Licznyj znak

Nieśmiertelniki znalezione na Warmii i Mazurach
katia

Licznyj znak

Post autor: katia »

Mam problem z rosyjskim nieśmiertelnikiem, jest opisany trochę inaczej niż inne
Litery cyrylicy zamieniam na polskie proszę o info pomocne będzie miejsce znalezienia jest to strażnica graniczna z Prusami

1 ot.
8 P.G.B (przetłumaczone z cyrylicy)
86
z góry dzięki za pomoc nie mam aparatu więc foto jest problemem
Awatar użytkownika
warwick

Re: Licznyj znak

Post autor: warwick »

blaszka jest zwykła okrągła z dziurką ?? możesz podać średnicę??

bez fotki się chyba nie obejdzie, bo mam wrażenie że coś jest nie tak przepisane

pozdr.warwick
katia

śr 4,5 cm , z dziurką brzeg wypukły blacha cienka )0,6 0,8 mm cyfry 1 i 86 są wklęsłe dobijane paskowanymi stęplami - przepisane jest jak trzeba -znam ruskiue litery i nieco języka (kali kuszać kali pić) nie znalazłem go na stronie pugowizy.Powinno być1 rota nie ot jak oddział dziwne i stąd pytanie.
Awatar użytkownika
Galek

Post autor: Galek »

1 отряд (1 Oddział)
8 Granicznej P.... Brygady
86-numer żołnierza
Awatar użytkownika
Galek

Tylko mi też coś tu nie pasuje,albo źle kombinuję.
Отдельный корпус пограничной стражи wpisz to w google.pl
Na pierwszej stronie pierwszy link do wikipedii masz wypisany okręgami brygady graniczne i nie widzę tam identyfikacji Twojej blachy, chyba że to będzie Z. Petersburska brygada.

Pozdrawiam Damian
Uve

Post autor: Uve »

Z tego co popatrzyłem na tą stronę w rosyjskiej wiki wszędzie przewija się nazwa "pograniczna straż", a nigdy graniczna. Więc tak mi się wydaje, że na licznym znaku jakiekolwiek oznaczenie odnoszące się do tego rodzaju jednostek (straży granicznej) powinno zawierać skrót P S (od pograniczna straż). Niekoniecznie zresztą jednoliterowe. Właśnie wśród Twojej kolekcji Galek na stronie wirtualnego muzeum znalazłem jeden nieśmiertelnik związany ze strażą graniczną i tam pojawia się skrót Pog. Str.:
http://myvimu.com/exhibit/87919-1-sztab ... granicznej" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Uve

Jeszcze trochę poszperałem w google i myślę że Galek ma rację, to znaczy jest to licznyj znak jednej z brygad straży granicznej, tylko inaczej należy rozszyfrować skrót:

1 ot. - 1 отряд (otriad) lub 1 отдел (oddzieł czyli oddział) - nie wiem co znaczy otriad
8 P.G.B - 8-я пограничная Граевская бригада (8 pogranicznaja grajewskaja brygada) - czyli 8 graniczna grajewska brygada (8 grajewska brygada straży granicznej) z siedzibą w Grajewie.

Na tej stronie pisze że brygada ta składała się z 4 oddziałów i 20 otriadów, więc otriad to coś mniejszego niż oddział:
http://regiment.ru/OKPS/8/1.htm

Poniżej uzasadnienie takiej identyfikacji

Przejrzałem licznyje znaki na pugoviz.ru, i w tym miejscu znajduja się te dot. straży granicznej.
http://www.pugoviza.ru/files3/ps_class_cat.shtml?d=1&n=%CA%EE%F0%EF%F3%F1%20%CF%EE%E3%F0%E0%ED%E8%F7%ED%EE%E9%20%D1%F2%F0%E0%E6%E8&fn=ps_brd

Dające nam podpowiedź są dwa pierwsze:

Obrazek

Obrazek

"Uczebnyj otriad" 9 pogranicznej łomżyńskiej brygady i "2 oddzieł" 11 pogranicznej aleksandrowskiej brygady.

Pomyślałem więc patrząc na skrót z licznego znaku Katii - 8 P. G. B. - że jeśli 8 brygada straży granicznej nazywa się na G, to znaczy ze to będzie dobra identyfikacja.
No i rzeczywiście - 8 brygada nazywa się: 8 pogranicznaja grajewskaja brygada.

Z rosyjskiej wiki w art. dot. straży granicznej można znaleźć w spisie grajewską brygadę (tam w spisie nie ma numerów brygad), i jest ona przypisana wraz z kilkoma innymi brygadmi do 2 okręgu - Wilno.

No i zdaje mi się że to bardzo rzadkie znalezisko, bardzo ciekawy znak. Gratulacje!
Awatar użytkownika
Galek

Gratuluję Uve ;)
Gdybym dobrze rozkminił pogranicznaja to też bym pewnie doszedł do ładu.
Pozdrawiam Damian
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

a ja i tak chciałbym zobaczyć fotkę tej blaszki

Pozdr.warwick
Uve

Pewnie że tak. Fotka to jednak podstawa do identyfikacji. Można by np. lepiej ocenić, czy znak wygląda zupełnie "oficjalnie", czy może bardziej samoróbka itp.
Mnie np. ciekawi jak wyglądają litery -tzn. które są małe które duże. Strzelałbym że literka P powinna być mała, a literka G duża.
katia

Dzięki za zaangażowanie, fotkę wkleję na pewno może jeszcze dziś, obszar pasowałby pod Grajewo,choć bliżej mam do Suwałk a znak trafiłem w okolicach Raczek na strażnicy granicznej.Postaram się dziś dać fotkę.? Zadkie te graniczne tematy, bo to nie były liczne oddziały i na pugowizy nie za wiele ich jest w stosunku do piechoty.
Uve

Z tego co popatrzyłem to żadna inna brygada straży granicznej nie miała bliżej od siedziby sztabu do okolic Raczek niż 8 Grajewska Brygada (a w Suwałkach jeśli dobrze patrzyłem nie było siedziby sztabu innej brygady, dopiero dalej na terenach dzisiejszej Litwy). Stawiam orzechy przeciw bananom że granicę w okolicach Raczek obsadzali żołnierze właśnie z 8 brygady i licznyj znak jak najbardziej pasuje do miejsca znalezienia.
katia

Wiele wody upłynęło, śniegu napadało ale fotka jest, może komuś pomoże może ktoś coś powie...
Sorki,że tak długo, ale dopiero z aparatem się uwinąłem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ