Bunkier do ID
Bunkier do ID
Wie ktos do czego sluzyl ten bunkier ma okolo 40metrow kwadratowych znajduje sie na wzniesieniu za Runowem na szczycie bunkra znajduje sie cos jak zel-betonowy wieniec o srednicy okolo 2,5 metra
Nie znam sie na bunkach trojkata-lidzbarskiego a pytanie kieruje w imieniu znajomego
to jego nowe hobby 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dodam ze ze srodka zawaliska wystaja nadal prety gwintowane srednicy 5-8 cm ktore nie byly raczej czescia scian a wyposazenia
kopula znajdowala sie jakby 2 metry nad glowymi pomieszczenaimi bunkra ktory jednoczesnie ma wielkie zaplecze tzn wielki jar otoczony pagorkami
w razie cos moge dac namiar na znajomego ktory mi go pokazal
bylismy tam chwile bez latarek metrowek ani szkicownika 
I teraz ten okrągły otwór na górze był w tym samym schronie? Bym się dopatrywał najpierw śladu po trafieniu czy wysadzaniu w tej dziurze w stropie. Przy najbliższej okazji pojeżdżę z mapą i zapoznam się lepiej z typologią tych późnych schronów. Batalionowe dowodzenia nie miały wnęk ani kopuł, kompanijne nie miały kopuł, a miały wnęki. Brakuje mi obserwacyjnych artylerii do kompletu (na tym samym narysie).
Re: Bunkier do ID
Są to dwa różne schrony typu AB jeden z kopułą 44p8 drógi z niszą dla obserwatora typ 123B8
Niekoniecznie muszą być to dwa różne schrony. Zgadzam się z przedmówcą iż był to schron obserwatora artylerii. W schronach tych oprócz kopuł obserwatora stosowano też zewnętrzne stanowiska obserwatora. Przykład: PzW1 (AB1 pierwszego odcinka dywizyjnego na Bunkrowej Górze pomiędzy Fromborkiem a Braniewem).
Żeby określić typ kopuły należy zbadać jakiej grubości były ściany tego obiektu.
Żeby określić typ kopuły należy zbadać jakiej grubości były ściany tego obiektu.
Obecnie też obstawiam jeden obiekt nie widziałem tego z Bunkrowej Góry ale byłem w Miechach jest tam obiekt tego typu.Po samej grubości ścian ciężko wnioskować jaka to kopuła lepiej zmierzyć średnice szybu kopuły i sprawdzić to potem w Panzeratlas.
- mlabucki64
Sepp pisze:Wie ktos do czego sluzyl ten bunkier ma okolo 40metrow kwadratowych znajduje sie na wzniesieniu za Runowem na szczycie bunkra znajduje sie cos jak zel-betonowy wieniec o srednicy okolo 2,5 metraNie znam sie na bunkach trojkata-lidzbarskiego a pytanie kieruje w imieniu znajomego
to jego nowe hobby