a miało iść do huty...

Znaleziska, które nie pasują do powyższych działów
Frozzer
Kontakt:

a miało iść do huty...

Post autor: Frozzer »

Czołem

dziś, przy okazji odbierania żony od teściowej, wstąpiłem na skup złomu - no i wyszedłem z niego lżejszy - jeżeli chodzi o pieniądze ;) - i cięższy, jeżeli chodzi o wagę :D

wytargałem dwa takie kółeczka, 44 kilo/sztuka ;) i dwie kule 13 kilo w sumie. żona nie była zadowolona, bo ledwo wsadziłem wózek mojego synka do bagażnika. :zebek:

niestety koła są rozcięte, i mają dorobione piasty. Ale już nad tym pracuje
jakiś pomysłowy Dobromir użył ich do taczanki własnej produkcji.

kulki - to te największe ze zdjęcia, jedna raczej na bank jest armatnia, druga chyba również - chociaż ma nieznaczne deformacje co budzi moje podejżenia
muszę je poważyć, to będziemy pewni. Trzecią pod względem wielkości dostałem tydzień temu - no i z przykrością stwierdzam, że to raczej nie jest armatnia. W niewielkim otworze widocznym na zdjęciu zacząłem skrobać - i okazało się, że jest ona dopełniona ołowiem
zapewne to jakaś kula do rzucania - a może się mylę?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

To z Górowa??? :szok:
Frozzer
Kontakt:

z Bart. :)
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

Frozzer pisze:z Bart. :)
Ufff aż mi się lżej zrobiło! :zebek: ;)
Super fanciki! :) Pogratulować!

PS. Jakoś w zeszłym roku na złom do Bart poszło kilkaset kilo kul armatnich z Dzikowa!!! :sad:
Awatar użytkownika
ODYS

Post autor: ODYS »

Te kule z ołowiem często miewają młynarski rodowód.
Frozzer
Kontakt:

kolejne do kolekcji, żona powoli zaczyna mnie nienawidzić :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Frozzer dawaj cos jeszcze :kon:
Awatar użytkownika
Remington

Post autor: Remington »

Mam gdzieś ogniwo od kettenkraftrada. Jak znajdę, to sprezentuję. Całą gąsienicę kupił gość, który składa taki pojazd.
Co do kół, swojego czasu trochę się ich walało u mnie na plaży, w wodzie też leżała jakaś większa gąsienica. Jednak zaczęli tam buszować złomiarze i wiele fantów zniknęło.
Frozzer
Kontakt:

byłbym wdzięczny za ogniwko - co prawda do kettenkrada jeszcze nic nie mam, ale widze już 4 kółka na horyzoncie :D
Awatar użytkownika
ODYS

Post autor: ODYS »

A można wiedzieć co to za woda ? Chętnie zrobił bym tam NURA :D Może głębiej wyszło by więcej fantów.
Awatar użytkownika
Remington

To Babie Doły na Kępie Oksywskiej (Gdynia)
Trzeba by wejść z wykrywką do wody, no i czymś kopać w piachu. Pod wodą to tragedia, fale zasypują dołek.
żelastwo pojawia się po jesiennych sztormach przy dobrym kierunku wiatu, gdy fale zabierają piasek. Zostają kamienie i różne żelastwo.
KRIS

Post autor: KRIS »

Witam!
Co pisze Remington to 100% prawda.Chociaż ELDORADEM ten teren bym nie nazwał.Tutaj można zobaczyć jak wyglądała plaża w 1945 r. : http://www.pomorze.gd.pl/fot_gdynia.htm
Teren warty zwiedzenia!Można zacząć zwiedzać od słynnej baterii Cannet która dała popalić Niemcom w 1939 roku(ul.Muchowskiego, cmętarz Marynarki Wojennej, dojazd autobusami 150,152 ) i plażą pójść w kierunku Babich Dołów i zobaczyć "Torpedownie".Na Babie Doły można dojechać autobusem 109 i zacząć od "Torpedowni" i plaża dojść do baterii Cannet.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Remington

świetne zdjęcia. To moje tereny. Z fotek wynika, że linia brzegowa niewiele się zmieniła.
Przed złomiarzami na plaży walały się widoczne na zdjęciach beczki po paliwie, oraz części pojazdów. To było kilkanaście lat temu.
KRIS

Post autor: KRIS »

Witam!
A jeszcze nie wspomniałeś o T-34 który stał na plaży i o wąwozach (ale to już inna bajka!)
Remington pisze: To moje tereny.
Ale ja chyba mam bliżej ,baterie Cannet widzę z okna(to też inna bajka!)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Remington

Mieszkam w Pierwoszynie.
Faktycznie, kawał czasu temu na Babich Dołach, na plaży stał sobie wrak czołgu. Nikomu nie przeszkadzał, wszyscy robili sobie na nim zdjęcia, a przy nim ogniska.
W końcu wojsko przyjechało z palnikami...
W Wąwozie przy lotnisku był sobie zepchnięty samolot, MIG-21. Też był fajny, tak sobie leżał...
...aż cena aluminium poszła w górę. Wycieczki zarośniętych panów z obcążkami w ręku sprawiły, że zniknął w pół roku.
Do Canneta masz blisko? To może coś wiesz o ogromnym bunkrze pod cmentarzem i starym kościółkiem na Oksywiu? Przez 2-3 lata po wojnie siedzieli tam Niemcy, zasypani.
ODPOWIEDZ