Bardzo konkretne pytanie o sprzęt, proszę o pomoc
Re: Bardzo konkretne pytanie o sprzęt, proszę o pomoc
Czestotliwosc 14khz jest zdecydowanie lepsza na drobnice typu monetki.
Niestety koncentryk przegrywa z cewka typu dd jesli chodzi o pokrycie terenu. Ale sa ceki DD o czestotliwosci 14 i wiecej khz. patrz cewki NEL do wykrywaczy TESORO ,oczywiscie cena wysoka.
Niestety koncentryk przegrywa z cewka typu dd jesli chodzi o pokrycie terenu. Ale sa ceki DD o czestotliwosci 14 i wiecej khz. patrz cewki NEL do wykrywaczy TESORO ,oczywiscie cena wysoka.
DD do Ciboli to trochę bezsens. Cewki DD są mniej czułe na drobnicę, ale dają większe pokrycie.
Wada cewki dd to trudniejsze namierzenie przedmiotu ale lepsze pokrycie terenu i lepsza separacja w zasmieconym terenie. A czy sie sprawdzi w Ciboli tego nie wiem ,nigdy nie mialem okazji tego sprawdzic. 

- pulkownikL
Odnośnie różnic w cewkach,takiej samej wielkości i częstotliwości cewki mają zasadniczą różnicę w parametrach,DD zawsze wykaże się mniejszym zasięgiem i czułością bo siła pola jest ta sama ale kształt jest inny,z foto Miniego przy DD trzeba odjąć przynajmniej 10% na głębokości 

Zgadza sie koncentryki sa glebsze od cewek typu DD.A o ile glebsze to zalezy od srednicy cewki i sprzetu.
dobrze to ująłeś Ulrik, ja od siebie dodam, że sprzęt to jedynie 10% sukcesu przy kopaniu...
Pozdr.warwick
Pozdr.warwick
@Urlik
Słuszna uwaga skierowana w moją stronę
A co z efektem maskowania? Jak sobie radzą takie cewki(lub po prostu te dwie wykrywki?)
Zrozumiałem, że przygotowanie planu działania jest najważniejsze, ale myślałem, że to dopiero połowa sukcesu, a wykrywacz to drugie tyle, a nie tylko 10%
Słuszna uwaga skierowana w moją stronę
A ja myślałem, że dzięki mniejszemu pokryciu terenu łatwiej o separację przedmiotów, bo koncentryk po prostu złapie pod cewkę mniej przedmiotów na raz...miniu pisze:Wada cewki dd to trudniejsze namierzenie przedmiotu ale lepsze pokrycie terenu i lepsza separacja w zasmieconym terenie.
A co z efektem maskowania? Jak sobie radzą takie cewki(lub po prostu te dwie wykrywki?)
warwick pisze: ja od siebie dodam, że sprzęt to jedynie 10% sukcesu przy kopaniu...
Pozdr.warwick
Zrozumiałem, że przygotowanie planu działania jest najważniejsze, ale myślałem, że to dopiero połowa sukcesu, a wykrywacz to drugie tyle, a nie tylko 10%

Z koncentrykiem chodzisz wolniej niż chodziłeś z DD? Jako praktykujący z obiema cewkami poszukiwacz możesz powiedzieć czy chodzisz inaczej niż z cewką DD - w sensie - wolniej, szybciej, gęściej machasz wykrywką(machanie szybkie czy wolniejsze) - pytam, bo chyba technika też ma znaczenie...FELIX pisze:Ja miałem DD w Minelabie, ale ciężko szukało mi się pod nią fantów. Mam koncetryka w Tejonie i żyję. Nie masz co tak się przejmować cewką na początku.
Prędkość chodzenia zależy od wykrywacza nie cewki.
DD separuje gorzej śmieci niż koncentryk. Przynajmniej w minelabie tak było. Zresztą na śmietniki to snajperka.
DD separuje gorzej śmieci niż koncentryk. Przynajmniej w minelabie tak było. Zresztą na śmietniki to snajperka.
Kiwi pisze:warwick pisze: ja od siebie dodam, że sprzęt to jedynie 10% sukcesu przy kopaniu...
Pozdr.warwick
Zrozumiałem, że przygotowanie planu działania jest najważniejsze, ale myślałem, że to dopiero połowa sukcesu, a wykrywacz to drugie tyle, a nie tylko 10%![]()
W praktyce wygląda to tak : 10% przygotowanie, 10% sprzęt, 80% szczęście
wartość szczęścia wzrasta proporcjonalnie wraz z malejącą jakością sprzętu i stopniem zorientowania w terenie
pozdr.warwick
Temat się chyba wyczerpał, a więc dziekuję wszystkim za cenne uwagi odnośnie wyboru wykrywacza
Może na koniec napisalibyście, jaki osobiście wybralibyście wykrywacz - Deltę DD czy Cibolę koncentryka - już bez wysiłku uzasadniania, tak pytam, bo ciekaw jestem
A jakie słuchawki polecacie tak do 150zł max z regulacją głośności? W tej kwestii to jestem kompletnie zielony a i informacji w necie mało...

Może na koniec napisalibyście, jaki osobiście wybralibyście wykrywacz - Deltę DD czy Cibolę koncentryka - już bez wysiłku uzasadniania, tak pytam, bo ciekaw jestem

A jakie słuchawki polecacie tak do 150zł max z regulacją głośności? W tej kwestii to jestem kompletnie zielony a i informacji w necie mało...
-
W kwocie 1500zł polecałbym używaną Omegę 8000, powinno się kupić może stówkę wiecej
Jeśli chodzi o pozostałe to używana delta 11dd plus kossy qz99 i kosisz aż miło
Ja chodzę na Omedze a żona na Delcie wyniki mamy podobne z tym że ja mam lepszą identyfikację i odrobinę lepszy zasięg.
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o pozostałe to używana delta 11dd plus kossy qz99 i kosisz aż miło
Ja chodzę na Omedze a żona na Delcie wyniki mamy podobne z tym że ja mam lepszą identyfikację i odrobinę lepszy zasięg.
Pozdrawiam
Z wykrywek które wymieniłeś to Cibolę a słuchawki tylko Koss UR30
Ciobolę ma brat jest OK.
Kiwi ,spojrz tutaj jak jest w dobrym stanie to sie nawet nie zastanawiaj
http://www.wmfp.pl/forum/viewtopic.php?f=30&t=9101" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.wmfp.pl/forum/viewtopic.php?f=30&t=9101" onclick="window.open(this.href);return false;
- von der Goltz
ogarnij vaquero na allegro, sa dwa na ta chwile, jeden kup teraz, do ktorego sie przymierzalem, ale biore deusa na wiosne
i nie bierz teknetiksow, bierz cebule jak cos, chociaz i tak pewnie wezmiesz omege albo delte, bo ludzie wola cyferki, wyswietlaczyki i bajery
xx
aha i zobacz sobie na alle ile idzie teraz omeg na sprzedaz i pomysl, czemu ludzie spieniezaja swoje, skoro to cudo na dd11 takie prawie jak f75 ltd
xxx
przepraszam, bo teraz malo cos, ale tydzien temu bylo z 8 omeg
i nie bierz teknetiksow, bierz cebule jak cos, chociaz i tak pewnie wezmiesz omege albo delte, bo ludzie wola cyferki, wyswietlaczyki i bajery
xx
aha i zobacz sobie na alle ile idzie teraz omeg na sprzedaz i pomysl, czemu ludzie spieniezaja swoje, skoro to cudo na dd11 takie prawie jak f75 ltd
xxx
przepraszam, bo teraz malo cos, ale tydzien temu bylo z 8 omeg