ZEZWOLENIA

Wszystko co związane z eksploracją
Awatar użytkownika
wendrowiec

ZEZWOLENIA

Post autor: wendrowiec »

Witam szanownych kolegów.Mam takie pytanko,czy ktoś ma lub wie jak to załatwić.Chodzi o zezwolenie na kopanie w lasach państwowych,ponoć można coś takiego uzyskać.Tylko gdzie i u kogo[gajowy,leśniczy]. Proszę o pomoc. POZDRAWIAM
Awatar użytkownika
olsztyniak

Re: ZEZWOLENIA

Post autor: olsztyniak »

Zezwolenie od właściciela gruntu. Mapa terenu,zezwolenie z WUOZ i kopiesz do woli :D
Awatar użytkownika
wendrowiec

W lasach? też od WUOZ
Awatar użytkownika
Bramafan

Post autor: Bramafan »

Od WUOZ trzeba mieć zawsze i wszędzie.
Uve

Post autor: Uve »

Pierwsze kroki powinieneś skierować do nadleśnictwa, na którego terenie chciałbyś szukać. Trudno mi powiedzieć czy obecnie większość nadleśnictw bez specjalnych problemów udziela taką zgodę czy nie. Proponuję wstępnie zadzwonić i zapytać po prostu, czy możesz zwrócić się z pisemną prośbą o pozwolenie.

Podkreślę że nadleśnictwo a nie jedno konkretne leśnictwo. Leśnictwo i leśniczy w danym leśnictwie rządzący nie ma uprawnień wydać oficjalnego pisemnego pozwolenia (a w każdym razie nie słyszałem by leśniczy coś takiego wydal).

Przy czym jeśli dostaniesz pozwolenie z nadleśnictwa to prawie na pewno będzie tam informacja, że to pozwolenie będzie ważne pod warunkiem, że uzyskasz też zezwolenie Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków. Wiec albo nadleśnictwo + WKZ albo nic.

Jeśli Ci się nie odwidzi to wpierw uzyskaj zgodę z nadleśnictwa, wtedy Ci na pewno ktoś wyjaśni co i jak z WKZ (uprzedzę tylko że w przypadku zezwolenia WKZ konieczna będzie opłata skarbowa 82 zł).
Awatar użytkownika
Szeryf

Post autor: Szeryf »

Witam!!Mam przed sobą pismo z 26.10.2009r. z pieczątką Mazowieckiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w którym to piśmie informuje on ,że zgodnie z ustawą z dnia 23 lipca 2003r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami(DZ.U.Nr.162,poz.1568z)nie wymaga pozwolenia konserwatora zabytków prowadzenie prac na terenie nie wpisanym do rejestru zabytków.Tą ekspertyzą podpieraliśmy się często w razie jakiejś nieprzewidzianej sytuacji w terenie.Nie wiem czy te ustawy się od tego czasu zmieniły czy to zależne jest od interpretacji danego konserwatora.
tom_23

Post autor: tom_23 »

Taki Konserwator to skarb. Już nie trzeba szukać w polu :D .
A poważniej, chociaż jeden rozsądny. Ale jak to mówią, jak nie zobaczę to nie uwierzę. Możesz podesłać pisemko na priva?
Ps. Przepisy ustawy w tym zakresie od 2009 nie zmieniały się.
Awatar użytkownika
wendrowiec

DZIĘKI ZA ZAINTERESOWANIE SIĘ TEMATEM
Awatar użytkownika
Szeryf

Post autor: Szeryf »

Tom!Skan poszedł na priv.
Awatar użytkownika
olsztyniak

Post autor: olsztyniak »

Prosimy o taki skan na ogóle.
koni30

Post autor: koni30 »

Pozwolenie załatwiałem w tamtym roku, nadleśnictwo odesłało mnie do WKZ i Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Środowiska, załatwione bezproblemowo. Zaznaczam że z WUOŚ potrzeba tylko opinii. Myślałem że będę musiał przebrną przez ogromną biurokrację, okazało się że to naprawdę nic strasznego.
tom_23

Szeryf pisze:Tom!Skan poszedł na priv.
Dzięki!
koni30 pisze:Myślałem że będę musiał przebrną przez ogromną biurokrację, okazało się że to naprawdę nic strasznego.
A kto mówił że to coś strasznego. :zebek: "Robienie" mapki do wniosku o pozwolenie to czysta przyjemność. Poza tym program poszukiwań - poezja. :D

PS. Pismo Szeryfa dotyczy - jak się wydaje - pozwolenia na prowadzenie prac budowlanych na gruncie wpisanym do rej.zab.. Pytanie nie dotyczyło poszukiwań. Tak więc możemy jedynie na podstawie ostrożnej analogii przypuszczać, że w przypadku poszukiwań stanowisko Wkz byłoby podobne. Ale tego pewni być nie możemy. :P
krzywy1

Post autor: krzywy1 »

tom_23 pisze: A kto mówił że to coś strasznego. :zebek: "Robienie" mapki do wniosku o pozwolenie to czysta przyjemność. Poza tym program poszukiwań
Z czego taką mapkę się robi? Mógłbys przybliżyć ;)
tom_23

Kupuję w księgarni arkusz mapy topo 25:000, kseruję jej część obejmującą interesujący obszar, zaznaczam flamastrem ten obszar na kserówce i dołączam do wniosku. Oczywiście, im większy obszar, tym więcej takich kserówek musisz zrobić. Pewnie można to jakoś zrobić z użyciem geoportala, ale nigdy nie bawiłem się.
krzywy1

Post autor: krzywy1 »

Jasne :zebek: , a czy jeśli zaznaczony obszar jest w posiadaniu kilku właścicieli, to trzeba od wszystkich mieć najpierw zezwolenia, czy tak?
ODPOWIEDZ