czy ilość baterii w wykrywaczu ma wpływ na jego moc?
-
czy ilość baterii w wykrywaczu ma wpływ na jego moc?
spotkalem sie z wykrywka na 8 AA 1,5 V i jedna baterią 9V i 9voltowy był"mocniejszy" prosze o porady. czy zasilanie ma znaczenie .Najstarszy moj wykrywacz był na 4 paluszki łowił złom do 40cm (nawet gruby)
Re: czy ilość baterii w wykrywaczu ma wpływ na jego moc?
O co ty wogóle pytasz czy bedzie głebszy na 9v czy na 4 x AA ?! No pomyśl troche !!!
Róznica polega na tym ile czasu polatasz z wykrywka zanim ci baterie padna. Choc te róznice sa raczej nieduze.
Róznica polega na tym ile czasu polatasz z wykrywka zanim ci baterie padna. Choc te róznice sa raczej nieduze.
A możesz mi napisać co to był za wykrywacz ??Magneto700 pisze:spotkalem sie z wykrywka na 8 AA 1,5 V i jedna baterią 9V i 9voltowy był"mocniejszy" prosze o porady.
Jakość baterii ma bardzo duże znaczenie - mogło być tak, że paluszki miałeś jakieś po 50 groszy /sztuka a baterię 9v jakąś przyzwoitą i stąd różnica.
Ale najpierw trzeba wiedzieć co to był za sprzęt.
Pozdr.warwick
Jakość baterii ma bardzo duże znaczenie - mogło być tak, że paluszki miałeś jakieś po 50 groszy
[/quote]
Warwick ale nie masz chyba na mysli zasiegu wykrywki?
[/quote]
Warwick ale nie masz chyba na mysli zasiegu wykrywki?
Obawiam się, że to właśnie miał na myśliluckas24 pisze:Warwick ale nie masz chyba na mysli zasiegu wykrywki?

ale tak jak napisał:
warwick pisze:najpierw trzeba wiedzieć co to był za sprzęt.

dokładnie
słabe zasilanie to spadki zasięgu w gruncie i niestabilna praca
Zakładam, że sprzęt nad którym debatujemy to nie chińczyk albo jakaś fatalna samodziałka i zasięgi w gruncie w ogóle są i wykrywacz potrafi pracować stabilnie.
Pozdr.warwick
słabe zasilanie to spadki zasięgu w gruncie i niestabilna praca
Zakładam, że sprzęt nad którym debatujemy to nie chińczyk albo jakaś fatalna samodziałka i zasięgi w gruncie w ogóle są i wykrywacz potrafi pracować stabilnie.
Pozdr.warwick
-
powiem tak chinskie g... za pare ziko ale ogólnie pytam..nnp o garreta ,jabela fishera minjabea. Boawda? z tego co mi wiadomo im wiecej mocy tym lepiej czy to prawa? pierwszy wykrywacz byl na cztery paluszku... ostatni na 2 baterie 9V.czym mam sie kierowac. Jestem "lewy":LD
Nie, to nie tak
Nie ma tak, że im więcej volt tym lepiej - V ma być tyle ile producent przewidział, ale mają one być dobrej jakości.
nie ma znaczenia jakie jest zasilanie - należy tą kwestie traktować tylko i wyłącznie pod względem ekonomicznym (pod kątem kupowania baterii) oraz pod kątem wagi sprzętu ( im baterii więcej tym sprzęt cięższy)
moc i osiągi sprzętu nie biorą się z wielkości napięcia zasilania
Pozdr.warwick
Nie ma tak, że im więcej volt tym lepiej - V ma być tyle ile producent przewidział, ale mają one być dobrej jakości.
nie ma znaczenia jakie jest zasilanie - należy tą kwestie traktować tylko i wyłącznie pod względem ekonomicznym (pod kątem kupowania baterii) oraz pod kątem wagi sprzętu ( im baterii więcej tym sprzęt cięższy)
moc i osiągi sprzętu nie biorą się z wielkości napięcia zasilania
Pozdr.warwick
O to mi chodziło ze ilosc czy rodzaj bateri niema znaczenia natomiast jakosc juz tak! Miałem Fishera F4 na 1 x 9v który po włozeniu zwykłej bateri nie alkalicznej miał siłe właczyc sie na dosłownie 1 sek. A jak juz włozyłem alkaiczna smigał 30 h.
-
a tak żeby aukumulatorek dokupić? tak z 2800mAh
osobiscie mam w omedze 1 x aku 9v 175mAH wystarczy spokojnie na ok 20h lub wiecej jak jest ciepło
Większość współczesnych wykrywaczy ma wbudowane stabilizatory i przetwornice napięcia.
To umożliwia stabilną pracę z pewnym zakresem tolerancji napięcia "wejściowego".
Np. akumulatorek AA 1,2 V w pełni naładowany ma napięcie 1,4-1,5 V .
Zakładając że wykrywacz chodzi na 8 akumulatorkach - na wejściu mamy napięcie 12V przy świeżych akumulatorkach i 9V przy prawie rozładowanych.
Przetwornice ten zakres napięć zamieniają n.p. na stabilne 5V dla mikroprocesora i stabilne 24 V do zasilania układu cewki.
Tak więc podanie większego napięcia w niczym nie pomoże. Ważniejsza jest pojemność i jakość akumulatorków/ baterii. Wraz ze wzrostem natężenia prądu pobieranego z akumulatorka spada jego napięcie. Im ten spadek jest większy ( i tu ma znaczenie pojemność i jakość aku.)tym gorzej.
Pozdrawiam Bard
To umożliwia stabilną pracę z pewnym zakresem tolerancji napięcia "wejściowego".
Np. akumulatorek AA 1,2 V w pełni naładowany ma napięcie 1,4-1,5 V .
Zakładając że wykrywacz chodzi na 8 akumulatorkach - na wejściu mamy napięcie 12V przy świeżych akumulatorkach i 9V przy prawie rozładowanych.
Przetwornice ten zakres napięć zamieniają n.p. na stabilne 5V dla mikroprocesora i stabilne 24 V do zasilania układu cewki.
Tak więc podanie większego napięcia w niczym nie pomoże. Ważniejsza jest pojemność i jakość akumulatorków/ baterii. Wraz ze wzrostem natężenia prądu pobieranego z akumulatorka spada jego napięcie. Im ten spadek jest większy ( i tu ma znaczenie pojemność i jakość aku.)tym gorzej.
Pozdrawiam Bard
ja mam minelaba explorera 2 jest zasilany na 8 paluszków ! zauważyłem ze ze spadkiem napięcia znaczy się z wyczerpaniem paluszków na wyswietlaczu nie ma wpływu na zasięgi . Tesoro vaquero jest na jedną 9v , na alkaicznych starczy na 2 wypady ale jest różnica w czułości i zasięgach na nowej i starej lecz na zwykłej 9v ledwo się włączy 

Wielkość baterii nie ma wpływu na osiągi. Wiadomo, że na świeżych bateriach, wykrywka jest jakby "żywsza", ale nijak się ma pojemność baterii do tego. Kolega z tego forum ma minelaba z akumulatorem od wiertarki jako zasilanie - nie czyni mu to wcale jakiegoś potwora głębokości.
- pulkownikL
No i oczywiście podstawowa sprawa,ilość baterii nie jest współmierna do zasięgu,każdy sprzęt jest zaprojektowany tak a nie inaczej i ma pobór jaki ma,wiadomo że jak jest już mało to pada,i nie zapominaj Magneto o podstawowej różnicy,bateria 1,5 V a akku mają 1,2 V,nie zawsze wszystko działa tak jakbyśmy tego chcieli,niektóre sprzęty po prostu wolą baterie a aku ci wyzeruje na momencie