ROCZNICA

Wszystko co związane z eksploracją
Awatar użytkownika
zoz

ROCZNICA

Post autor: zoz »

Ej no czekam i czekam a tu nic.
Dzis jest 21 stycznia co by nie bylo! Aaa tu ciszzza jak makiem zasial :/
Rowno 65 lat temu Armia Czerwona zdobyla Allenstein, dzisiejszy Olsztyn!
Poz
Awatar użytkownika
DAMIAN

ROCZNICA

Post autor: DAMIAN »

Chwała dzielnym bojcom! :lol: :lol: :lol:
BLACK

ROCZNICA

Post autor: BLACK »

No chwała chwała , szkoda tylko że później z tej radości po wyzwoleniu go podpalili że już nie wspomnę co zrobili w Kortowie no ale w końcu była wojna .
Awatar użytkownika
DAMIAN

ROCZNICA

BLACK pisze:No chwała chwała , szkoda tylko że później z tej radości po wyzwoleniu go podpalili że już nie wspomnę co zrobili w Kortowie no ale w końcu była wojna .
No moje pochwały miały wyraz z lekka ironiczny, bo czy ''wyzwolenie'' Landsberg'u, czy Allenstein'u to dla mnie żadna rocznica. :/ Ja dopiero z drugiego pokolenia jestem warmiako-mazurem, bo moi dziadkowie z obu stron to z Lubaczowa! :zebek:
Awatar użytkownika
zoz

ROCZNICA

Post autor: zoz »

Ja tam napisalem swiadomie! Zdobycie! Nie wyzwolenie!!!
Awatar użytkownika
DAMIAN

ROCZNICA

zoz pisze:Ja tam napisalem swiadomie! Zdobycie! Nie wyzwolenie!!!
Aaa zwracam honor, moje przeoczenie! :papa:
BLACK

ROCZNICA

Dokładnie jak ZOZ napisał byli zdobywcami a nie wyzwolicielami ale ponoć czas leczy rany.
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

ROCZNICA

Post autor: Manufaktura Dzika »

O widzisz a mundur ACz w szafie się marnuje :)
BLACK

ROCZNICA

Przeglądałem dokładnie dziś Portal WM a tam ani słowa i wzmianki o tym wydarzeniu :/
srebrny_lis

Re: ROCZNICA

Post autor: srebrny_lis »

Giermancow nikt do Prus nie zapraszał (poza durnym księciem Konradem, który sam sobie zepsuł obronę granicy przed Prusami ścinając wojewodę Krystyna), same przyszli w XIII w. i zrobili swoje ordnungi na nasze nieszczęście. W 1772 podobnie nikt ich na Warmii nie czekał ani zapraszał (może poza kanonikiem Zehmenem). A nas i owszem zaprosiła w 1454 r. politycznie aktywna większość niemiecko - prusko - polsko - litewskiej społeczności Prus Zakonnych. W 1945 - 1946 poszli pod flekami tych, z którymi najpierw knuli a których potem eksterminowali. No, ja tam za nimi nie tęsknię. Za jednymi i drugimi zresztą. "Chciało się Zosi jagódek..." W naszym polskim bajzelku trudno się na codzień żyje, za to Hitler nam nie grozi, bo reakcją na każde polecenia władzuchny jest tu "po co" albo "dlaczego"?
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

srebrny_lis pisze:Giermancow nikt do Prus nie zapraszał (poza durnym księciem Konradem, który sam sobie zepsuł obronę granicy przed Prusami ścinając wojewodę Krystyna)
Wczoraj byłem na wykładzie dr Grążawskiego i powiedział ciekawe zdanie, że to nie Konrad sprowadził krzyżaków do nas tyko Henryk Brodaty. Mazowiecki wymyślił, Brodaty wykonał.
Ciekawe..
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Też czytałem co nieco na ten temat. Było raczej odwrotnie: Brodaty wymyślił a Konio do spóły z nim wykonał (obaj nadali Krzyżakom kawałki terytoriów, przynależnych im po wspólnych akcjach antypruskich w pocz. XIII w., jeszcze wraz z Leszkiem Białym - szczegóły m.in. w Zientary "Henryk Brodaty i jego czasy"). Heniek miał dobre układy w Zakonie (merańskie szwagry od jego Jadwini były w Krzyżakach, sam Henio spoczywa w Trzebnicy wraz z jednym z wielkich mistrzów), zaś Konio był zupełnym burakiem i sam nie wpadłby na ten pomysł, za to zrealizować po podpowiedzi i owszem mógł. I zrealizował, bo dał najwięcej ziemi. A o późniejszym przekręcie z przywilejem kruszwickim jest bardzo dobra praca Dariusza Sikorskiego.
duch

Post autor: duch »

W każdym razie, pamiętaj Tworas, że na egzaminie lub kolokwium jedynie słuszną jest zawsze teoria wykładowcy oraz wersje wydarzeń prezentowane w literaturze, którą on podał ;)
Awatar użytkownika
markis

Post autor: markis »

Tak sobie czytam , bo nic lepszego nie mam do roboty. W sklepiku nudno ... :zebek:
Moje rodzinne strony:
Ziemia Chełmińska w przeszłości : wybór tekstów źródłowych
http://kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?i ... ry.QueryId}
Dzieje Chełmna i jego regionu : zarys monograficzny.
Od str. 122 http://kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?i ... ry.QueryId}
ODPOWIEDZ