkę to już nie ma nic wspólnego z sztukę kowalską.
Na Wszystkich świętych wybieram się w inne strony. Temat zaproponowany przez Dzika jest interesujący i może coś ciekawego spotkam...
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Kurpiowsko - łowicki rodowód słynnych wycinanek jest podobno bardziej skomplikowany. Polscy żydzi mieli zwyczaj obwieszać swoje okna pieknymi i skomplikowanymi wycinankami m.in. w Purim i Chanukę. A drobni handlarze żydowscy uczyli potem chłopów tych wycinanek, żeby sprzedać im kolorowy papier i nożyce do papieru (oba przedmioty w ówczesnym gospodarstwie raczej zbędne). Wieś zrodziła potem samorodne talenty, zastosowano tradycyjne wzory i...
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

Post autor: Piłsudczyk »

Myślę, że kowalska sztuka cmentarna najbardziej się rozwinęła i stworzyła najciekawsze formy właśnie na naszych ziemiach (obszarze dawnych Prus Wschodnich) - te rozmaite kształty krzyży, tablic, zdobione ogrodzenia... Ciężko znaleźć równie kunsztowne rzeczy na cmentarzach w innych regionach Polski.
A teraz coś z nieco "innej beczki" - fotka metalowego krzyża przydrożnego (tak nieodzownego elementu warmińskiego krajobrazu), stojącego pod wsią Redykajny (zdjęcie z wiosny, z jednego z pierwszych moich rajdów rowerowych w tym sezonie :D ).
duch

Post autor: duch »

Takie żeliwne cacko znajduje się w miejscowości Sokoły w woj. Podlaskim:
Ostatnio zmieniony 28 paź 2009, 20:33 przez duch, łącznie zmieniany 1 raz.
duch

Post autor: duch »

Pomnik z cmentarza na wileńskiej Rossie. Oba prezentowane przeze mnie przykłady są wykonane techniką odlewniczą, ale są na tyle wyjątkowe, że mam nadzieję, iż nikt się nie obrazi za to odstępstwo od zasadniczego tematu.
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Warmia też obfituje w odlewane krzyże, na większosći cmentarzy można spotkać ale prostsze w formie
Awatar użytkownika
markis

srebrny_lis pisze:Kurpiowsko - łowicki rodowód słynnych wycinanek jest podobno bardziej skomplikowany. Polscy żydzi mieli zwyczaj obwieszać swoje okna pieknymi i skomplikowanymi wycinankami m.in. w Purim i Chanukę. A drobni handlarze żydowscy uczyli potem chłopów tych wycinanek, żeby sprzedać im kolorowy papier i nożyce do papieru (oba przedmioty w ówczesnym gospodarstwie raczej zbędne). Wieś zrodziła potem samorodne talenty, zastosowano tradycyjne wzory i...
Srebrny Lisie !
Otworzyłeś mi oczy. Nie przypuszczałem, że kultura żydowska mogła mieć tak duży wpływ na rozwój miejscowej kultury. Cmentarz w Waliszewie Starym jest oddalony od Głowna raptem 10 km. W 1969 roku po raz pierwszy przyjechałem w te strony. Głowno, zapyziałe, brudne miasteczko z charakterystyczną, żydowską zabudową nie robiło najlepszego wrażenia. łowicz nie prezentował się lepiej. Na wioskach było jeszcze gorzej – chałupy oklejone gliną, słomą kryte. Jednym słowem bieda. Warmia, Mazury, Pomorze to kraina czerwonych dachów, dużych gospodarstw po prostu „ Ameryka”. Ale wystarczyło kilka „tłustych, gierkowskich lat „ , żeby na wsi wszystko radykalnie się zmieniło. Zostawiłem tam znajomych, przyjaciół i po dziesięciu wspaniałych latach młodości wróciłem na Mazury.

Kilka fotek krzyży z cmentarza w Waliszewie Starym.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten krzyż tak bardzo się różni od pozostałych, że chyba został przywieziony z innych terenów.

Obrazek
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Wielkie dzięki za fotogfrafie, Ale proszę również o inne detale metalowe kraty , i inne bo nam się temat zawęził :)

Wielkie dzięki
ODPOWIEDZ