Bardzo konkretne pytanie o sprzęt, proszę o pomoc

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji
miniu

Re: Bardzo konkretne pytanie o sprzęt, proszę o pomoc

Post autor: miniu »

Czestotliwosc 14khz jest zdecydowanie lepsza na drobnice typu monetki.
Niestety koncentryk przegrywa z cewka typu dd jesli chodzi o pokrycie terenu. Ale sa ceki DD o czestotliwosci 14 i wiecej khz. patrz cewki NEL do wykrywaczy TESORO ,oczywiscie cena wysoka.
Awatar użytkownika
FELIX

Post autor: FELIX »

DD do Ciboli to trochę bezsens. Cewki DD są mniej czułe na drobnicę, ale dają większe pokrycie.
miniu

Wada cewki dd to trudniejsze namierzenie przedmiotu ale lepsze pokrycie terenu i lepsza separacja w zasmieconym terenie. A czy sie sprawdzi w Ciboli tego nie wiem ,nigdy nie mialem okazji tego sprawdzic. ;)
Awatar użytkownika
pulkownikL

Post autor: pulkownikL »

Odnośnie różnic w cewkach,takiej samej wielkości i częstotliwości cewki mają zasadniczą różnicę w parametrach,DD zawsze wykaże się mniejszym zasięgiem i czułością bo siła pola jest ta sama ale kształt jest inny,z foto Miniego przy DD trzeba odjąć przynajmniej 10% na głębokości ;)
miniu

Zgadza sie koncentryki sa glebsze od cewek typu DD.A o ile glebsze to zalezy od srednicy cewki i sprzetu.
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

dobrze to ująłeś Ulrik, ja od siebie dodam, że sprzęt to jedynie 10% sukcesu przy kopaniu...

Pozdr.warwick
Kiwi

Post autor: Kiwi »

@Urlik

Słuszna uwaga skierowana w moją stronę

miniu pisze:Wada cewki dd to trudniejsze namierzenie przedmiotu ale lepsze pokrycie terenu i lepsza separacja w zasmieconym terenie.
A ja myślałem, że dzięki mniejszemu pokryciu terenu łatwiej o separację przedmiotów, bo koncentryk po prostu złapie pod cewkę mniej przedmiotów na raz...

A co z efektem maskowania? Jak sobie radzą takie cewki(lub po prostu te dwie wykrywki?)

warwick pisze: ja od siebie dodam, że sprzęt to jedynie 10% sukcesu przy kopaniu...

Pozdr.warwick

Zrozumiałem, że przygotowanie planu działania jest najważniejsze, ale myślałem, że to dopiero połowa sukcesu, a wykrywacz to drugie tyle, a nie tylko 10% :)

FELIX pisze:Ja miałem DD w Minelabie, ale ciężko szukało mi się pod nią fantów. Mam koncetryka w Tejonie i żyję. Nie masz co tak się przejmować cewką na początku.
Z koncentrykiem chodzisz wolniej niż chodziłeś z DD? Jako praktykujący z obiema cewkami poszukiwacz możesz powiedzieć czy chodzisz inaczej niż z cewką DD - w sensie - wolniej, szybciej, gęściej machasz wykrywką(machanie szybkie czy wolniejsze) - pytam, bo chyba technika też ma znaczenie...
Awatar użytkownika
FELIX

Prędkość chodzenia zależy od wykrywacza nie cewki.
DD separuje gorzej śmieci niż koncentryk. Przynajmniej w minelabie tak było. Zresztą na śmietniki to snajperka.
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

Kiwi pisze:
warwick pisze: ja od siebie dodam, że sprzęt to jedynie 10% sukcesu przy kopaniu...

Pozdr.warwick

Zrozumiałem, że przygotowanie planu działania jest najważniejsze, ale myślałem, że to dopiero połowa sukcesu, a wykrywacz to drugie tyle, a nie tylko 10% :)

W praktyce wygląda to tak : 10% przygotowanie, 10% sprzęt, 80% szczęście

wartość szczęścia wzrasta proporcjonalnie wraz z malejącą jakością sprzętu i stopniem zorientowania w terenie

pozdr.warwick
Kiwi

Post autor: Kiwi »

Temat się chyba wyczerpał, a więc dziekuję wszystkim za cenne uwagi odnośnie wyboru wykrywacza :pijak:
Może na koniec napisalibyście, jaki osobiście wybralibyście wykrywacz - Deltę DD czy Cibolę koncentryka - już bez wysiłku uzasadniania, tak pytam, bo ciekaw jestem :)

A jakie słuchawki polecacie tak do 150zł max z regulacją głośności? W tej kwestii to jestem kompletnie zielony a i informacji w necie mało...
liberty1212

Post autor: liberty1212 »

W kwocie 1500zł polecałbym używaną Omegę 8000, powinno się kupić może stówkę wiecej
Jeśli chodzi o pozostałe to używana delta 11dd plus kossy qz99 i kosisz aż miło
Ja chodzę na Omedze a żona na Delcie wyniki mamy podobne z tym że ja mam lepszą identyfikację i odrobinę lepszy zasięg.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
FELIX

Z wykrywek które wymieniłeś to Cibolę a słuchawki tylko Koss UR30
Awatar użytkownika
semi94

Post autor: semi94 »

Ciobolę ma brat jest OK.
miniu

Kiwi ,spojrz tutaj jak jest w dobrym stanie to sie nawet nie zastanawiaj :szok:
http://www.wmfp.pl/forum/viewtopic.php?f=30&t=9101" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
von der Goltz

Post autor: von der Goltz »

ogarnij vaquero na allegro, sa dwa na ta chwile, jeden kup teraz, do ktorego sie przymierzalem, ale biore deusa na wiosne

i nie bierz teknetiksow, bierz cebule jak cos, chociaz i tak pewnie wezmiesz omege albo delte, bo ludzie wola cyferki, wyswietlaczyki i bajery

xx

aha i zobacz sobie na alle ile idzie teraz omeg na sprzedaz i pomysl, czemu ludzie spieniezaja swoje, skoro to cudo na dd11 takie prawie jak f75 ltd

xxx

przepraszam, bo teraz malo cos, ale tydzien temu bylo z 8 omeg
ODPOWIEDZ