szeląg Jan II Kazimierz (boratynka)
szeląg Jan II Kazimierz (boratynka)
Proszę o ID
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- osterode
Re: Moneta do ID
Na moje oko to boratynka. Lub jej falsyfikat.
- pulkownikL
boratynka jeździec,a wielkość?podstawa
Moneta ma 16 mm
Jak boratynka z jeźdźcem to litewska
Inaczej mówiąc szeląg koronny Jana II Kazimierza.
Jak się nie mylę to 1661r wykonana ze srebra mennica Ujazdów.
Inaczej mówiąc szeląg koronny Jana II Kazimierza.
Jak się nie mylę to 1661r wykonana ze srebra mennica Ujazdów.
- von der Goltz
z tym srebrem bym polemizował 
chociaz:
http://odkrywca.pl/srebrna-boratynka,470658.html" onclick="window.open(this.href);return false;
wypowiedz pokemona:
"Koledzy. Zbyt długo siedzę w boratynkach, żeby mnie tu na takie plewy brać, także dominer wcale mój świat w gruzach nie legł :-)
Wręcz przeciwnie. Utwierdziliście mnie w przekonaniu, że wiekszość nie odróżnia i nie odróżni srebrnej boratynki od miedzianej. Zacznę od tego, że srebrnych w 1664 roku nie bito, bo i po co? 1664 rok to szczytowy okres emisji boratynek, puchy w skarbie, nędza i stagnacja Państwa. Doszukałem się historii tych srebrnych, więc się z wami podzielę: otórz jak wiadomo w 1659 wybito pierwsze boratynki z miedzi. Moneta ta była bardzo niechętnie przyjmowana przez ludność, więc rok później zaproponowano Królowi emisję srebrnych emitując pierwsze i ostatnie ok. 5.000 egzemplarzy tych monet. To samo uczyniono rok później z odmianą litewską. Oba typy wybito tylko i wyłącznie w jednej mennicy Ujazdów. Różnica polegała na tym, że za dukata płacono rynkową ilość srebrnych boratynek, a miedzianymi kurs stale wzrastał tak, że płacono całymi zapieczętowanymi workami, poza tym bieda była tak wielka, że pojawiający się na rynku kawałek srebra był zaraz chowany do kufra i nie prędko albo w ogóle nie wracał do obiegu. Król odrzucił dalsze emitowanie boratynek ze srebra jako "zbyt drogi gips", natomiast te które już wybito, uległy rozproszeniu, więc zawsze jest jakaś szansa, że któryś z was, jednak taką wykopie :-)"
chociaz z tej fotki ciezko stwierdzic co i jak, wyglada bardziej jak srebrzenie

chociaz:
http://odkrywca.pl/srebrna-boratynka,470658.html" onclick="window.open(this.href);return false;
wypowiedz pokemona:
"Koledzy. Zbyt długo siedzę w boratynkach, żeby mnie tu na takie plewy brać, także dominer wcale mój świat w gruzach nie legł :-)
Wręcz przeciwnie. Utwierdziliście mnie w przekonaniu, że wiekszość nie odróżnia i nie odróżni srebrnej boratynki od miedzianej. Zacznę od tego, że srebrnych w 1664 roku nie bito, bo i po co? 1664 rok to szczytowy okres emisji boratynek, puchy w skarbie, nędza i stagnacja Państwa. Doszukałem się historii tych srebrnych, więc się z wami podzielę: otórz jak wiadomo w 1659 wybito pierwsze boratynki z miedzi. Moneta ta była bardzo niechętnie przyjmowana przez ludność, więc rok później zaproponowano Królowi emisję srebrnych emitując pierwsze i ostatnie ok. 5.000 egzemplarzy tych monet. To samo uczyniono rok później z odmianą litewską. Oba typy wybito tylko i wyłącznie w jednej mennicy Ujazdów. Różnica polegała na tym, że za dukata płacono rynkową ilość srebrnych boratynek, a miedzianymi kurs stale wzrastał tak, że płacono całymi zapieczętowanymi workami, poza tym bieda była tak wielka, że pojawiający się na rynku kawałek srebra był zaraz chowany do kufra i nie prędko albo w ogóle nie wracał do obiegu. Król odrzucił dalsze emitowanie boratynek ze srebra jako "zbyt drogi gips", natomiast te które już wybito, uległy rozproszeniu, więc zawsze jest jakaś szansa, że któryś z was, jednak taką wykopie :-)"
chociaz z tej fotki ciezko stwierdzic co i jak, wyglada bardziej jak srebrzenie
Więc miałem rację 

- pulkownikL
Nie tak chop Konrad,foto to casem za mało,wystawiłem wczoraj na forum rzymka który na pierwszy rzut oka wyglądał na sreberko,nawet kolor patyny pasuje,dopóki nie dziabnęłem go z boczku ,okazał się jednak brąziakiem,boratyn mam sporo jednak nigdy nie trafiłem takiego cukiereczka więc poczekajmy aż Black poniucha dokładniej co w trawie piszczy,a swoją drogą to była by rewelacja takiego rarytasa jakby Black rypnął 

- von der Goltz
czasem trudno cos jednoznacznie stwierdzic, tak to juz jest w naszej pasji... wiecej jest jednak przeslanek, ze to nie jest srebro.. na Warmii ciezko jest znalezc jakakolwiek boratynke, a tym bardziej tak rzadką... poza tym na podstawie zdjecia ciezko okreslic cokolwiek, bardziej to wyglada jak srebrzenie, ale po co mialby ktos srebrzyc boratynki? chyba tylko ewentualnie fals z epoki?
ja tam nie widze zadnej daty i innych szczegolow, na podstawie ktorych moglbym jezdoznacznie stwierdzic: "1661r wykonana ze srebra mennica Ujazdów."
Ale po to jest forum, zeby dyskutowac i wymieniac sie doswiadczeniami i spostrzezeniami
ja tam nie widze zadnej daty i innych szczegolow, na podstawie ktorych moglbym jezdoznacznie stwierdzic: "1661r wykonana ze srebra mennica Ujazdów."
Ale po to jest forum, zeby dyskutowac i wymieniac sie doswiadczeniami i spostrzezeniami

Bywa tak że jeden przejdzie i nic nie znajdzie a drugi pójdzie i mu ciekawy fant wyskoczy 
Ja mam dwa boratynki.
A ty swoje to znalazłeś czy kupiłeś?

Ja mam dwa boratynki.
von ale przecież sam wcześniej pisałeś, że litewskie srebrne boratynki produkowano w 1661r i tylko w mennicy Ujazdów
- pulkownikL
ajjajaj,no z tym kupnem to pojechałeś,helou,to nie forum numizmatyczne,tu się kopiekonrad19 pisze:Bywa tak że jeden przejdzie i nic nie znajdzie a drugi pójdzie i mu ciekawy fant wyskoczy
Ja mam dwa boratynki.

Pisałeś, że masz sporo boratynek więc się spytałem czy kupiłeś je czy może znalazłeś. 

Monetka w tygodniu trafi do przyjaciela złotnika aby określił rodzaj metalu będzie wtedy coś wiadomo.
Jak obstawiam jak już wcześniej pisałem na srebro