Rycina Diecezja Warmińska

O wszystkim i o niczym
Awatar użytkownika
Sepp

Rycina Diecezja Warmińska

Post autor: Sepp »

Witam!
Na popularnym portalu aukcyjnym znalazłem taką rycinę, czy przedstawia ona zabudowę konkretnego warmińskiego miasta czy to fantazja autora?
Data wykonania 1897.
Pozdrawiam
Tomek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
asdic321

Re: Rycina Diecezja Warmińska

Post autor: asdic321 »

Jakos nie moge skojarzyc na Warmii zadnego zadnego gotyckiego kosciola z kamienna fasada... ;)
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

:wstyd: też prawda, skupiłem się bardziej na dalszym planie i położeniem wejscia w stosunku do tych kamienic :zebek:
Dzięki! ;)
Awatar użytkownika
zecke

Post autor: zecke »

asdic321 pisze:Jakos nie moge skojarzyc na Warmii zadnego zadnego gotyckiego kosciola z kamienna fasada... ;)
Nie jestem "specem", ale czemu kojarzyć rysunek z kościołem.
Może to procesja - "Boże Ciało" , albo uroczyste poświęcenie
nowo pobudowanego budynku. Moje pierwsze skojarzenie
z dalszym planem - O! Wysoka Brama.
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Jeśli to jakieś miasto na Warmii, to chyba taki trochę imaginacyjny Frombork. Jednak myślę, że chodzi o erygowanie diecezji warmińskiej (i innych pruskich) w Anagni 1243 przez papieskiego legata Wilhelma z Modeny.
A w ogóle w XIX w. produkowano dość odległe od realiów popularne ryciny, umieszczane np. jako serie kolekcjonerskie w pudełkach od cygar, czekoladek czy papierosów. Wtedy kamienna fasada na Warmii rytowana gdzieś w Bawarii mogła się zdarzyć. Z cygarowatych serii mam album z obrazkami soldatów z okresu zjednoczenia Niemiec a kiedyś znalazłem pokiereszowana kolekcje takich obrazków z historii Rzeszy w ogóle.
asdic321

Post autor: asdic321 »

zecke pisze: (...)czemu kojarzyć rysunek z kościołem.
Może to procesja - "Boże Ciało" , albo uroczyste poświęcenie
nowo pobudowanego budynku. Moje pierwsze skojarzenie
z dalszym planem - O! Wysoka Brama.
Z pewnoscia procesja - z relikwiami w dodatku - ale to jednak portal jakiegos kosciola. Nie wspominajac juz ze Wysoka Brama nigdy nie byla tak zdobna, no i tez jest... z cegly! :D
srebrny_lis pisze: (...)Jednak myślę, że chodzi o erygowanie diecezji warmińskiej (i innych pruskich) w Anagni 1243 przez papieskiego legata Wilhelma z Modeny.
Serce mi drgnelo mocniej na te interpretacje ale sprawdzilem zaraz - doumo w Agnani to z kolei czysta romanszczyzna! :( Nie uswiadczy tam tez krytych dachowka wysokich kamienic z renesansowymi attykami w tle wiec rysunek to pewnie, jak piszesz, czysta "licentia poetica". :roll: Choc przyznam, ze w pierwszej chwili tez przyszla mi do glowy Italia ale ciut bardziej na polnoc. W Lacjum gotyku tyle co kot naplakal bo... troche za blisko Rzymu ;) Gotyckie koscioly powstawaly jednak wylacznie w miastach bedacych stronnikami cesarza - jako manifest polityczny wlasnie. A w pozostalych mowiono o nich z pogarda "gottichi" - czyli "gockie" (w znaczeniu: barbarzynskie, z polnocy) :zebek:
ODPOWIEDZ