Fajka to czy cybuch??
Fajka to czy cybuch??
Moze ktoś pomoże w identyfikacji ceramicznego przedmiotu który wczoraj wykopał ojciec kolegi kopiąc w przydomowym ogródku.Oprócz znajdujących sie (widniejących na fotkach )postaci jest dedykacja(niestety nie znam niemieckiego) jest tez napis:29 arde Dragoner Regt:2 Em Berlin 1867 - mogłem niezbyt dokładnie rozszyfrowac tekst.Pozdrawiam wsiech!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Fajka to czy cybuch??
ja zawsze spotykałem się z określeniem tego elementu jako właśnie cybucha.. ale nie upieram się bo nie mam pewności - tak czy siak baaaardzo ładna porcelanka, a ten napis to bankowo :29 garde Dragoner Regt:2 Berlin 1867 czyli 29 gwardyjski pułk dragonów i dalej dataSzeryf pisze:... jest tez napis:29 arde Dragoner Regt:2 Em Berlin 1867 - mogłem niezbyt dokładnie rozszyfrowac tekst.Pozdrawiam wsiech!!
pozdr.warwick
Nawet jeszcze inaczej!Remington pisze:Warto zapamiętać jedną rzecz. Fotki pokazują GłĂWKĂ fajki. cybuch to jest ta rurka, którą trzyma się w dłoniach i ustach.

Choc sa oczywiscie fajki (na przyklad holenderskie z XVII-XVIII w.), w ktorych wspomniane czesci stanowia jednolita calosc