Wie ktos do czego sluzyl ten bunkier ma okolo 40metrow kwadratowych znajduje sie na wzniesieniu za Runowem na szczycie bunkra znajduje sie cos jak zel-betonowy wieniec o srednicy okolo 2,5 metra Nie znam sie na bunkach trojkata-lidzbarskiego a pytanie kieruje w imieniu znajomego to jego nowe hobby
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dodam ze ze srodka zawaliska wystaja nadal prety gwintowane srednicy 5-8 cm ktore nie byly raczej czescia scian a wyposazenia kopula znajdowala sie jakby 2 metry nad glowymi pomieszczenaimi bunkra ktory jednoczesnie ma wielkie zaplecze tzn wielki jar otoczony pagorkami w razie cos moge dac namiar na znajomego ktory mi go pokazal bylismy tam chwile bez latarek metrowek ani szkicownika
I teraz ten okrągły otwór na górze był w tym samym schronie? Bym się dopatrywał najpierw śladu po trafieniu czy wysadzaniu w tej dziurze w stropie. Przy najbliższej okazji pojeżdżę z mapą i zapoznam się lepiej z typologią tych późnych schronów. Batalionowe dowodzenia nie miały wnęk ani kopuł, kompanijne nie miały kopuł, a miały wnęki. Brakuje mi obserwacyjnych artylerii do kompletu (na tym samym narysie).
Niekoniecznie muszą być to dwa różne schrony. Zgadzam się z przedmówcą iż był to schron obserwatora artylerii. W schronach tych oprócz kopuł obserwatora stosowano też zewnętrzne stanowiska obserwatora. Przykład: PzW1 (AB1 pierwszego odcinka dywizyjnego na Bunkrowej Górze pomiędzy Fromborkiem a Braniewem).
Żeby określić typ kopuły należy zbadać jakiej grubości były ściany tego obiektu.
Obecnie też obstawiam jeden obiekt nie widziałem tego z Bunkrowej Góry ale byłem w Miechach jest tam obiekt tego typu.Po samej grubości ścian ciężko wnioskować jaka to kopuła lepiej zmierzyć średnice szybu kopuły i sprawdzić to potem w Panzeratlas.
Sepp pisze:Wie ktos do czego sluzyl ten bunkier ma okolo 40metrow kwadratowych znajduje sie na wzniesieniu za Runowem na szczycie bunkra znajduje sie cos jak zel-betonowy wieniec o srednicy okolo 2,5 metra Nie znam sie na bunkach trojkata-lidzbarskiego a pytanie kieruje w imieniu znajomego to jego nowe hobby