Godło.

Wszystko co związane z eksploracją
Marcin

Godło.

Post autor: Marcin »

Zwracam się z prośbą.

Dz.U. 1980 Nr 7 poz. 18
USTAWA
z dnia 31 stycznia 1980 r.
o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej
oraz o pieczęciach państwowych.
To wiem, ale jest załącznik nr.1 do tej ustawy i dotyczy godła Rzeczypospolitej Polskiej.
Nie mogę nigdzie odnaleźć treści tego załącznika. Czy ktoś ma ten załącznik. Czy ktoś zna wymiary, rozmiary właściwego wzorca godła.
Jest mi to potrzebne do pracy. Za zainteresowanie z góry dziękuję.

Pozdrawiam. :papa:
duch

Re: Godło.

Post autor: duch »

31 stycznia 1980r. nie było Rzeczpospolitej Polskiej. Sprecyzuj więc czy chodzi Ci o godło Rzeczpospolitej Polskiej, czy godło obowiązujące w 1980 r.
Marcin

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0052352000" onclick="window.open(this.href);return false;
Uve

Post autor: Uve »

Czyli już sobie poradziłeś i masz godło? :)
Bo jeśli nie, to dlatego że w tym linku który podałeś, otwierasz tylko Tekst ujednolicony, i tam godła nie dali, tylko sam spis załączników. Ale jeśli otworzysz sobie Tekst ogłoszony, to tam na końcu będą wszystkie załączniki. Obrazek z pdfu możesz sobie zaznaczyć i skopiować, a potem wkleić np. do Painta i zapisać jako plik jpg.

Jeśli chodzi o wymiary, to ustawa i zawarty w niej załącznik nie narzuca wymiarów samego godła. Jest wzór graficzny godła i sam ten wzór określa proporcje (czyli np. jak wielki ma być orzeł względem tarczy), ale logiczne jest że samo godło będzie przeróżnych rozmiarów, w zależności gdzie zostanie użyte. Inny rozmiar będzie miało godło wiszące na ścianie w urzędzie, inny rozmiar będzie miało na koszulkach sportowców - reprezentantów Polski, a jeszcze inny na różnych flagach z godłem - w zależności jak wielka flaga będzie.

Sama flaga też nie ma narzuconego rozmiaru, ustawa narzuca jedynie proporcje - stosunek szerokości flagi do jej długości wynosi 5:8.
Na fladze z godłem również narzucony jest stosunek wysokości godła do szerokości flagi - wynosi 2:5. Ale oczywiście im większych rozmiarów będzie sama flaga z godłem, tym większe będzie godło na niej umieszczone.

Odnośnie postu ducha - wszystko jest w porządku i data i nazwa ustawy podana przez Marcina jest prawidłowa. W roku 1990 nie tworzono zupełnie nowej ustawy, cały czas obowiązuje ustawa z 1980 r., tylko po prostu ze zmianami, w tym ze zmianą nazwy państwa. Więc ustawa ma w nazwie "Rzeczpospolitej Polskiej", ale wciąż jest to ustawa z 1980 r.
Do 1990 r. ustawa ta nazywała się: Ustawa z dnia 31 stycznia 1980 r. o godle, barwach i hymnie Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej.
Od 1990 r. ustawa ta nazywa się: Ustawa z dnia 31 stycznia 1980 r. o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej.
Marcin

1980 r.
Godłem Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej jest wizerunek orła białego z głową zwróconą w prawo i z rozwiniętymi skrzydłami oraz z dziobem i szponami złotymi w czerwonym polu prostokątnej tarczy o dolnej krawędzi wydłużonej pośrodku (wzór załacznik nr 1).

1990 r.
Godłem Rzeczypospolitej Polskiej jest wizerunek orła białego ze złotą koroną na głowie zwróconej w prawo, z rozwiniętymi skrzydłami, z dziobem i szponami złotymi, umieszczony w czerwonym polu tarczy.

Jaka jest w takim razie właściwa tarcza. Oraz czy wizerunek samego orła w tarczy może być mniejszy, czy może być jeszcze większy.
:papa:
Marcin

http://www.jakiznaktwoj.pl/home/orzelbialy" onclick="window.open(this.href);return false;
Uve

Post autor: Uve »

Godło jest takie jak w linku jaki podałeś.
Opis z 1990 r. jest aktualny, to że w 1980 r. tarcza była określana jako prostokątna nie ma znaczenia. Teraz po prostu w definicji pada słowa tarcza, a jaka to tarcza, to widać, po to jest wzór godła w ustawie.

Orzeł nie może być ani większy ani mniejszy względem tarczy. Proporcje orła i tarczy muszą być takie, jak to jest w godle zamieszczonym w ustawie.
Marcin

Dzięki :papa:
duch

Post autor: duch »

Dzięki za wyjaśnienia Uve, zasugerowałem się datą Dz.U. Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ