Bardzo konkretne pytanie o sprzęt, proszę o pomoc

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji
Kiwi

Bardzo konkretne pytanie o sprzęt, proszę o pomoc

Post autor: Kiwi »

Cześć poszukiwacze :]

Chciałbym zasięgnąć waszej rady w nurtującym mnie od "x" czasu pytaniu, na które nie znam odpowiedzi, mimo starań wymyślenia czegoś sensownego(czytanie postów, porównań, itp.)

Otóż moją zagwozdką jest wybór wykrywacza - zawęziłem do dwóch i tego się trzymam, żeby było konkretnie i bez śmietnika w temacie, bo pewnie takich pytań o sprzęt macie na pęczki.

TESORO CIBOLA czy DELTA 4000 DD'' - budżet - 1500zł - oba w podobnej cenie.

Podstawowe różnice znam - delta ma dużą cewkę i wyświetlacz, a Cibola nie(pal licho ten wyświetlacz). Oba są lekkie co ważne i dobre na kolor a o to właśnie chodzi. I oczywiście ma być na pola głównie.

Co mnie najbardziej martwi? W punktach:

1) Szerokość przemiatania - w cewce DD jest szeroki(jaki? Pojęcia nie mam), a w standardowym koncentryku jak w Ciboli podobno bardzo wąski - czyli mam rozumieć, że biorąc Cibolę będę machał do rana w kwadracie metr na metr, żeby czegoś nie ominąć? Z drugiej strony, ktoś te Tesoraki kupuje...

2) Chcę uniknąć byle wzbudzania i wyciągania małych kawałków blaszek, żelaznych popierdółek czy ogólnie jakiegoś żelaznego złomu - ma wskazywać celnie dukaciki, talarki itp. ;)

3) Który waszym zdaniem jest lepszy? Bo ja już mam taki mętlik w głowie, że chciałbym już pozbyć się tego problemu.

I na koniec - biegałem trochę z pożyczonym ACE 150, więc coś tam już w rękach miałem.

Będę rad, za udzieloną pomoc!!
Awatar użytkownika
korvettenkapitan
Kontakt:

Re: Bardzo konkretne pytanie o sprzęt, proszę o pomoc

Post autor: korvettenkapitan »

Nie ma takiego wykrywacza, który celnie wskaże ci talarki. Unikniesz byle wzbudzania dobrze strojąc do gruntu. Oba wykrywacze są dobre i twój wybór zawsze będzie kosztem czegoś co jest w innym wykrywaczu. Zdecydowanie częściej wybierana jest cibola, ale wybór jest twój.
Awatar użytkownika
FELIX

Post autor: FELIX »

Ja również brałbym cibolę, ale jeśli chcesz kopać cenne fanty to lepiej odpuść na starcie.
W necie są schematy łapania fantów przez cewkę DD i koncentryka. Koncentryk to odwrócony stożek a DD połowa kuli.
Awatar użytkownika
marcintt

Post autor: marcintt »

kup używkę vaquero o niebo a ziemia lepiej niż cibola ! Lepiej zrobisz kup Używkę Minelaba ex se obojetnie oby explorer i zobaczysz kopanie będzie łatwiejsze :D Wiem zaraz będzie atak że polecam coś z Minelaba :axe:
Kiwi

@korvettenkapitan

Oczywiście z tymi talarkami to była taka żartobliwa przenośnia :) chodziło mi o dobrze działającą dyskryminację

FELIX pisze:Ja również brałbym cibolę, ale jeśli chcesz kopać cenne fanty to lepiej odpuść na starcie.
W necie są schematy łapania fantów przez cewkę DD i koncentryka. Koncentryk to odwrócony stożek a DD połowa kuli.

Musisz mi wyjaśnić łopatologicznie tą wypowiedź, bo nie za bardzo ogarniam twój przekaz - Cibolą nie znajdę cennych fantów? I wytłumacz mi na chłopski rozum różnicę z tym stozkiem i połową kuli... :/

@Marcintt

Vaquero rozwiązałoby problem ze strojeniem i cewki można by inne dokupić, ale na nie mam takiego budżetu i mieć nie będę a używki nie chcę...
Na Minelabach się nie znam, więc to już zupełna czarna magia a do 1500zł chyba nic i tak nie znajdę z nówek...

Jaką przewagę ma Delta nad Cibolą i Cibola nad Deltą? Może znalazłoby się kilka wypowiedzi na ten temat?
miniu

Post autor: miniu »

FELIX pisze:Ja również brałbym cibolę, ale jeśli chcesz kopać cenne fanty to lepiej odpuść na starcie.
Z ta polowa kuli W DD, troche nie tak... ;) Tu masz pogladowe zdjecia koncentryka i DD.
concentric_searchcoil.jpg
double_d_searchcoil.jpg
Co do samych wykrywek to sie nie wypowiadam ,nie mailem z nimi do czynienia.Ale obstawiam na TEKNETICS'a ze wzgledu na wyswietlacz ulatwiajacy identyfikacje poczatkujacym detektorystom.Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kiwi

@miniu

No idealnie mi to przedstawiłeś, teraz podglądowo to ja rozumiem,bardzo ciekawa sprawa :zebek:

W zasadzie co do wyświetlacza to ja i tak wolę słuchać niż patrzeć, bo jak sobie przypomną ACE150 to miałem taką przeskakującą dyskotekę czasami na pulpicie, że głupiałem...

A do Ciboli można dokupić DD mimo braku strojenia do gruntu i będzie działać tak jak powinna?
Awatar użytkownika
FELIX

Dokładnie chodziło mi o schemat opisany powyżej, napisałem trochę po mongolsku.
Jeśli chodzi o moją poprzednią wypowiedź, to chciałem powiedzieć, że jeśli nastawiasz się tylko na kopanie skarbów i innych cennych rzeczy to odpuść sobie to hobby bo będziesz rozczarowany. W większości wartość fantów jest równa ich wadze :).

Przekornie powiem, że wolałbym na początek wykrywkę bez wyświetlacza. Dlaczego? Dlatego, że łatwiej przesiąść się do samochodu ze wspomaganiem kierownicy niż do tego bez. W wypadku tego sprzętu akurat, może nie jest to najlepsze porównanie bo brak wyświetlacza, nie oznacza gorszego wykrywacza.
Kiwi

@FELIX

Uff... już myślałem, że to Cibola jest lipna bo ma koncentryka i nic nie znajdę ;) Cierpliwości mi nie brakuje, dlatego właśnie tak skrupulatnie szukam odpowiedniej wykrywki, bo budżet mam jednak niespecjalny :roll: A chciałbym kupić coś na dłużej i jak znajdę dukata to może się przesiądę na lepszy sprzęt :zebek: Ja czerpię przyjemność z samego chodznia i dreszczyku "niewiadomej" w ziemi, tej niespodzianki, a to frajda jak cholera powiem ci :kon:
Kiwi

Aha, a co z tą częstotliwością dwa razy wyższą w Ciboli? Co ona daje? Jest lepsza na kolor? To jakaś przewaga Ciboli?
miniu

Im wyzsza czestotliwosc, tym wieksza mozliwosc znajdywania drobniejszych niemagnetykow ,optymalna czestotliwosc do poszukiwania monet i wszelakiej kolorowej drobnicy od 15 do 22 khz. Na przyklad wykrywacze do poszukiwania zlota i malych samorodkow posiadaja czestotliwosc powyzej 20khz. Militarysci zadowalaja sie czestotliwoscia ponizej 10khz do znajdywania glebiej zakopanych przedmiotow o wiekszej zawartosci zelaza. Za universalna czestotliwosc wiekszosc detektorystow uwaza 7,5khz.;)
Awatar użytkownika
FELIX

Twój budżet na początek wcale nie jest mały na początek. Polecam Tesoro.
Ja zaczynałem od kanarka bo na więcej nie miałem kasy i nie było sensu. Dozbierałem pieniądze po roku i tak zmieniałem kolejno sprzęt.
miniu

Tak jak napisal FELIX ,klasyk na poczatek i zobaczysz jak Ci lezy, bo chodzi sie glownie na sygnalach.
Kiwi

A więc jak dobrze zrozumiałem te 7,8kHz w Delcie jednak przegrywa z 14,5kHz w Ciboli jeśli chodzi o monety?
I jeszcze chciałbym wrócić do kwestii pasa przemiatania - czy mam się bać, że będę omijał fanty z cewką koncentryczną, jeżeli nie będę chodził "tiptopami" tylko normalnie machał robiąc normalne kroki? Bo chyba to mnie najbardziej martwi... :roll:
Awatar użytkownika
FELIX

Ja miałem DD w Minelabie, ale ciężko szukało mi się pod nią fantów. Mam koncetryka w Tejonie i żyję. Nie masz co tak się przejmować cewką na początku.
ODPOWIEDZ