Stalag I B Hohenstein

Lata 1939-1945
Awatar użytkownika
olsztyniak

Re: Stalag I B Hohenstein

Post autor: olsztyniak »

Wieliczka pisze:pilnowany na 100%.

Zastanawiam mnie jedno dlaczego u nas nikt się w ten sposób nie zaiteresował Stalagiem http://www.tvp.pl/historia/magazyny-his ... 00/4173131" onclick="window.open(this.href);return false;
Chciałem to zrobić i nie tylko w tym programie ale mnie wszyscy powstrzymaliście. :czekam:
Awatar użytkownika
Wieliczka

Post autor: Wieliczka »

Stefan chodzi o to że nikt ( żadna instytucja) się nie interesuje się takimi obozami a szkoda. W sytuacji która miała miejsce u nas to byłaby woda na młyn dziennikarzom, a efektu żadnego, ale co tam na chwilę obecną czekamy na rozwiązanie sprawy :)
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

pismo i tak powinno zostać wysłane
Awatar użytkownika
Nacek
Kontakt:

Post autor: Nacek »

Burmistrz Olsztynka organizuje konkurs na Opracowanie Koncepcji Upamiętnienia Ofiar Obozu Jenieckiego STALAG I B HOHENSTEIN W KRÓLIKOWIE.
Szczegóły konkursu znajdują się w Biuletynie Informacji Publicznej pod adresem: bip.olsztynek.pl

Dzisiejsza "GO" donosiła także o rozpoczęciu przez archeologów prac na terenie obozu. Wykopali już szczoteczkę do zębów i inne przedmioty. Ciekawe czy pracują w sobotę - można by zapytać czy nasza wiedza o obozie znacznie się wzbogaci po tych badaniach.
BLACK

Post autor: BLACK »

No nic ciekawego nie wykopali i obserwując jak się do tego zabierają to pewnie nie wykopią :) Ale gdyby Nacek kiedyś miał informację że coś gdzieś powstanie daj znać tak jak rozmawialiśmy kiedyś chwilę w Olsztynku.
Awatar użytkownika
ostrybrzytwa

Post autor: ostrybrzytwa »

Nacek pisze:Burmistrz Olsztynka organizuje konkurs na Opracowanie Koncepcji Upamiętnienia Ofiar Obozu Jenieckiego STALAG I B HOHENSTEIN W KRÓLIKOWIE.
Szczegóły konkursu znajdują się w Biuletynie Informacji Publicznej pod adresem: bip.olsztynek.pl

Dzisiejsza "GO" donosiła także o rozpoczęciu przez archeologów prac na terenie obozu. Wykopali już szczoteczkę do zębów i inne przedmioty. Ciekawe czy pracują w sobotę - można by zapytać czy nasza wiedza o obozie znacznie się wzbogaci po tych badaniach.
w sobotę pracują , co do tego czy dowiemy się czegoś więcej czas pokaże
Awatar użytkownika
Nacek
Kontakt:

BLACK pisze:No nic ciekawego nie wykopali i obserwując jak się do tego zabierają to pewnie nie wykopią :) Ale gdyby Nacek kiedyś miał informację że coś gdzieś powstanie daj znać tak jak rozmawialiśmy kiedyś chwilę w Olsztynku.
Zobaczymy co przyniesie konkurs. Zastanawiam się gdzie to rozgłosić by trafiło do ludzi z wizją. Terminarz dość napięty. Na 21 września rozstrzygnięcie. A realizacja? Musimy cierpliwie czekać i obserwować.
Jutro postaram się poobserwować archeologów.
BLACK

Jak będziesz zobacz pas terenu wzdłuż za wiata z opisem obozu teren sprzedany dla jakieś prywatnej osoby i ma tam stanąć domek jednorodzinny już nawet kabel z siła pociągnięty a wież w ziemi leży tam masę jeszcze rzeczy a to centralnie teren obozu z ruinami i jak władze Olsztynka widza wizję ? Sprzedają metr po metrze obozu :(
Awatar użytkownika
Bramafan

Post autor: Bramafan »

BLACK pisze:Jak będziesz zobacz pas terenu wzdłuż za wiata z opisem obozu teren sprzedany dla jakieś prywatnej osoby i ma tam stanąć domek jednorodzinny już nawet kabel z siła pociągnięty a wież w ziemi leży tam masę jeszcze rzeczy a to centralnie teren obozu z ruinami i jak władze Olsztynka widza wizję ? Sprzedają metr po metrze obozu :(
Sprzedać, sprzedali, ale pozwolenia na budowę nie powinien dostać do czasu zakończenia prac. Przynajmniej mam taką nadzieję. :(
Awatar użytkownika
olsztyniak

Teren o którym mowa nie podlega badaniom archeo --- więc raczej po ptakach.
asdic321

Post autor: asdic321 »

olsztyniak pisze:Teren o którym mowa nie podlega badaniom archeo --- więc raczej po ptakach.
Niekoniecznie! Zawsze mozna zawalczyc o ochrone terenu obozu - takie zreszta deklaracje zglaszaly przeciez wladze Olsztynka!
Awatar użytkownika
olsztyniak

asdic321 pisze:
olsztyniak pisze:Teren o którym mowa nie podlega badaniom archeo --- więc raczej po ptakach.
Niekoniecznie! Zawsze mozna zawalczyc o ochrone terenu obozu - takie zreszta deklaracje zglaszaly przeciez wladze Olsztynka!
No to trochę dziwne. Walczą o ochronę terenu obozu a jednocześnie sprzedają działkę pod zabudowę.
asdic321

Post autor: asdic321 »

Oj tak, "dziwny jest ten swiat"! :lelele:
Awatar użytkownika
Nacek
Kontakt:

Co z tą prywatną budową? Wiecie na pewno, że takie są plany? Teren jak mi się zdaje od dawna jest prywatny i zostaje tylko kwestia przeznaczenia działki. Ale kabel rzeczywiście jest, więc na coś się zanosi. I jeszcze jedno - czy jak prywatny właściciel znajdzie "coś" podczas budowy to też musi wstrzymać na czas badań?

Rozmawiałem chwilę z miłą panią archeolog prowadzącą badania - podobno "Stowarzyszenie" z Lidzbarka zadeklarowało, że zaopiekuje się znaleziskami i ma dla nich miejsce. No i ma je dostać!
:nono: Albo coś przegapiłem w tym wątku, albo ktoś tu po cichutku załatwia sobie fanty.
Z tego co widziałem (pani archeolog obiecałem nie robić zdjęć), fantów będzie dużo więc może podzielić to na wszystkie chętne izby regionalne i tym podobne miejsca. W wykopkach jest dużo szkła - butelki różnej maści, fiolki, porcelanki. Trafiają się buty i bliżej nieokreślone inne śmieci. Akurat jak rozmawiałem jeden z panów pokazał piękny, kolorowy garnuszek - jak określił "wczesny Gierek". Ja bym raczej datował na początek nieuspołecznionej wymiany handlowej z WNP. Sam miałem podobny tylko z innym wzorkiem. Będzie się ładnie prezentował na wystawie w Lidzbarku :zebek:
Ale już na poważnie. Na razie nic nie wskazuje, by znaleźć tam można coś znaczącego, przynoszącego nową wiedzę o obozie, jeńcach i ich strażnikach. I to niezależnie od sposobu pracy archeologów. Śmietnik to śmietnik.
BLACK

Co do terenu za wiatą sam osobiście rozmawiałem z sołtysową i z mieszkańcami Królikowa , pod sklepem można dużo się dowiedzieć :pijak: . Twierdzili że ma tam stanąć domek jednorodzinny a właściciel terenu ponoć czasami zajeżdża i goni wszystkich kto mu tam w krzaki wejdzie. Coś się zanosi bo doprowadzono "siłę" więc prace pewnie rusza przed zimą osobiście na pewno będę czekał jak koparka tam wjedzie bo teren bogaty :)
ODPOWIEDZ