!!! JONKOWO !!!
Moderator: Manufaktura Dzika
Panowie było ostro takiej rzeżi jeszcze nie było!2 podejścia pod nasz sztandar!No ale na przyszłość obiecuję pokazać wam pare sztuczek z walki wręcz i każdy kto podniesie rękę na nasz sztandar po takowym wyczynie
'' Dłubał będzie w nosku z wielkim smutkiem rączki kikutkiem'' :evil: Super zabawa pozdrawiam!

-
Potwierdzam opinię o dobrej imprezie. Szkoda tylko, że w moim wypadku nie obyło się bez strat w sprzęcie: przepadły moje patrzałki, choć uważałem na nie. No trudno, nie robię z g...a pomarańczy! Ponadto lepiej brzmi zwrot "postradałem okulary" niż znane zdanie ze "Szwejka": "obesrane spodnie kadeta Bieglera przepadły w zamęcie wojny światowej"
.

-
jak dla mnie nielicho logistyka na poziomie co prawda puder to wyglądał jak prawdziwy puder ale organizator niemiał na to wpływu tylko pirotechnik ludziska oglądający narzekali troche na widoczność , dlamnie osobiście bylo troszeczke za wąsko przydał by się szerszy plac do manewrów na takie ilości ludzi
Byłem na inscenizacji jako widz i rzeczywiście kwestia widoczności dla publiczności powinna być w przyszłości poprawiona.
Najciekawsza i najdłuższa część inscenizacji, a więc walki pod szańcem, była zupełnie niewidoczna dla zwykłego widza - z miejsc ogrodzonych taśmą nic nie było widać jeśli chodzi o walki pod szańcem. Niewielkie miejsce, skąd widok był idealny, było udostępnione wyłącznie dla osób z plakietką oznaczającą VIPa i ochroniarze bronili pozostałym widzom wejścia tam. Z miejsca gdzie stałem widać tylko było dobrze w tej części inscenizacji armatę z rosyjską obsługą, stojącą na szczycie szańca.
Wrażenia z tego, co udało się zobaczyć, są wspaniałe.
Najciekawsza i najdłuższa część inscenizacji, a więc walki pod szańcem, była zupełnie niewidoczna dla zwykłego widza - z miejsc ogrodzonych taśmą nic nie było widać jeśli chodzi o walki pod szańcem. Niewielkie miejsce, skąd widok był idealny, było udostępnione wyłącznie dla osób z plakietką oznaczającą VIPa i ochroniarze bronili pozostałym widzom wejścia tam. Z miejsca gdzie stałem widać tylko było dobrze w tej części inscenizacji armatę z rosyjską obsługą, stojącą na szczycie szańca.
Wrażenia z tego, co udało się zobaczyć, są wspaniałe.
Zgadzam się przedmówcą, też byłem zwykłym widzem i niestety widoczność była mocno ograniczona przez odległość, krzaki, drzewa i dym. Ukształtowanie terenu też nie pomagało. Pirotechnik w pewnej chwili odpalił święcę dymną dokładnie między bitwą a publicznością, całkowicie zasłaniając widok. W końcu tłum olał ochronę i przedarł się przez taśmy na szaniec - dopiero wtedy zwykły szaraczek mógł zobaczyć szczegóły. Co bardziej przezorni widzowie mieli lornetki, ja miałem silny teleobiektyw i rekonstrukcję oglądałem przez obiektyw aparatu.
Tak to mniej więcej wyglądało przez większość czasu, tylko kilkanaście razy mniejsze:

No, a tak poz tym Panie i Panowie, to wielki szacun
Wspaniałe widowisko i kawał dobrej roboty :o
Tak to mniej więcej wyglądało przez większość czasu, tylko kilkanaście razy mniejsze:

No, a tak poz tym Panie i Panowie, to wielki szacun

- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
Rozmach tegorocznej inscenizacji nie ma porównania z poprzednią. Jedynym mankamentem była widoczność i nic dziwnego, że ochrona musiała sobie odpuścić, bo parę osób nie da sobie rady ze zdesperowanym tłumem. Próba stawiania oporu może się jedynie skończyć zadymą. Wydaje mi się, że w przyszłości bitwę powinno się stoczyć na łące poniżej szańca, a na szaniec wpuścić publiczność - wtedy wszystko będzie widać z góry, łącznie z obsługą artylerii.
-
-
Jeszcze trochę zdjęć od Aleksandra z Moskwy (i inne ich rzeczy). Patrz: http://foto.mail.ru/mail/leibgrenader/1996 .