Witam!
Na popularnym portalu aukcyjnym znalazłem taką rycinę, czy przedstawia ona zabudowę konkretnego warmińskiego miasta czy to fantazja autora?
Data wykonania 1897.
Pozdrawiam
Tomek
Rycina Diecezja Warmińska
Rycina Diecezja Warmińska
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Rycina Diecezja Warmińska
Jakos nie moge skojarzyc na Warmii zadnego zadnego gotyckiego kosciola z kamienna fasada... 

Dzięki!

Nie jestem "specem", ale czemu kojarzyć rysunek z kościołem.asdic321 pisze:Jakos nie moge skojarzyc na Warmii zadnego zadnego gotyckiego kosciola z kamienna fasada...
Może to procesja - "Boże Ciało" , albo uroczyste poświęcenie
nowo pobudowanego budynku. Moje pierwsze skojarzenie
z dalszym planem - O! Wysoka Brama.
-
Jeśli to jakieś miasto na Warmii, to chyba taki trochę imaginacyjny Frombork. Jednak myślę, że chodzi o erygowanie diecezji warmińskiej (i innych pruskich) w Anagni 1243 przez papieskiego legata Wilhelma z Modeny.
A w ogóle w XIX w. produkowano dość odległe od realiów popularne ryciny, umieszczane np. jako serie kolekcjonerskie w pudełkach od cygar, czekoladek czy papierosów. Wtedy kamienna fasada na Warmii rytowana gdzieś w Bawarii mogła się zdarzyć. Z cygarowatych serii mam album z obrazkami soldatów z okresu zjednoczenia Niemiec a kiedyś znalazłem pokiereszowana kolekcje takich obrazków z historii Rzeszy w ogóle.
A w ogóle w XIX w. produkowano dość odległe od realiów popularne ryciny, umieszczane np. jako serie kolekcjonerskie w pudełkach od cygar, czekoladek czy papierosów. Wtedy kamienna fasada na Warmii rytowana gdzieś w Bawarii mogła się zdarzyć. Z cygarowatych serii mam album z obrazkami soldatów z okresu zjednoczenia Niemiec a kiedyś znalazłem pokiereszowana kolekcje takich obrazków z historii Rzeszy w ogóle.
Z pewnoscia procesja - z relikwiami w dodatku - ale to jednak portal jakiegos kosciola. Nie wspominajac juz ze Wysoka Brama nigdy nie byla tak zdobna, no i tez jest... z cegly!zecke pisze: (...)czemu kojarzyć rysunek z kościołem.
Może to procesja - "Boże Ciało" , albo uroczyste poświęcenie
nowo pobudowanego budynku. Moje pierwsze skojarzenie
z dalszym planem - O! Wysoka Brama.

Serce mi drgnelo mocniej na te interpretacje ale sprawdzilem zaraz - doumo w Agnani to z kolei czysta romanszczyzna!srebrny_lis pisze: (...)Jednak myślę, że chodzi o erygowanie diecezji warmińskiej (i innych pruskich) w Anagni 1243 przez papieskiego legata Wilhelma z Modeny.