HEILSBERG 2008 inicjatywy i pomysły

Wyprawy WPM

Moderator: Manufaktura Dzika

srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Marcina Ochmana poznałem w styczniu 2002 na posiedzeniu Rady Programowej OSEN w Pułtusku. Później kontaktowaliśmy się w sprawie planowanego przez OSEN periodyku "napoleońskiego" (miały tam być publikowane materiały dot. lat 1789 - 1831), z czego jednak jak dotąd nic nie wyszło (nawet napisałem dla nich jeden artykuł, ale siłą rzeczy nie ukazał się). Gdzieś mam namiar na niego osobiście, musiałbym poszukać, można też przez OSEN lub Muzeum Wojska... Taki dość życzliwy facet, konkretny, nie obiecuje bez pokrycia i stąd czasem niesłuszne wrażenie, że robi uniki. Z tego co mówił w Warszawie zrozumiałem, że pierwotnie nikt nie spodziewał się aż takiego wysypu grup i imprez napoleońskich w Polsce; to jednocześnie radość i zakłopotanie.
Awatar użytkownika
Remington

Post autor: Remington »

możecie podać jakie polskie grupy ze strony francuskiej zgłosiły się na Lidzbark?
Jaksa
Kontakt:

Post autor: Jaksa »

Puki co po str francuskiej mamy :
- Legia Polsko-Włoska Artyleria Nysa (6 osób, 1 armata)
- Legia Polsko-Włoska Grenadierzy (9 osób)
- 7 ppXW Gdańsk (6 osób - bez tych co zasłynęli w Jonkowie)
- 12 ppXW remika (10-13 osób)
- Legia Nadwiślańska z Ukrainy (17 osób)
- no i niewiadomo do końca jak z ostródzką piechotą
Awatar użytkownika
Adek

Post autor: Adek »

i sę rozpędza powoli
Awatar użytkownika
ahmed
Kontakt:

Post autor: ahmed »

E-40 żabojadów starczy-co się będziemy przemęczać drodzy sojusznicy ;)
srebrny_lis

Myślę, że póki mamy jubileusz 700-lecia miasta trzeba korzystać z możliwości i ewent. funduszy. Francuzi i ich sojusznicy są bardzo potrzebni, częściowo będą ich uzupełniać (z daleka) jeźdźcy Jacka Dyrdy w mundurach częściowo z rekwizytorni (jako tzw. konie na nieboskłonie). Może też ansambl z Klubu Garnizonowego ("Damy i huzary") da się pognać na harmaty. Teraz ciepełka czekam, dość mam już tej wachty na Islandii...
Motyl

Post autor: Motyl »

srebrny_lis pisze:Roboczo planowaliśmy na to sobotnie popołudnie (zbiórka drewna) i niedzielę (wyplatanie), ale pogoda jest genitalna - Książę Mario ma powiadomić do jutra, czy nie przełożymy na za tydzień... Z innej beczki: album "200 dni Napoleona. Od Pułtuska do Tylży" jest okazały, cena w promocji wynosiła 65 zł, w księgarniach będzie chodził po 85 zł (uznali, że 100 i więcej to cena zaporowa, przy której nakład nie zejdzie). Ja szczęśliwie dostałem w prezencie jako członek Rady Programowej.
W internecie po 72 chodzi - warte tyle ?
srebrny_lis

Zależy, do czego ma służyć ten album. Jako źródło szczegółowej wiedzy - raczej nie (choć podaje sporo ciekawych anegdot i innych cytatów). Jako miły do oglądania (fotografie, ryciny, pocztówki, mapy [skala słaba: mała widoczność]) i śledzenia różnych inspiracji "napoleońskich" - fajny. No i perspektywa "orła", tj. możliwość spojrzenia na liczne miejsca "napoleońskie" z powietrza... Dobry na prezent. Nie kupiłbym, gdyby alternatywą (finansową) było jakieś solidne, szczegółowe opracowanie; jeśli takiej alternatywy brak - można zaryzykować :).
srebrny_lis

JAKSA: w sprawie sesji w czerwcu; nawiązałem kontakt z żołnierzem 31 IR ze świdnicy, autorem świeżo wydanej znakomitej pracy "Wielka Armia Napoleona na śląsku 1806 - 1808" (nauczyciel LO w świdnicy, 31 lat). Był też w sierpniu w Będominie z Prusakami jako jegier. Wyraził zainteresowanie przyjazdem do Lidzbarka, "jeśli praca i rodzina pozwolą", zapewne w podwójnej (?) roli: żołnierza i prelegenta. Zawsze to nowy temat i może wabik dla kolegów ze śląska... Sprawa do dogadania w każdym razie.
srebrny_lis

Drobna korekta: Patrycjusz Malicki to fizylier 33 IR ze Srebrnej Góry. Scusi!
srebrny_lis

Dziś Jaksa doniósł o zgłoszeniu kolejnych 30 osób: z 4. pp Księstwa Warszawskiego. Teraz tylko trzymać rękę na pulsie...
srebrny_lis

PILNE! Trzeba jak najszybciej obstalować pożyczkę działa (z obsługą) z Jonkowa; potem może być za późno. Arkaszka, poślij im maila jako reprezentant oficjalnego organizatora. Wiem o nawale aktualnej roboty u Was, ale napocznij ten wątek...
Jaksa
Kontakt:

Post autor: Jaksa »

Rozmawiałem z Jonkowem. Armaty dwie prawdopodobnie będą. Niewiadomo czy z obsługą. W Jonkowie chcą stworzyć oddział artylerii. Zastanawiają się tylko, czy pruski, a może francuski, co by było nam na rękę :D Szukają sponsorów na mundury. Jeśli nie stworzą grupy i nie przeszkolą się na czas, to będziemy rozmawiać z przyjezdnymi grupami artylerii, czy by nie obsłużyli jonkowskich dział. Ręka ma na pulsie.
Zawita także do nas jonkowski Napoleon.
Awatar użytkownika
ahmed
Kontakt:

Post autor: ahmed »

Jaksa pisze:Rozmawiałem z Jonkowem. Armaty dwie prawdopodobnie będą. Niewiadomo czy z obsługą. W Jonkowie chcą stworzyć oddział artylerii. Zastanawiają się tylko, czy pruski, a może francuski, co by było nam na rękę :D Szukają sponsorów na mundury. Jeśli nie stworzą grupy i nie przeszkolą się na czas, to będziemy rozmawiać z przyjezdnymi grupami artylerii, czy by nie obsłużyli jonkowskich dział. Ręka ma na pulsie.
Zawita także do nas jonkowski Napoleon.
Hm tak nieśmialo rzekne-to może cos antynapoleonskiego niech machna -hihi bedzie nas wszystkich więcej;)
srebrny_lis

Mużyki, rozumiem, że 1 maja o 14.00 kto żyw i jeszcze może :) stawia się pod Bramą? Przy okazji omówi się parę spraw...
ODPOWIEDZ