Problem z routerem

O wszystkim i o niczym
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Problem z routerem

Post autor: Tworas »

Witam,
Mam problem z połączeniem laptopa i komputera stacjonarnego pod router. Wszystkie kabelki są na swoim miejscu i albo na jednym jest internet, albo na drugim, czasem na żadnym :| Nie wiem co nie tak robię, ale mnie cholera strzeli zaraz :axe: Laptop łączy przez wifi, więc spoko, ale stacjonarny nie widzi "puchy", może jakieś sterowniki trzeba, czy co ?

Router: Belkin model F5D7234-4-H V5
Awatar użytkownika
FELIX

Re: Problem z routerem

Post autor: FELIX »

w przeglądarkę wpisz:
192.168.0.1
Potem podasz login i hasło, wyskoczy ci konfiguracja. Pogrzeb w tym trochę, może będzie zakładka Devices lub coś w tym stylu.
Próbuj.
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

jak do jutra nie dasz sobie rady to zadzwoń do mnie to podjadę i zrobię

pozdr.warwick
Awatar użytkownika
kermik

Post autor: kermik »

http://peb.pl/sieci/945131-belkin-f5d72 ... oblem.html" onclick="window.open(this.href);return false;

tu jest jak skonfigurować nie widząc na żywca ciężko bo każdy inaczej wygląda menu konfiguracyjne ale zawsze chodzi o to samo, weź instrukcje powinna być tam szybka konfiguracja lub coś podobnego w punktach i musi latać :kon: chyba ze sprzęt wadliwy, ale to mało prawdopodobne. walcz chłopie :lol:
duch

Post autor: duch »

Tworas pisze:Witam,
Mam problem z połączeniem laptopa i komputera stacjonarnego pod router. Wszystkie kabelki są na swoim miejscu i albo na jednym jest internet, albo na drugim, czasem na żadnym
Tak się dzieje, gdy oba komputery mają taki sam IP. Być może nie skonfigurowałeś na routerze adresów DNS albo DHCP nie jest w stanie ich prawidłowo przesłać do hostów (lub DHCP nie jest w ogóle skonfigurowane). Spróbuj wpisać DNS-y ręcznie we właściwościach protokołu TCP na obu komputerach.
Tworas pisze:Laptop łączy przez wifi, więc spoko, ale stacjonarny nie widzi "puchy"
Może być uszkodzony lub źle zarobiony kabelek łączący komputer z routerem, poza tym windows XP ma domyślne ustawione oszczędzanie energii dla kart sieciowych i czasem potrafi je sobie wyłączać w najmniej oczekiwanym momencie - trzeba grzebnąć w rejestrze.

Najlepiej zadzwoń do Piotra lub do mnie, bo najpierw trzeba przeprowadzić "wywiad środowiskowy", żeby mieć jakiś punkt zaczepienia do postawienie diagnozy.
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Ze stacjonarnego wygląda to tak, jak jest na screenie. Internet działa jak włączę w opcjach "uzyskaj adres IP automatycznie"

Jak podłącze laptopa i stacjonarny to już oba nie działają. Laptop widzi router, jednak nie może się z nim połączyć. Co i gdzie muszę wpisać, bo jestem ciemny w takich rzeczach, a z linka podanego przez Kermika to już nic nie kumam, wpisuję w przeglądarkę podany adres i nic.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
kermik

Post autor: kermik »

w przeglądarkę musisz wpisać 88.156.16.1 albo 88.156.26.1 i powinno się odezwać
to nowy router czy od kogoś bo jakieś dziwne ip ma ustawione, po świętach mogę wpaść i ci skonfigurować jak nie dasz rady.
Jeżeli jest nowy to ktoś w nim wcześniej ostro grzebał zanim go kupiłeś bo ma co najmniej 2 podsieci ustawione a fabrycznie działa w jednej trzeba by go zresetować do fabrycznych i zacząć od zera to wtedy można wszystko według instrukcji z linka ustawić. On normalnie powinien w 192 sieci chodzić
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

U mojej dziewczyny na stancji jest podłączony laptop ze stacjonarnym, pewnie dlatego tak nagrzebane, router jest jej.
duch

U jakiego dostawcy masz internet ? Jeśli to kablówka, a router był konfigurowany pod kogoś innego, to go po prostu zresetuj i ustaw na obu komputerach pobieranie automatyczne adresu. W 90% procentach przypadków router będzie działać na kablówce na ustawieniach domyślnych. Resetuje się przy włączonym zasilaniu wtykając szpilkę lub kawałek drutu w odpowiednio oznaczony otworek w obudowie. Przytrzymaj wciśnięty reset przez około 10 sekund. Po resecie na jakieś 10 sekund wyłącz modem kablowy. Od tej chwili przynajmniej będziesz wiedział z instrukcji na jakim IP jest widoczny router i będziesz znał do niego hasło. Jeśli zadziała, to zostanie ustawienie zabezpieczeń sieci WiFi, żeby pół osiedla nie siedziało na Twoim internecie i zmiana hasła dostępowego do routera.
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Ja mam Multimedię, u niej na stancji Vectra ( podłączałem puchę tu i tu). Do wczoraj działało, dopóki nie odłączyłem kabli z routera :|
duch

Uwielbiam takie dawkowanie informacji :/ Olej to co pisałem wcześniej i wyłącz modem kablowy i router, podłącz kabelek od modemu do gniazda WAN routera, włącz modem, poczekaj aż lampki się ustabilizują, włącz router, komputer podłącz do dowolnego gniazda z sekcji LAN.
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Sorry Michał, ale na sieci znam się jak Bronek na ortografii. Dzięki za rady, jutro podskoczę na stancję i pokombinuję :guru:
duch

Podejrzewam, że po prostu podłączyłeś modem kablowy do routera poprzez wyjście LAN i router robi za punkt dostępowy, a kablówka może przydzielić Ci tylko jedno IP, dlatego działa tylko jeden komputer na raz. Jeśli podłączysz modem do wejścia WAN i wyłączysz na chwilę oba urządzenia z prądu, to powinno być ok.
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

Tworas....
odpowiedz mi na pytania raz jeszcze :
- czy do modemu idzie kabel kończący się okrągłą wkręcaną wtyczką ??? kabel wygląda jak antenowy do TV tylko inna wtyczka
- czy na modemie pali się dioda ONLINE ( pali non stop - nie miga ) - nie wiem jaki masz modem ale zamiast napisu ONLINE może być napis CABLE.... to jedno i to samo
- czy po podłączeniu komputera bezpośrednio do modemu ( kablem sieciowym lub USB) internet działa ???

pozdr.warwick
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

warwick pisze:odpowiedz mi na pytania raz jeszcze :
- czy do modemu idzie kabel kończący się okrągłą wkręcaną wtyczką ??? kabel wygląda jak antenowy do TV tylko inna wtyczka
- czy na modemie pali się dioda ONLINE ( pali non stop - nie miga ) - nie wiem jaki masz modem ale zamiast napisu ONLINE może być napis CABLE.... to jedno i to samo
- czy po podłączeniu komputera bezpośrednio do modemu ( kablem sieciowym lub USB) internet działa ???
1. Idzie i jest dobrze dokręcony.
2. Online pali się, nie miga. ( Jak dzwoniłem to mówiłem, że miga, pomyliło mi się z "Link" :zebek: )
3. Jak podłącze stacjonarny bezpośrednio do modemu to internet działa bez problemu, jak przetknę kable przez komputer->router->modem to już nie działa ( na routerze miga na pomarańczowo "Modem") .
ODPOWIEDZ