Niespodzianka

Znaleziska, które nie pasują do powyższych działów
Awatar użytkownika
Andrew
Kontakt:

Niespodzianka

Post autor: Andrew »

Dzisiejsza wyprawa była nieudana jakieś dwa guziki cywilne 5 fenisi pruskich reszta złom kolorowy między innymi taki kawałek mosiądzu:

Obrazek

przd wrzuceniem do wiadra ze złomem kolorowym coś mnie tknęło przyjrzałem się dokładniej przedmiotowi i okazało się że mozna go otworzyć (jak etui od termometru)

Obrazek

Napięcie osiągneło zenitu - w środku coś było - ostrożnie zacząłem wyciągać zawartość i nagle moim oczom ukazał się Sw. Antoni (oryginalne napisy St Antonius na odwrocie GERMANY) - pomyślałem jednak wyprawa nie była taka zła teraz trzymam sztamę z patronem rzeczy zagubionych :)

Obrazek

Dodam tylko ze ostatnio mam farta do dewocjonaliów - oto moje zdobycze z tego i poprzedniego sezonu

Obrazek
Awatar użytkownika
GILGIN

Post autor: GILGIN »

Z powyższego wynika iż należy dokładnie badać przedmioty zanim sie ich pozbędziemy :)
Awatar użytkownika
spajder

Post autor: spajder »

O kurka Andrew znalazłem też cos takiego ale nie otwierałem jeszcze. Lece sprawdzic :szok:
marti

Post autor: marti »

..Ty święty człowiek jesteś :zebek: moze powinieneś zbierać własnie takie przedmiociki , a nie jakieś tam guziczki z numerkami które mi przecież możesz odhandlować.... :D :cool:
Awatar użytkownika
spajder

Post autor: spajder »

Niestety to tylko stara zapalniczka z której nie bedzie pożytku :sad: :sad: :sad:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Andrew
Kontakt:

Post autor: Andrew »

Spajder - nie przejmuj się, zawsze można kupić jajko-niespodziankę w sklepie - podobne wrazenie :)
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

o to i wem skąd się wziął mój św. antoniu
Awatar użytkownika
Szara Sowa

re

Post autor: Szara Sowa »

Bardzo ładny św. Antoni. Krzyżyki dwa pierwsze od różańca początek XX w., trzeci chyba srebrny koniec XX w. Medaliki dwa pierwsze XIX w, 3 - poczatek XX w, 4 - lata 60 XX w. Przydałaby się dobra fotka pierwszego medalika z obu stron i odwrotka drugiego. Niemiecki medalik z MB Nieustającej Pomocy.
marti

Post autor: marti »

podepne sie pod temat Andrewa, przy okazji prosząc o informację o medaliku, tylko troche taki mało wyraźny.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Szara Sowa

re

Post autor: Szara Sowa »

XIX/XX w. święta rodzina i MB Bolesna, szkoda, że nie mogę ze zdjęcia odczytać napisów, być może z któregoś sanktuarium świętej Rodziny. Może się pokusisz o spisanie literek?
ODPOWIEDZ