5 regiment w okolicach Górowa
-
-
-
Trzymam przed oczami reprodukcję obrazu olejnego Villevalde`a z 1884 r. ze sceną spod Austerlitz 1805. Jeden z francuskich piechurów liniowych ma na ładownicy wyraźną mosiężną 4-kę a inny jakiś niewyraźnie widoczny numer. Wątpliwość: mają czaka a czy czasem nie powinni mieć jeszcze w 1805 - 1807 bikornów? To dzieło artystyczne a nie rycina do regulaminu... Na rycinach z epoki, jakie mam pod ręką, oraz obrazach Verneta ładownice są gładkie (fizylierzy) lub oznaczone trąbką (plp) czy granatem (grenadierzy).
PS. Kilkadziesiąt centymetrów od tej nabijki leżały dwa okucia stempla widoczne na pierwszych zdjęciach, może one coś powiedzą? Ze względu na ich rozmiar przypuszczam że pistoletowe... 
Co do okuć stempla, to przejrzałem sporo zdjęć i jednak doszedłem do wniosku że mogą pochodzić z Brown-bess'a, zresztą w pobliżu Frozzer znalazł stopkę od karabinu.

Co do okuć stempla, to przejrzałem sporo zdjęć i jednak doszedłem do wniosku że mogą pochodzić z Brown-bess'a, zresztą w pobliżu Frozzer znalazł stopkę od karabinu.

Ostatnio zmieniony 10 lis 2009, 21:38 przez DAMIAN, łącznie zmieniany 2 razy.
-
srebrny_lis pisze:Jeśli pistoletowe, to sugeruje kawalerię. Parę miesięcy temu otwarcie sygnalizował podobne cyferki na forum Książę Warmii.
A więc ponownie potykamy się o koninę!

Książę Warmii a mógłbyś podać wymiary swoich cyferek? Może i lepsze zdjęcia!?