Tesoro: Przegląd wykrywaczy

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji
Awatar użytkownika
von der Goltz

Tesoro: Przegląd wykrywaczy

Post autor: von der Goltz »

Tak jak napisal w poscie euroinkaso duch, powinnismy zalozyc watek z opisami wykrywaczy. Nie wiem, czy mod dzialu ulozy to alfabetycznie czy jak, ale chcialbym zaczac i opisac tesoro cibola i pierwsze wrazenia z fisher f70. Ace 250 mialem dawno, ale moge cos popisac.

TESORO Cibola

czestotliwosc pracy
14,3 kHz przestawiana srodkowym przelacznikiem w celu eliminacji zaklocen od pracujacych obok wykrywaczy badz elektrycznej interferencji w skokach 14,5 kHz i 14,7 kHz

standardowo z cewka 9x8
azurowa "pajaczek"

zasilanie
1 bateria 9v

wyjscie na sluchawki duzy jack z tego co pamietam

tryb dynamiczny z pseudo trybem all metal przy wcisnietym pin poincie, dyskryminacja wybiorcza

wykrywacz o solidnej konstrukcji, lekki i dobrze wywazony

brak wyswietlacza, sygnalizuje metal sygnalem dzwiekowym o 1 tonie ale roznym natezeniu

o samej masce/pokretlach: potencjometr sensitivity - wlacznik i nastawa czulosci, potencjometr treshold - sygnal wiadacy (podkrecajac maksymalnie na czerwone pole mamy tak zwane super strojenie - czyli wiekszy zasieg ale mniejsza stabilnosc), pokretlo dyskryminacji, przelacznik czestotliwosci, czerwony przycisk pin point

brak strojenia do gruntu

zalety:

lekki, ergonomiczny, dobre zasiegi (nie robilem nigdy testow w powietrzu bo to bez sensu), zasilanie 1 bateria 9v - ekonomiczne, cena (nowy okolo 1400-1500zl z oslona cewki w komplecie), bardzo dokladny (prawie nie trzeba uzywac pin point`a), w miare szybki procesor, w miare dobra dyskryminacja

"trzyma" cene i jest malo awaryjna

wady:

1 ton i brak wyswietlacza (mozna w prawdzie stwierdzic "jakosc" przedmiotu po powtarzalnosci i "czystosci" sygnalu)

przy super strojeniu trudnosc w namierzeniu przedmiotu bez pin pointa (sygnal na srodku cewki, przedmiot blizej dolu cewki) oraz sklonnosc do sygnalizowania skorodowanego zelaza jako koloru

nie wiem jak jest z serwisem i gwarancja, ale slyszalem, ze bywaja komplikacje po zakupie sprzetu uzywanego? chociaz cibola wydaje sie byc malo awaryjna

brak regulacji glosnosci (polecam sluchawki z regulacja, bo w normalnych urwie glowe)

polecane ustawienie sprzetu: ja chodzilem na czulosci na maksa i na maksymalnym mozliwym tresholdzie zanim wykrywacz zaczynal "trzeszczec" - zawsze mozna zjechac z czuloscia nad celem, dyskryminacja max. 1 kreska nad iron (nie ma sensu wycinac wiecej)

Ogolnie sprzet godny polecenia za ta cene i w porownaniu do np. f4, delty, gammy, itp. chociaz w porownaniu z wykrywaczami z w miare dokladna identyfikacja wizualna (tu narazie doswiadczenie z fisher f70 i powiem, ze mozna mu czasem ufac) brakuje czasem wyswietlacza albo chociaz roznych tonow dla roznych grup metali kolorowych

to narazie na tyle, zaraz opis f70

zgodnie z sugestią dzika poprawiłem temat, w przyszłości łatwiej będzie namierzyc po konkretnym producencie >H<
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
zoz

Re: Przegląd wykrywaczy

Post autor: zoz »

Dodam że cebula jest cholernie bateriożerna :sad:
Awatar użytkownika
Prusak

Re: Przegląd wykrywaczy

Post autor: Prusak »

zoz pisze:Dodam że cebula jest cholernie bateriożerna :sad:
Dlatego polecam akumulatorki-częstotliwość ich zakupu to ok.1 szt. na 1,5 roku przy intensywnym użytkowaniu.
Awatar użytkownika
von der Goltz

Re: Tesoro: Przegląd wykrywaczy

Post autor: von der Goltz »

ja kupowalem zawsze w kiosku za 5zl jakies 9v i wystarczyl mi taki na 2=3 wyjscia max.... w sumie macie racje :zebek:
BLACK

Post autor: BLACK »

"Cebula" faktycznie żre prąd dobra 9V na dwa całodzienne wypady, można problem ten obejść bardzo prosto nie naruszając gwarancji dokupienie z alledrogo gotowego pojemnika na 8szt 1,5 volt-owych paluszków dwa kabelki do oryginalnych gniazd i śmigamy 2 tygodnie na jednym komplecie :)
Awatar użytkownika
Prusak

Ja tam upieram sie przy akumulatorkach.Rachunek jest prosty-akumulatorek na all-ok.30 z przesyłką,ładowarka uniwersalna(sklep)120zł.Ilość-ładowań-ok.500 razy,czyli tyle baterii trzeba było by kupić.Sumując-500(baterii)X5 pln-2500pln.minus ładowarka+plus akumulatorek=2350zł. :zebek: .Po odjęciu prądu na ładowanie zostaje na nówkę ciabolkę i na paliwko na kilka wypadów.
Awatar użytkownika
ostrybrzytwa

Post autor: ostrybrzytwa »

Zgodzę się z Black-em (z ilością paluszków trochę przesadziłeś :szok: ) 6 sztuk w zasobniku starczy :zebek:
Awatar użytkownika
ostrybrzytwa

Post autor: ostrybrzytwa »

Jeśli śmigam na 9V i moja cebula powiedzmy je strawi , to ,, zużyte '' :zebek: oddaje kolegom z forum i spokojnie na innych wykrywkach jeszcze kupę czasu latają :pijak:
duch

Post autor: duch »

Prusak pisze:JIlość-ładowań-ok.500 razy
Trochę przekoloryzowałeś. 500 razy, to może da się ładować w laboratorium producenta, a nie ładowarką uniwersalną :). Jak po 20 ładowaniach będą miały taką samą pojemność jak w chwili zakupu, to gratuluję farta. Akumulatora nie można rozładować poniżej określonego dla danego typu poziomu napięcia, nie można go również przeładować ani przegrzać przy ładowaniu. Każde odstępstwo od ściśle określonych warunków przechowywania, eksploatacji i ładowania kończy się zmniejszeniem pojemności lub zniszczeniem akumulatora bez względu na technologię w jakiej został wykonany. Najlepszy w pełni naładowany akumulator ma napięcie takie jak częściowo zużyta bateria, w dodatku po włączeniu sprzęt na aku może pokazywać 100 % poziomu baterii, a po pół godzinie spaść do 0 - super perspektywa na zadupiu. Zgadzam się, że być może wychodzi taniej, tylko nerwów nikt na pieniądze nie przeliczy. Naprawdę mam dużo do czynienia z precyzyjną elektroniką i doświadczenie mnie nauczyło, że aku najlepiej sprawdza się w zabawkach mechanicznych i latarkach (o ile nie bawisz się w surwiwal). Podsumowując: szanuję Twoją opinię, ale jej nie podzielam :)
BLACK

Post autor: BLACK »

Zgadzam się z Duchem tez zakupilem najdroższy zestaw Duraceli aku fajnie było na kilku piewrwszych wypadach później po kilkunastu minutach wykrywka zdychała w oczach i nikt mnie już nie na mówi na akumulatory. A i Ostry miałeś rację 6 bateryjek :)
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

A ja nie dalej jak dwa tygodnie temu kupiłem nowe aku 9V (8,4V) GP 200mAh po 4-ch sezonach używania poprzednich.
Ładuje je najprostszą ładowarką analogową - wstawiam na całą noc przed wyjazdem

Poprzedni, identyczny komplet do tego co mam w tej chwili, działał bardzo długo i bardzo dobrze... zobaczymy jak będzie się sprawiał nowy.

W między czasie miałem aku Energizer 9V które używałem awaryjnie - padły po max 10 ładowaniu
Awatar użytkownika
Prusak

Trzy lata temu kupiłem cibolkę i akumulatorek 200mAh ENERGY200.Jednokrotne ładowanie wystarcz mi(po 3 latach) na 2 dni całodziennego chodzenia.Z resztą -każdy robi jak uważa :D
Awatar użytkownika
semi94

Post autor: semi94 »

Cześć w Vaguero stosowałem 2 baterie płaskie to jest 9v na kabelku żmijka przy pasku , to jest 2 tygodnie łażenia za 9 zł
ODPOWIEDZ