Czyli już sobie poradziłeś i masz godło?
Bo jeśli nie, to dlatego że w tym linku który podałeś, otwierasz tylko Tekst ujednolicony, i tam godła nie dali, tylko sam spis załączników. Ale jeśli otworzysz sobie Tekst ogłoszony, to tam na końcu będą wszystkie załączniki. Obrazek z pdfu możesz sobie zaznaczyć i skopiować, a potem wkleić np. do Painta i zapisać jako plik jpg.
Jeśli chodzi o wymiary, to ustawa i zawarty w niej załącznik nie narzuca wymiarów samego godła. Jest wzór graficzny godła i sam ten wzór określa proporcje (czyli np. jak wielki ma być orzeł względem tarczy), ale logiczne jest że samo godło będzie przeróżnych rozmiarów, w zależności gdzie zostanie użyte. Inny rozmiar będzie miało godło wiszące na ścianie w urzędzie, inny rozmiar będzie miało na koszulkach sportowców - reprezentantów Polski, a jeszcze inny na różnych flagach z godłem - w zależności jak wielka flaga będzie.
Sama flaga też nie ma narzuconego rozmiaru, ustawa narzuca jedynie proporcje - stosunek szerokości flagi do jej długości wynosi 5:8.
Na fladze z godłem również narzucony jest stosunek wysokości godła do szerokości flagi - wynosi 2:5. Ale oczywiście im większych rozmiarów będzie sama flaga z godłem, tym większe będzie godło na niej umieszczone.
Odnośnie postu ducha - wszystko jest w porządku i data i nazwa ustawy podana przez Marcina jest prawidłowa. W roku 1990 nie tworzono zupełnie nowej ustawy, cały czas obowiązuje ustawa z 1980 r., tylko po prostu ze zmianami, w tym ze zmianą nazwy państwa. Więc ustawa ma w nazwie "Rzeczpospolitej Polskiej", ale wciąż jest to ustawa z 1980 r.
Do 1990 r. ustawa ta nazywała się: Ustawa z dnia 31 stycznia 1980 r. o godle, barwach i hymnie Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej.
Od 1990 r. ustawa ta nazywa się: Ustawa z dnia 31 stycznia 1980 r. o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej.