Tesoro: Przegląd wykrywaczy
- von der Goltz
Tesoro: Przegląd wykrywaczy
Tak jak napisal w poscie euroinkaso duch, powinnismy zalozyc watek z opisami wykrywaczy. Nie wiem, czy mod dzialu ulozy to alfabetycznie czy jak, ale chcialbym zaczac i opisac tesoro cibola i pierwsze wrazenia z fisher f70. Ace 250 mialem dawno, ale moge cos popisac.
TESORO Cibola
czestotliwosc pracy 14,3 kHz przestawiana srodkowym przelacznikiem w celu eliminacji zaklocen od pracujacych obok wykrywaczy badz elektrycznej interferencji w skokach 14,5 kHz i 14,7 kHz
standardowo z cewka 9x8 azurowa "pajaczek"
zasilanie 1 bateria 9v
wyjscie na sluchawki duzy jack z tego co pamietam
tryb dynamiczny z pseudo trybem all metal przy wcisnietym pin poincie, dyskryminacja wybiorcza
wykrywacz o solidnej konstrukcji, lekki i dobrze wywazony
brak wyswietlacza, sygnalizuje metal sygnalem dzwiekowym o 1 tonie ale roznym natezeniu
o samej masce/pokretlach: potencjometr sensitivity - wlacznik i nastawa czulosci, potencjometr treshold - sygnal wiadacy (podkrecajac maksymalnie na czerwone pole mamy tak zwane super strojenie - czyli wiekszy zasieg ale mniejsza stabilnosc), pokretlo dyskryminacji, przelacznik czestotliwosci, czerwony przycisk pin point
brak strojenia do gruntu
zalety:
lekki, ergonomiczny, dobre zasiegi (nie robilem nigdy testow w powietrzu bo to bez sensu), zasilanie 1 bateria 9v - ekonomiczne, cena (nowy okolo 1400-1500zl z oslona cewki w komplecie), bardzo dokladny (prawie nie trzeba uzywac pin point`a), w miare szybki procesor, w miare dobra dyskryminacja
"trzyma" cene i jest malo awaryjna
wady:
1 ton i brak wyswietlacza (mozna w prawdzie stwierdzic "jakosc" przedmiotu po powtarzalnosci i "czystosci" sygnalu)
przy super strojeniu trudnosc w namierzeniu przedmiotu bez pin pointa (sygnal na srodku cewki, przedmiot blizej dolu cewki) oraz sklonnosc do sygnalizowania skorodowanego zelaza jako koloru
nie wiem jak jest z serwisem i gwarancja, ale slyszalem, ze bywaja komplikacje po zakupie sprzetu uzywanego? chociaz cibola wydaje sie byc malo awaryjna
brak regulacji glosnosci (polecam sluchawki z regulacja, bo w normalnych urwie glowe)
polecane ustawienie sprzetu: ja chodzilem na czulosci na maksa i na maksymalnym mozliwym tresholdzie zanim wykrywacz zaczynal "trzeszczec" - zawsze mozna zjechac z czuloscia nad celem, dyskryminacja max. 1 kreska nad iron (nie ma sensu wycinac wiecej)
Ogolnie sprzet godny polecenia za ta cene i w porownaniu do np. f4, delty, gammy, itp. chociaz w porownaniu z wykrywaczami z w miare dokladna identyfikacja wizualna (tu narazie doswiadczenie z fisher f70 i powiem, ze mozna mu czasem ufac) brakuje czasem wyswietlacza albo chociaz roznych tonow dla roznych grup metali kolorowych
to narazie na tyle, zaraz opis f70
zgodnie z sugestią dzika poprawiłem temat, w przyszłości łatwiej będzie namierzyc po konkretnym producencie >H<
TESORO Cibola
czestotliwosc pracy 14,3 kHz przestawiana srodkowym przelacznikiem w celu eliminacji zaklocen od pracujacych obok wykrywaczy badz elektrycznej interferencji w skokach 14,5 kHz i 14,7 kHz
standardowo z cewka 9x8 azurowa "pajaczek"
zasilanie 1 bateria 9v
wyjscie na sluchawki duzy jack z tego co pamietam
tryb dynamiczny z pseudo trybem all metal przy wcisnietym pin poincie, dyskryminacja wybiorcza
wykrywacz o solidnej konstrukcji, lekki i dobrze wywazony
brak wyswietlacza, sygnalizuje metal sygnalem dzwiekowym o 1 tonie ale roznym natezeniu
o samej masce/pokretlach: potencjometr sensitivity - wlacznik i nastawa czulosci, potencjometr treshold - sygnal wiadacy (podkrecajac maksymalnie na czerwone pole mamy tak zwane super strojenie - czyli wiekszy zasieg ale mniejsza stabilnosc), pokretlo dyskryminacji, przelacznik czestotliwosci, czerwony przycisk pin point
brak strojenia do gruntu
zalety:
lekki, ergonomiczny, dobre zasiegi (nie robilem nigdy testow w powietrzu bo to bez sensu), zasilanie 1 bateria 9v - ekonomiczne, cena (nowy okolo 1400-1500zl z oslona cewki w komplecie), bardzo dokladny (prawie nie trzeba uzywac pin point`a), w miare szybki procesor, w miare dobra dyskryminacja
"trzyma" cene i jest malo awaryjna
wady:
1 ton i brak wyswietlacza (mozna w prawdzie stwierdzic "jakosc" przedmiotu po powtarzalnosci i "czystosci" sygnalu)
przy super strojeniu trudnosc w namierzeniu przedmiotu bez pin pointa (sygnal na srodku cewki, przedmiot blizej dolu cewki) oraz sklonnosc do sygnalizowania skorodowanego zelaza jako koloru
nie wiem jak jest z serwisem i gwarancja, ale slyszalem, ze bywaja komplikacje po zakupie sprzetu uzywanego? chociaz cibola wydaje sie byc malo awaryjna
brak regulacji glosnosci (polecam sluchawki z regulacja, bo w normalnych urwie glowe)
polecane ustawienie sprzetu: ja chodzilem na czulosci na maksa i na maksymalnym mozliwym tresholdzie zanim wykrywacz zaczynal "trzeszczec" - zawsze mozna zjechac z czuloscia nad celem, dyskryminacja max. 1 kreska nad iron (nie ma sensu wycinac wiecej)
Ogolnie sprzet godny polecenia za ta cene i w porownaniu do np. f4, delty, gammy, itp. chociaz w porownaniu z wykrywaczami z w miare dokladna identyfikacja wizualna (tu narazie doswiadczenie z fisher f70 i powiem, ze mozna mu czasem ufac) brakuje czasem wyswietlacza albo chociaz roznych tonow dla roznych grup metali kolorowych
to narazie na tyle, zaraz opis f70
zgodnie z sugestią dzika poprawiłem temat, w przyszłości łatwiej będzie namierzyc po konkretnym producencie >H<
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Przegląd wykrywaczy
Dodam że cebula jest cholernie bateriożerna 

- Prusak
Re: Przegląd wykrywaczy
Dlatego polecam akumulatorki-częstotliwość ich zakupu to ok.1 szt. na 1,5 roku przy intensywnym użytkowaniu.zoz pisze:Dodam że cebula jest cholernie bateriożerna
- von der Goltz
Re: Tesoro: Przegląd wykrywaczy
ja kupowalem zawsze w kiosku za 5zl jakies 9v i wystarczyl mi taki na 2=3 wyjscia max.... w sumie macie racje 

"Cebula" faktycznie żre prąd dobra 9V na dwa całodzienne wypady, można problem ten obejść bardzo prosto nie naruszając gwarancji dokupienie z alledrogo gotowego pojemnika na 8szt 1,5 volt-owych paluszków dwa kabelki do oryginalnych gniazd i śmigamy 2 tygodnie na jednym komplecie 

- Prusak
Ja tam upieram sie przy akumulatorkach.Rachunek jest prosty-akumulatorek na all-ok.30 z przesyłką,ładowarka uniwersalna(sklep)120zł.Ilość-ładowań-ok.500 razy,czyli tyle baterii trzeba było by kupić.Sumując-500(baterii)X5 pln-2500pln.minus ładowarka+plus akumulatorek=2350zł.
.Po odjęciu prądu na ładowanie zostaje na nówkę ciabolkę i na paliwko na kilka wypadów.

- ostrybrzytwa
Zgodzę się z Black-em (z ilością paluszków trochę przesadziłeś
) 6 sztuk w zasobniku starczy 

- ostrybrzytwa
Jeśli śmigam na 9V i moja cebula powiedzmy je strawi , to ,, zużyte ''
oddaje kolegom z forum i spokojnie na innych wykrywkach jeszcze kupę czasu latają 

Trochę przekoloryzowałeś. 500 razy, to może da się ładować w laboratorium producenta, a nie ładowarką uniwersalnąPrusak pisze:JIlość-ładowań-ok.500 razy

Zgadzam się z Duchem tez zakupilem najdroższy zestaw Duraceli aku fajnie było na kilku piewrwszych wypadach później po kilkunastu minutach wykrywka zdychała w oczach i nikt mnie już nie na mówi na akumulatory. A i Ostry miałeś rację 6 bateryjek 

A ja nie dalej jak dwa tygodnie temu kupiłem nowe aku 9V (8,4V) GP 200mAh po 4-ch sezonach używania poprzednich.
Ładuje je najprostszą ładowarką analogową - wstawiam na całą noc przed wyjazdem
Poprzedni, identyczny komplet do tego co mam w tej chwili, działał bardzo długo i bardzo dobrze... zobaczymy jak będzie się sprawiał nowy.
W między czasie miałem aku Energizer 9V które używałem awaryjnie - padły po max 10 ładowaniu
Ładuje je najprostszą ładowarką analogową - wstawiam na całą noc przed wyjazdem
Poprzedni, identyczny komplet do tego co mam w tej chwili, działał bardzo długo i bardzo dobrze... zobaczymy jak będzie się sprawiał nowy.
W między czasie miałem aku Energizer 9V które używałem awaryjnie - padły po max 10 ładowaniu
- Prusak
Trzy lata temu kupiłem cibolkę i akumulatorek 200mAh ENERGY200.Jednokrotne ładowanie wystarcz mi(po 3 latach) na 2 dni całodziennego chodzenia.Z resztą -każdy robi jak uważa 

Cześć w Vaguero stosowałem 2 baterie płaskie to jest 9v na kabelku żmijka przy pasku , to jest 2 tygodnie łażenia za 9 zł