czy ilość baterii w wykrywaczu ma wpływ na jego moc?

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji
Magneto700

czy ilość baterii w wykrywaczu ma wpływ na jego moc?

Post autor: Magneto700 »

spotkalem sie z wykrywka na 8 AA 1,5 V i jedna baterią 9V i 9voltowy był"mocniejszy" prosze o porady. czy zasilanie ma znaczenie .Najstarszy moj wykrywacz był na 4 paluszki łowił złom do 40cm (nawet gruby)
Awatar użytkownika
luckas24

Re: czy ilość baterii w wykrywaczu ma wpływ na jego moc?

Post autor: luckas24 »

O co ty wogóle pytasz czy bedzie głebszy na 9v czy na 4 x AA ?! No pomyśl troche !!!
Róznica polega na tym ile czasu polatasz z wykrywka zanim ci baterie padna. Choc te róznice sa raczej nieduze.
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

Magneto700 pisze:spotkalem sie z wykrywka na 8 AA 1,5 V i jedna baterią 9V i 9voltowy był"mocniejszy" prosze o porady.
A możesz mi napisać co to był za wykrywacz ??

Jakość baterii ma bardzo duże znaczenie - mogło być tak, że paluszki miałeś jakieś po 50 groszy /sztuka a baterię 9v jakąś przyzwoitą i stąd różnica.
Ale najpierw trzeba wiedzieć co to był za sprzęt.

Pozdr.warwick
Awatar użytkownika
luckas24

Jakość baterii ma bardzo duże znaczenie - mogło być tak, że paluszki miałeś jakieś po 50 groszy

[/quote]

Warwick ale nie masz chyba na mysli zasiegu wykrywki?
Awatar użytkownika
Don Joker

Post autor: Don Joker »

luckas24 pisze:Warwick ale nie masz chyba na mysli zasiegu wykrywki?
Obawiam się, że to właśnie miał na myśli ;)

ale tak jak napisał:
warwick pisze:najpierw trzeba wiedzieć co to był za sprzęt.
:papa:
Awatar użytkownika
warwick

dokładnie
słabe zasilanie to spadki zasięgu w gruncie i niestabilna praca

Zakładam, że sprzęt nad którym debatujemy to nie chińczyk albo jakaś fatalna samodziałka i zasięgi w gruncie w ogóle są i wykrywacz potrafi pracować stabilnie.

Pozdr.warwick
Magneto700

powiem tak chinskie g... za pare ziko ale ogólnie pytam..nnp o garreta ,jabela fishera minjabea. Boawda? z tego co mi wiadomo im wiecej mocy tym lepiej czy to prawa? pierwszy wykrywacz byl na cztery paluszku... ostatni na 2 baterie 9V.czym mam sie kierowac. Jestem "lewy":LD
Awatar użytkownika
warwick

Nie, to nie tak
Nie ma tak, że im więcej volt tym lepiej - V ma być tyle ile producent przewidział, ale mają one być dobrej jakości.

nie ma znaczenia jakie jest zasilanie - należy tą kwestie traktować tylko i wyłącznie pod względem ekonomicznym (pod kątem kupowania baterii) oraz pod kątem wagi sprzętu ( im baterii więcej tym sprzęt cięższy)

moc i osiągi sprzętu nie biorą się z wielkości napięcia zasilania

Pozdr.warwick
Awatar użytkownika
luckas24

O to mi chodziło ze ilosc czy rodzaj bateri niema znaczenia natomiast jakosc juz tak! Miałem Fishera F4 na 1 x 9v który po włozeniu zwykłej bateri nie alkalicznej miał siłe właczyc sie na dosłownie 1 sek. A jak juz włozyłem alkaiczna smigał 30 h.
Magneto700

a tak żeby aukumulatorek dokupić? tak z 2800mAh
Awatar użytkownika
luckas24

osobiscie mam w omedze 1 x aku 9v 175mAH wystarczy spokojnie na ok 20h lub wiecej jak jest ciepło
Awatar użytkownika
bard
Kontakt:

Post autor: bard »

Większość współczesnych wykrywaczy ma wbudowane stabilizatory i przetwornice napięcia.
To umożliwia stabilną pracę z pewnym zakresem tolerancji napięcia "wejściowego".
Np. akumulatorek AA 1,2 V w pełni naładowany ma napięcie 1,4-1,5 V .

Zakładając że wykrywacz chodzi na 8 akumulatorkach - na wejściu mamy napięcie 12V przy świeżych akumulatorkach i 9V przy prawie rozładowanych.
Przetwornice ten zakres napięć zamieniają n.p. na stabilne 5V dla mikroprocesora i stabilne 24 V do zasilania układu cewki.

Tak więc podanie większego napięcia w niczym nie pomoże. Ważniejsza jest pojemność i jakość akumulatorków/ baterii. Wraz ze wzrostem natężenia prądu pobieranego z akumulatorka spada jego napięcie. Im ten spadek jest większy ( i tu ma znaczenie pojemność i jakość aku.)tym gorzej.

Pozdrawiam Bard
Awatar użytkownika
marcintt

Post autor: marcintt »

ja mam minelaba explorera 2 jest zasilany na 8 paluszków ! zauważyłem ze ze spadkiem napięcia znaczy się z wyczerpaniem paluszków na wyswietlaczu nie ma wpływu na zasięgi . Tesoro vaquero jest na jedną 9v , na alkaicznych starczy na 2 wypady ale jest różnica w czułości i zasięgach na nowej i starej lecz na zwykłej 9v ledwo się włączy :sad:
Awatar użytkownika
FELIX

Post autor: FELIX »

Wielkość baterii nie ma wpływu na osiągi. Wiadomo, że na świeżych bateriach, wykrywka jest jakby "żywsza", ale nijak się ma pojemność baterii do tego. Kolega z tego forum ma minelaba z akumulatorem od wiertarki jako zasilanie - nie czyni mu to wcale jakiegoś potwora głębokości.
Awatar użytkownika
pulkownikL

Post autor: pulkownikL »

No i oczywiście podstawowa sprawa,ilość baterii nie jest współmierna do zasięgu,każdy sprzęt jest zaprojektowany tak a nie inaczej i ma pobór jaki ma,wiadomo że jak jest już mało to pada,i nie zapominaj Magneto o podstawowej różnicy,bateria 1,5 V a akku mają 1,2 V,nie zawsze wszystko działa tak jakbyśmy tego chcieli,niektóre sprzęty po prostu wolą baterie a aku ci wyzeruje na momencie ;)
Zablokowany