Okolice jeziora Wałpusz koło Szczytna.

Lata 1939-1945
BLACK

Okolice jeziora Wałpusz koło Szczytna.

Post autor: BLACK »

Witam dziś kilka ładnych godzin spędziłem w okolicach jeziora Wałpusz koło Szczytna dokładniej w lasach z miejscowym tubylcem który oprowadzał mnie . W tamtejszych lasach napotkaliśmy kilometry albo nawet kilkadziesiąt km okopów ciągnących się dosłownie wszędzie na bardzo rozległym, terenie kupę godzin spędzonych w lesie i nawet połowy nie udało się przejść :) W trakcie wędrówki napotkaliśmy dosłownie kilkadziesiąt garnków Kocha i kilka bunkrów porozrzucanych po całym lesie. Rejon to trasa ze Szczytna na Ostrołękę po lewej stronie . Pytanie moje czy tam się coś działo konkretnego czy Niemcy opuścili te kilometry umocnień bez walki bo po kilku godzinnej wędrówce z piszczałką to teren obfituje głównie w łuski od Mausera .Dodam kilka zdjęć może ktoś coś pozna :) Czekam jak coś na info bo nie wiem czy tam wrócić jak się zrobi cieplej .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

Re: Okolice jeziora Wałpusz koło Szczytna.

Post autor: panzer24 »

Walk o same umocnienia nie było :sad: ale warto rozpoznać dla "siebie" system umocnień, bo jest bardzo ciekawy.
BLACK

Re: Okolice jeziora Wałpusz koło Szczytna.

Post autor: BLACK »

panzer24 pisze:Walk o same umocnienia nie było :sad: ale warto rozpoznać dla "siebie" system umocnień, bo jest bardzo ciekawy.
No właśnie teren fascynujący wielogodzinny spacer ze znajomymi i wiele fajnych obiektów dobrze zachowanych bo z wykrywaczem niema co chodzić nic tam niema poza łuskami
ODPOWIEDZ