ZEZWOLENIA
- wendrowiec
Re: ZEZWOLENIA
Witam,z tego co ja rozumuję to zezwolenie należy mieć
,a właściciel jest pewnie zawsze jeden,lasy to państwo[prywatne, jak mojej cioci] pola też państwo lub prywatne.Więc jak kilku właścicieli.Bez zezwoleń to
bądź częste

- wendrowiec
http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/8 ... metalu.htm" onclick="window.open(this.href);return false; CIEKAWY ARTYKUŁ 
krzywy1 pisze:Jasne, a czy jeśli zaznaczony obszar jest w posiadaniu kilku właścicieli, to trzeba od wszystkich mieć najpierw zezwolenia, czy tak?
W zasadzie tak. Ale m.zd. brak zgody właściciela nie jest przeszkodą do wydania pozwolenia przez WKZ.
- wendrowiec
Prawo jest prawem choć często nie zrozumiałym lub każdy interpretuje jak chce.My panowie i panie,po prostu omijajmy tereny archeologiczne i zabytkowe, oraz zakopujmy po sobie dołki
W razie kontroli,miła rozmowa i skrucha daje efekty.TAK RADZĄ STARSI POSZUKIWACZE SKARBÓW
Pełna zgoda, gdyby tylko wszyscy poszukiwacze przestrzegali podstawowych zasad wykopkowej kindersztuby 
- piećka1977
Tylko po co pozwolenie od WKZ skoro i tak nie będziesz mógł wejść na dany teren, bo nie będzie zgody od właściciela.tom_23 pisze:krzywy1 pisze:Jasne, a czy jeśli zaznaczony obszar jest w posiadaniu kilku właścicieli, to trzeba od wszystkich mieć najpierw zezwolenia, czy tak?
W zasadzie tak. Ale m.zd. brak zgody właściciela nie jest przeszkodą do wydania pozwolenia przez WKZ.
-
krzywy1
Mi chodziło o to czy WKZ wyda pozwolenie, jak się złozy bez tego papierka o zgodzie, bo jak np. na mapce jest wiekszy obszar, i np. jest 10 właścicieli, bo różne działki itp, to ja wole sobie ich pozwolenie pózniej załatwić, (niemozliwe, żeby nikt sie nie zgodzi)ł
, jak juz bede mial zgode od wWKZ. A jescze jedno pytanie, jak duzy obszar mozna zazaczyc na mapce? wiadomo im wiekszy tym chyba lepszy co?
- cichy25
jak chcesz info pisz na prywatny.. co roku mam pozwolenia i nic trudnego. z nadleśnictwem to bywa różnie ale z nadleśniczymi można się dogadać. jedyny problem jest z nadleśnictwem Srokowo ale to nic nowego. Nie dają pozwolenia a w lasach pewnie i tak roi się od kolegów z piszczałkami. Pan nadleśniczy rozmawiając ze mną mówił mi jak tonie można kopać w niektórych miejscach bo to ostoja zwierzyny , itp a ja sobie myślę ze np złomiarze mają to w 4 literach i ryją na potęgę. :-)
ogólnie pozdrawiam
ogólnie pozdrawiam
Mzd powinien, ale to tylko nie sprawdzona opinia, sam tego nie przerabiałem, bo zawsze mialem zgodę.krzywy1 pisze: chodziło o to czy WKZ wyda pozwolenie, jak się złozy bez tego papierka o zgodzie, ?
Niektóre nadleśnictwa odznaczają na mapkach, gdzie nie można wchodzić właśnie ze względu na ostoje zwierzyny, szkółki, itp. Niektóre w samym piśmie o wyrażeniu zgody piszą że zezwalają na poszukiwania na wnioskowanym terenie, ale z wyłączeniem działek nr .... itd. Ta więc jeżeli jakieś Nadl. odmawia, to raczej z innej przyczyny niż tylko występowanie ostoji i szkółek.cichy25 pisze: Pan nadleśniczy rozmawiając ze mną mówił mi jak tonie można kopać w niektórych miejscach bo to ostoja zwierzyny , itp a ja sobie myślę ze np złomiarze mają to w 4 literach i ryją na potęgę. :-)
Wielkość obszaru i ilość odrębnych obszarów nie ma znaczenia przynajmniej teoretycznie. W praktyce jeśli przegniesz z wielkością terenu, to prędzej wniosek zostanie odrzucony, niż ktoś będzie nad nim siedział np. 2 tygodnie i sprawdzał stanowiska archeologiczne. Pozwolenie właściciela terenu jest załącznikiem obowiązkowym do wniosku o wydanie pozwolenia na poszukiwania. Jeśli go nie dostarczysz, to po prostu nie spełnisz warunków o ubieganie się o takie pozwolenie.krzywy1 pisze:Mi chodziło o to czy WKZ wyda pozwolenie, jak się złozy bez tego papierka o zgodzie, bo jak np. na mapce jest wiekszy obszar, i np. jest 10 właścicieli, bo różne działki itp, to ja wole sobie ich pozwolenie pózniej załatwić, (niemozliwe, żeby nikt sie nie zgodzi)ł, jak juz bede mial zgode od wWKZ. A jescze jedno pytanie, jak duzy obszar mozna zazaczyc na mapce? wiadomo im wiekszy tym chyba lepszy co?
-
krzywy1
Teraz wszystko jasne
, a powiedzcie jak duzy obszar zaznaczacie, 30 km kw.? czy wiecej.
Kolego cichy25, na pewno odezwę sie na priv jak będę skladał druczki, dzięki
Kolego cichy25, na pewno odezwę sie na priv jak będę skladał druczki, dzięki
-
krzywy1
A więc tak, napisalem do nadlesnictwa prośbę o wydanie zezwolenia na poszukiwanie w lasach i co? kicha
, zobaczcie co dostałem w odpowiedzi
[quote...]Witam.
Odpowiadając na Pana zapytanie z dnia 08.02.2013 roku, przesłane drogą elektroniczna na mój adres, uprzejmie informuję, iż zasady udostępniania lasów określone zostały w Rozdziale 5 ustawy z dnia 28 września 1991 roku o lasach (tekst jednolity: Dz. U. 2011 r. Nr 12 poz. 59 ze zm.). Lasy stanowiące własność Skarbu Państwa są udostępniane dla ludności z zastrzeżeniem przypadków określonych w przepisach prawa. W związku z powyższym nie ma potrzeby uzyskiwania jakichkolwiek zezwoleń by korzystać z lasu w sposób niewykraczający poza normy prawne. Należy jednak podkreślić, że jakiekolwiek łamanie przepisów ustawy skutkować będzie sankcjami przewidzianymi w przepisach karnych.
Pozdrawiam
Nadleśniczy Nadleśnictwa ...........
mgr inż. G................[/quote]
czyli maslo maślane
[quote...]Witam.
Odpowiadając na Pana zapytanie z dnia 08.02.2013 roku, przesłane drogą elektroniczna na mój adres, uprzejmie informuję, iż zasady udostępniania lasów określone zostały w Rozdziale 5 ustawy z dnia 28 września 1991 roku o lasach (tekst jednolity: Dz. U. 2011 r. Nr 12 poz. 59 ze zm.). Lasy stanowiące własność Skarbu Państwa są udostępniane dla ludności z zastrzeżeniem przypadków określonych w przepisach prawa. W związku z powyższym nie ma potrzeby uzyskiwania jakichkolwiek zezwoleń by korzystać z lasu w sposób niewykraczający poza normy prawne. Należy jednak podkreślić, że jakiekolwiek łamanie przepisów ustawy skutkować będzie sankcjami przewidzianymi w przepisach karnych.
Pozdrawiam
Nadleśniczy Nadleśnictwa ...........
mgr inż. G................[/quote]
czyli maslo maślane
Zatem chyba zle sformulowales pytanie...
Moim zdaniem nalezalo zaczac od tego, ze aby Twoje poszukiwania byly legalne, zamierzasz wystapic o pozowlenie WKZ. W tym celu jednak nalezy posiadac zgode wlasciciela lub administratora terenu poszukiwan, jako warunek wstepny rozpatrzenia wniosku. I chyba nie mailem nalezalo sie zwrocic a droga listowna lub osobiscie - tak jest duzo bardziej stosownie, jesli faktycznie zalezy Ci na tej zgodzie
Moim zdaniem nalezalo zaczac od tego, ze aby Twoje poszukiwania byly legalne, zamierzasz wystapic o pozowlenie WKZ. W tym celu jednak nalezy posiadac zgode wlasciciela lub administratora terenu poszukiwan, jako warunek wstepny rozpatrzenia wniosku. I chyba nie mailem nalezalo sie zwrocic a droga listowna lub osobiscie - tak jest duzo bardziej stosownie, jesli faktycznie zalezy Ci na tej zgodzie
- wendrowiec
Witam szanownych kolegów,właśnie wróciłem z Nadleśnictwo Mrągowo.Złożyłem podanie w sekretariacie,pani prosiła czekać na odpowiedź.Jak dostanę to dam znać o efektach.POZDRAWIAM

-
krzywy1
Ja tak wszystko napisalem, tak jak piszesz Chyba bede musial pojechac osobiscieasdic321 pisze:Zatem chyba zle sformulowales pytanie...