Radostowo Zegoty Jarandowo....

Lata 1939-1945
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

No chlopaki 8 pazdziernika zaczynam Blitzkrieg 2007 :D zobaczymy co wyciagne :D a jestem pelen optymizmu mam nadzieje ze tajne miejscowki mnie nie zawioda :P no i nowy sprzet trzeba bedzie sprawdzic :)
Awatar użytkownika
Książe Warmii

Post autor: Książe Warmii »

Witam :o
właśnie czytam książke :" mój 33 rok życia ks.Fittkau, i jestem pod wrażeniem opisu sytuacyjnego .
Faktem są dane które przypisuje SEEP , jeżeli chodzi o wysadzenie HUMMELI , ale cenna informacją dla mnie jest to , co wspomina ksiądz
"Mój rachunek sumienia przerwał jakiś młody człowiek przejeżdżający obok na motorze , który zatrzymał się i pytał o drogę.
Zagadnąłem go czy wierzy , aby nasz Wehrmacht był jeszcze w stanie zatrzymać nacierających Rosjan.
Oczywiście zapewniał jesteśmy z Dywizji "Grossdeutschland" nigdy jeszcze nas nie pokonano
Droga ta którą wspomina ksiądz jest nam dobrze znana , gdyż prowadzi z Kłebowa do Jarandowa. Ksiądz właśnie tą droga udał się z posługą do parafii w Kłębowie , ten odcinek drogi wedle map był porosnięty lasem
także daje jakieś możliwości exploracji
Także Wiosną , chyba trzeba z naszym stadem zacząć exploracje drugiej strony naszego kochanego Lidzbarka Warmińskiego
Pozdrawiam i polecam Lekture
:D a dzięki za knige Srebrny Lisie
Ostatnio zmieniony 10 sty 2008, 19:40 przez Książe Warmii, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Książe Warmii

.

:P
Ostatnio zmieniony 10 sty 2008, 19:40 przez Książe Warmii, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Książe Warmii

:o
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

Post autor: panzer24 »

Ciekawi mnie kiedy dokładnie ksiądz widział tego żołnierza, czy jest może napisane jaki to dzień?
Awatar użytkownika
Książe Warmii

tak
26 stycznia 1945 r
Awatar użytkownika
Andrew
Kontakt:

Post autor: Andrew »

Pewnie ów żołnierz jeszcze nie wiedział, że czołgi Diaczenki juz są w Tolkmicku :)
Awatar użytkownika
Sepp

:P Bylem w Jarndowie w pazdzierniku na jeden dzien i nico pare lusek bo teren juz zostal przez kogos przeczesany - dolki! a po za tym tubyly robili problemy :D a ta droga moze byc ciekawa nie wpadlem aby ja sprawdzic :( kurcze szkoda ze bede na urlopie dopiero od kwietnia :(
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

Post autor: panzer24 »

Książę ta data wyjaśnia wszystko. Po pierwsze 26 stycznia dywizja GD otrzymała rozkaz przeniesienia się pod Królewiec i zapewne księżulek spotkał jednego z przenoszonych ;) Dla zainteresowanych podam, że dywizja GD poruszała się dwoma szlakami: Biskupiec - Bisztynek - Bartoszyce i w momencie zbliżenia się frontu do tej linii przez Jeziorany - Lidzbark - Górowo.

W tym rejonie front pojawił się dopiero 1-2 luty i walczyły tu przemieszane jednostki XXKA, a ja stawiam na 129DP i 292DP. Co do tej ostatniej są informacje, że 31.01-01.0245 stacjonowała w rejonie Jeziora Blanki.

Jak byś mógł podać więcej szczegółów wysadzenie Hummeli, to spróbuję ustalić orientacyjnie jednostkę. XXKA posiadał w swoim składzie wiele samodzielnych ciężkich baterii dział, ale Hummele miała tylko w tym rejonie 24 pancerna.
Awatar użytkownika
Książe Warmii

witam
przytocze parę wierszy:
" Do izby wpadł jakiś podporucznik i zapytał ' "Gdzie leży Jarandowo"
Przedstawiłem sie jako proboszcz z tej miejscowości i wskazałem droge.
żołnierze chełpili sie trzema "trzmielami" potężnymi działami samobieżnymi które tej nocy miały stacjonować w naszej wsi.
powiedzieli że będziemy musieli ich zakwaterować a była to 50 osobowa obsługa tej baterii.
Artylerzystów zakwaterowano w szkole
Obrazek
Natomiast oficerów i podoficerów na mojej plebanii
Obrazek
Po wstepnej wycieczce w ten rejon miejsce stacjonowania tych " trzmieli
umiejscowił bym tu , z drugiej strony tego wzniesienia jest piękny dojazd
Obiekt ten znajduje sie naprzeciw szkoły , koscioła oraz plebanii
Dlaczego tak myślę , ponieważ przy wysadzeniu dział elementy konstrukcji pokiereszowały dach i ściany plebanii oraz kościoła a nie widziałem w tym terenie drugiego dogodniejszego miejsca.
Obrazek
"żołnierze którzy stacjonowali u nas starali sie nas uspokoić ,właśnie otrzymalismy 90 litrów paliwa , więc mogli ustawić maszyny na pozycjach
i zatrzymać pochód rosjan :cry: Sukces obronny Jezioran podniósł ich morale
Ato droga z Jarandowa do Kochanówki gdzieś na tej drodze wyspowiadał ksiadz 2 żołnierzy niemieckich którzy cytuje: jesteśmy z 18 dywizji kto zdrów ma sie zameldować w sztabie w Radostowie, co pózniej się okazało Radostowo tej nocy zostało zdobyte szturmem przez Walonki.
to po drodze, Ksiadz też wspomina o masowych pracach przy kopaniu wałów przeciwczołgowych i myśle że jego słowa się sprawdzaja , są one w pobliskich lasach
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jeszcze jeden ciekawy wiersz
Nazajutrz żołnierze w pospiechu detonowali amunicje wszystkie znalezione motory rzucono na kupe i podpalono, a z Hummeli spuszczone
paliwo i przelano do lekkich samochodów
Wysadzenie w powietrze tych zupełnie nowych dział stanowiło niezbyt chwalebne zakończenie służby tej jeszcze całkiem dobrze uzbrojonej jednostki, kiedyś były postrachem świata teraz leżą wysadzone przez własne wojska. :P
marti

Post autor: marti »

Ksiażę gratuluje uporu i doskonale opracowanego tematu. Tylko gdzies kurde czytałem że hummel to tylko ciagnik amunicyjny pozbawiony działa :roll: a może sie mylę. No nie warzne.
Awatar użytkownika
Książe Warmii

dzięki marti za słowa uznania :o
powiem szczerze książka nie opisuje dokładnie tej maszyny, ale zostawmy to expertom :wink:
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sepp

Ksiaze dokladnie na tej gorce znalazlem kolo jezdne :D ale to bylo z 2 lata temu :)... wiem natomiast ze robotnicy ktorzy poglebiali rowy przydrozne na glownej drodze w Jarandowie znalezli bardzo duzo cywilnych i wojskowych fantow potwierdzil to moj znajomy ktory jest mieszkancem tej miejscowosci.... ale to jest srodek wsi :D
Awatar użytkownika
Sepp

Hummel - pancerna Bestia :P - http://www.hpwt.de/2Weltkrieg/Hummele.htm
marti

Post autor: marti »

Czyli jednak się źle przeczytałem, posiada działo i to wery big. :oops:
ODPOWIEDZ