!!! JONKOWO !!!

Wyprawy WPM

Moderator: Manufaktura Dzika

borzyn

Post autor: borzyn »

Panowie było ostro takiej rzeżi jeszcze nie było!2 podejścia pod nasz sztandar!No ale na przyszłość obiecuję pokazać wam pare sztuczek z walki wręcz i każdy kto podniesie rękę na nasz sztandar po takowym wyczynie :P '' Dłubał będzie w nosku z wielkim smutkiem rączki kikutkiem'' :evil: Super zabawa pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Adek

Post autor: Adek »

Wielkie dzięki panowie za ofiarność milą zabawe i zaje....y klimat
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Potwierdzam opinię o dobrej imprezie. Szkoda tylko, że w moim wypadku nie obyło się bez strat w sprzęcie: przepadły moje patrzałki, choć uważałem na nie. No trudno, nie robię z g...a pomarańczy! Ponadto lepiej brzmi zwrot "postradałem okulary" niż znane zdanie ze "Szwejka": "obesrane spodnie kadeta Bieglera przepadły w zamęcie wojny światowej" :).
Jaksa
Kontakt:

Post autor: Jaksa »

Straty niestety były, ale zabawa przednia. I na polu :pojedynek: i poza :pijak:
:D
srebrny_lis

Rafał Zasański z Jonkowa pytał o nasze opinie nt. imprezy, prosił o uwagi na przyszłość i przekazanie podziękowań dla grupy. Ogólnie pochwaliłem; proszę o ewentualne uwagi na temat.
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

impreza udana, tylko ten pył czyt. proch... :?
Awatar użytkownika
Adek

jak dla mnie nielicho logistyka na poziomie co prawda puder to wyglądał jak prawdziwy puder ale organizator niemiał na to wpływu tylko pirotechnik ludziska oglądający narzekali troche na widoczność , dlamnie osobiście bylo troszeczke za wąsko przydał by się szerszy plac do manewrów na takie ilości ludzi
Uve

Post autor: Uve »

Byłem na inscenizacji jako widz i rzeczywiście kwestia widoczności dla publiczności powinna być w przyszłości poprawiona.
Najciekawsza i najdłuższa część inscenizacji, a więc walki pod szańcem, była zupełnie niewidoczna dla zwykłego widza - z miejsc ogrodzonych taśmą nic nie było widać jeśli chodzi o walki pod szańcem. Niewielkie miejsce, skąd widok był idealny, było udostępnione wyłącznie dla osób z plakietką oznaczającą VIPa i ochroniarze bronili pozostałym widzom wejścia tam. Z miejsca gdzie stałem widać tylko było dobrze w tej części inscenizacji armatę z rosyjską obsługą, stojącą na szczycie szańca.

Wrażenia z tego, co udało się zobaczyć, są wspaniałe.
duch

Post autor: duch »

Zgadzam się przedmówcą, też byłem zwykłym widzem i niestety widoczność była mocno ograniczona przez odległość, krzaki, drzewa i dym. Ukształtowanie terenu też nie pomagało. Pirotechnik w pewnej chwili odpalił święcę dymną dokładnie między bitwą a publicznością, całkowicie zasłaniając widok. W końcu tłum olał ochronę i przedarł się przez taśmy na szaniec - dopiero wtedy zwykły szaraczek mógł zobaczyć szczegóły. Co bardziej przezorni widzowie mieli lornetki, ja miałem silny teleobiektyw i rekonstrukcję oglądałem przez obiektyw aparatu.

Tak to mniej więcej wyglądało przez większość czasu, tylko kilkanaście razy mniejsze:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

No, a tak poz tym Panie i Panowie, to wielki szacun :) Wspaniałe widowisko i kawał dobrej roboty :o
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

czyli tak jak w tamtym roku
duch

Post autor: duch »

Rozmach tegorocznej inscenizacji nie ma porównania z poprzednią. Jedynym mankamentem była widoczność i nic dziwnego, że ochrona musiała sobie odpuścić, bo parę osób nie da sobie rady ze zdesperowanym tłumem. Próba stawiania oporu może się jedynie skończyć zadymą. Wydaje mi się, że w przyszłości bitwę powinno się stoczyć na łące poniżej szańca, a na szaniec wpuścić publiczność - wtedy wszystko będzie widać z góry, łącznie z obsługą artylerii.
marti

Post autor: marti »

pare fotek kolegi Anrepa. Fajnie popatrzeć... :prezes:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Adek

:bravo: nieliche fotki
srebrny_lis

Z pewnością Marti ma całą płytkę kolegi Anrepa; jeśli nie - mam ją ja. Sam autor sumitował się, że część fotek nie jest najlepszej jakości, ale właśnie dlatego przez przypadek dało to efekt artystyczny.
srebrny_lis

Jeszcze trochę zdjęć od Aleksandra z Moskwy (i inne ich rzeczy). Patrz: http://foto.mail.ru/mail/leibgrenader/1996 .
ODPOWIEDZ