Rekonstrukcja wirtualna bitew
Re: Bitwa pod Guttstadt-Deppen - rekonstrukcja wirtualna
Link do "Szretera" na chomiku jest w dziale Literatura, w temacie o książkach napoleońskich. Kilka(-naście) postów czytając od tyłu.
Skąd Ziuk można pobrać Raszyn? Gram w NTW nieprzerwanie od momentu wyjścia gry, chętnie bym pohulał na raszyńskim polu
Skąd Ziuk można pobrać Raszyn? Gram w NTW nieprzerwanie od momentu wyjścia gry, chętnie bym pohulał na raszyńskim polu
Musisz pobrać i zainstalować modyfikacje o nazwie: Napoleonic Total war 3 (wcześniej odinstaluj wszelkie inne modyfikacje o ile je wgrywałeś):bonzo pisze: Skąd Ziuk można pobrać Raszyn? Gram w NTW nieprzerwanie od momentu wyjścia gry, chętnie bym pohulał na raszyńskim polu
następnie patch: Historical Battle Patch V2.2 (227mb)
Linki do plików: http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=418835
i na koniec pobrać poprawkę http://www.gamefront.com/files/21864289 ... on_v22.rar
- jest to jeden plik, którym trzeba zastąpić plik o takiej samej nazwie w katalogu steam/steamapps/common/Napoleon Total War/data
Bitwę odpalasz przez luancher(okno pojawiające się po klikniećiu ikony modyfikacji na pulpicie) wskazując w nim Raszyn i następnie w grze hostujesz grę jako scenariusz historyczny.
Bitwy historyczne przeznaczone są do gry w trybie multiplayer, gra z komputerem nie ma wielkiego sensu gdyż sztuczna inteligencja jest wyjątkowo głupia i co istotniejsze jednostki pod dowództwem komputera generują opóźnienia (lag).
Generalnie gram bitwy multiplayer głównie z graczami z Włoch. Oprócz mnie gra jeszcze czasem jeden Polak.
----------------------

Sprawdziłem na miejscu teren bitwy. Nie spodziewałem się tak bardzo widocznych różnic wysokości. Teren jest dość silnie pofałdowany i pagórkowaty.
Istnieje możliwość odtworzenia topografii terenu w oparciu o numeryczną mapę terenu (dane srtm-3).
PS
Reprodukcja mapy Schroettera dostępna jest w Bibliotece UWM.
Istnieje możliwość odtworzenia topografii terenu w oparciu o numeryczną mapę terenu (dane srtm-3).
PS
Reprodukcja mapy Schroettera dostępna jest w Bibliotece UWM.
Czy macie może dostęp do książki http://www.napoleonbooks.com/napoleons_triumph.html" onclick="window.open(this.href);return false; ?
Zainteresował mnie opublikowany plan Limit ... może jest tam także plan bitwy Guttstadt-Deppen?
Zainteresował mnie opublikowany plan Limit ... może jest tam także plan bitwy Guttstadt-Deppen?
-
Wydawca rozsyła zamówienia po 8 sierpnia, książka jest już wydana po polsku. Też zamówiłem.
OdB zapewne taki sam jak te dostępne w Sieci (z podaniem jedynie liczby batalionów i szwadronów po stronie rosyjskiej i nieścisłościami w kadrze dowódczej). Najlepiej odnośnie kadr rosyjskich pogrzebać w A.A. Podmazo "Sziefy i kamandiry rieguliarnych polkow russkoj armii [...]".
OdB zapewne taki sam jak te dostępne w Sieci (z podaniem jedynie liczby batalionów i szwadronów po stronie rosyjskiej i nieścisłościami w kadrze dowódczej). Najlepiej odnośnie kadr rosyjskich pogrzebać w A.A. Podmazo "Sziefy i kamandiry rieguliarnych polkow russkoj armii [...]".
Jaka była szacunkowo liczba żołnierzy zaangażowanych w walkę po obu stronach? Próbuję określić faktyczny stopień asymetryczności starcia na linii Dobre Miasto - Kalisty (+ okolice ale max 7 km w lewo i prawo). Przy ewentualnym tworzeniu mapy muszę zdecydować o obszarze działań tj. wyciąć określony obszar mapy na potrzeby symulacji.
-
Mapa walk pod Dobrym Miastem jest mniej przejrzysta. To fragment mapy XIX-wiecznej z naniesionymi białymi prostokątami z nazwami wielkich jednostek i miejscowości.
Co do stanów liczebnych, chodzi Ci o 5-6 VI czy 9 VI 1807?
Co do stanów liczebnych, chodzi Ci o 5-6 VI czy 9 VI 1807?
Obejrzałem mapy w tym numeryczną mapę terenu, sprawdziłem stosunek sił i doszedłem do wniosku, że bitwa Guttstadt-Deppen 1807(ofensywa rosyjska) jest zbyt dużą operacją jak na silnik gry komputerowej w ramach której się poruszam. Należałoby rozbić teren bitwy na dwie części gdzie Kwiecewo ewentualnie Jankowo stanowiłoby granicę. W zasadzie łatwiej byłoby wykonać drugi dzień bitwy ze względu na zawężony teren działań.
Ostatnio silniej skłaniam się do innego starcia: Limity (Lomitten) z uwagi na:
- mały teren działań
- intensywność walki
- możliwość stworzenia alternatywnych scenariuszy obok scenariusza historycznego (wprowadzenie na pole bitwy dodatkowych posiłków dla obu stron)
Kończę właśnie bitwę pod Gorzycami-Wrzawami.
Ostatnio silniej skłaniam się do innego starcia: Limity (Lomitten) z uwagi na:
- mały teren działań
- intensywność walki
- możliwość stworzenia alternatywnych scenariuszy obok scenariusza historycznego (wprowadzenie na pole bitwy dodatkowych posiłków dla obu stron)
Kończę właśnie bitwę pod Gorzycami-Wrzawami.
-
Limity fascynują. Byliśmy loco w sobotę, niektórzy nocowali od piątku na polu. Zwłaszcza imponujący parów (ten od zasieku).
Czy wiesz może skąd może pochodzić mapa:

http://www.napoleonbooks.com/coming_soon.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Widzę na niej rosyjskie napisy więc prawdopodobnie nie jest ona dziełem autorów książki.

http://www.napoleonbooks.com/coming_soon.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Widzę na niej rosyjskie napisy więc prawdopodobnie nie jest ona dziełem autorów książki.
-
Możliwe, że z pracy S. Andolenki o wojnie 1806 - 1807 [?].
Czy dysponujesz może większą wersja tej mapy? Czy istnieją jakieś równie szczegółowe mapy dla tego pola bitwy(potyczki)?
-
Tymczasem odpowiedź na oba zadane pytania brzmi niestety "nie"
.

Dwa pytania odnośnie Limit:
- Czy podczas bitwy można było przebyć Pasłękę bez większych przeszkód? Wydaje mi się, że tak więc rodzi to kolejne pytanie: Dlaczego Rosjanie tak napierali na Limity skoro mogli je obejść i zaatakować niejako z flanki?
- Czy byłbyś w stanie wskazać położenie francuskich fortyfikacji polowych z czasów tej bitwy na współczesnej mapie np z google maps ewentualnie google earth ? Chce się zorientować czy musiałbym sam odgadywać to położenie, czy może znasz je na tyle dobrze aby je trafnie wskazać na mapie:)
- Czy podczas bitwy można było przebyć Pasłękę bez większych przeszkód? Wydaje mi się, że tak więc rodzi to kolejne pytanie: Dlaczego Rosjanie tak napierali na Limity skoro mogli je obejść i zaatakować niejako z flanki?
- Czy byłbyś w stanie wskazać położenie francuskich fortyfikacji polowych z czasów tej bitwy na współczesnej mapie np z google maps ewentualnie google earth ? Chce się zorientować czy musiałbym sam odgadywać to położenie, czy może znasz je na tyle dobrze aby je trafnie wskazać na mapie:)
-
Pasłęka to także dziś - po wielkich melioracjach w XIX i XX w. - rzeka kapryśna i o zmiennym dnie; ponadto ma w wielu miejscach trudną do przebycia dolinę ze skarpami.
Wtedy nurt był szerszy, dla dział (bardzo ciężkich) raczej nie do przebycia poza brodami i mostami. Piechota tez musiałaby brodzić z wodą po szyję a czasem tracąc grunt. Jazda niby przebywała ją wpław, ale tylko w niektórych miejscach (także szukała brodów). Saski ppor Moritz opisał swoją przeprawę pod Kalistami: koń najpierw brodził, potem utracił grunt i płynął, znów złapał grunt i wykaraskał się na brzeg.
Piechota i jazda rzadko odbywały akcje bez towarzyszących im dział (artyleria bezpośrednio wspierała inne jednostki), dlatego wybierano miejsca przepraw dogodne dla artylerii i wozów z uzupełnieniem (prowiantu, paszy, amunicji itp.).
Wtedy nurt był szerszy, dla dział (bardzo ciężkich) raczej nie do przebycia poza brodami i mostami. Piechota tez musiałaby brodzić z wodą po szyję a czasem tracąc grunt. Jazda niby przebywała ją wpław, ale tylko w niektórych miejscach (także szukała brodów). Saski ppor Moritz opisał swoją przeprawę pod Kalistami: koń najpierw brodził, potem utracił grunt i płynął, znów złapał grunt i wykaraskał się na brzeg.
Piechota i jazda rzadko odbywały akcje bez towarzyszących im dział (artyleria bezpośrednio wspierała inne jednostki), dlatego wybierano miejsca przepraw dogodne dla artylerii i wozów z uzupełnieniem (prowiantu, paszy, amunicji itp.).