Cześć!!!
Akurat w czas zobaczyłem! - muszę bowiem uzupełnić odłamany róg skrzynki do Singera. Brakowało mi pomysłu oraz inspiracji - teraz już mam Jakiego kleju użyć?
Dzięki!!! Pozdrawiam!!!
Zgodnie ze sztuką najlepiej skórnego, lub kostnego.
Z resztą mają świetne właściwości klejące i są odwracalne, tyle że jest zabawy z przygotowaniem ich, no i trochę schną.
Cześć!!!
Widziałem na jakimś foto - temblak zapętlony przez ten otwór - na samym kabłąku jelca (bez motania na rękojeści). Tu pokazane są inne warianty: http://www.blankwaffen-forum.com/thread ... e3c7eea090" onclick="window.open(this.href);return false;
Na jednym ze zdjęć widać kabłąk jelca z takim otworem (to chyba nazywa się "szlica") a mimo to temblak jest zapętlony na rękojeści. Wygląda na to, że warianty mocowania są dwa: rękojeść/jelec. Wybór któregoś z nich oraz wybór sposobu zaplatania -zależał od rozporządzeń, a może stosowano go także w/g zwyczaju panującego w danej jednostce, czy formacji.
Pozdrawiam!!!
Cześć!!!
Jeśli powierzchnia jest w stanie "lustrzanym", możesz użyć szczotki mosiężnej (miękki metal nie uszkodzi stali), a powierzchnie czyszczoną należy polewać olejem, który będzie nadawał dodatkowy ślizg, zabierał brud i natychmiast konserwował. Na końcu wystarczy przetrzeć szmatką, przepolerować zielona pastą.
Jeśli zaś powierzchnia jest bez połysku możesz użyć wełny stalowej i oleju. Najlepiej wypróbuj to na małym fragmencie.
Czasami sprawdzają się też mleczka (lekko- ścierne) do sanitarki, albo do czyszczenia srebra.
Pozdrawiam!!!
miałem nalot rdzy na szabli (francuska oficera wz 1880 )wyczyściłem ją płynem do wc brif i zmywak druciany fajnie schodzi ale nie ma połysku szary metal, wyszło bez zarysowań jak przy papierze ściernym czy szczocie drucianej.
Czym polerować ? Nasmarowałem olejem PKB wojskowy do broni i jeszcze bardziej ściemniała hyyy jakieś propozycje.
pozdrawiam