5 regiment w okolicach Górowa

Lata 1799-1815
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Spędy - Górowo - Pr. Eylau - Domnau - Posthenen - Frydland. Hanzowy wariant z 57. pp J.Reya trzeba skonfrontować z wymiarami i kształtem cyfr.
srebrny_lis

Przejrzałem "Napoleońskich huzarów" Bukhari`ego i McBride`a; cyfry na szbeltasach metalowe, krojem i rozmiarem niby pasują...
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

srebrny_lis pisze:Przejrzałem "Napoleońskich huzarów" Bukhari`ego i McBride`a; cyfry na szbeltasach metalowe, krojem i rozmiarem niby pasują...
Ale może rozważmy i piechotę liniową. Posiada ktoś może rycinę obrazującą ładownice liniowca z taką nabijką?
Awatar użytkownika
DAMIAN

Wyszukałem trochę przedstawień huzarów z epoki (1807 rok), jak widać na szabeltasach były mocowane numery pułkowe. Na ładownicach piechoty nie mogę się ich dopatrzyć... :/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
srebrny_lis

Trzymam przed oczami reprodukcję obrazu olejnego Villevalde`a z 1884 r. ze sceną spod Austerlitz 1805. Jeden z francuskich piechurów liniowych ma na ładownicy wyraźną mosiężną 4-kę a inny jakiś niewyraźnie widoczny numer. Wątpliwość: mają czaka a czy czasem nie powinni mieć jeszcze w 1805 - 1807 bikornów? To dzieło artystyczne a nie rycina do regulaminu... Na rycinach z epoki, jakie mam pod ręką, oraz obrazach Verneta ładownice są gładkie (fizylierzy) lub oznaczone trąbką (plp) czy granatem (grenadierzy).
Awatar użytkownika
DAMIAN

PS. Kilkadziesiąt centymetrów od tej nabijki leżały dwa okucia stempla widoczne na pierwszych zdjęciach, może one coś powiedzą? Ze względu na ich rozmiar przypuszczam że pistoletowe... :roll:

Co do okuć stempla, to przejrzałem sporo zdjęć i jednak doszedłem do wniosku że mogą pochodzić z Brown-bess'a, zresztą w pobliżu Frozzer znalazł stopkę od karabinu. :roll:
Ostatnio zmieniony 10 lis 2009, 21:38 przez DAMIAN, łącznie zmieniany 2 razy.
srebrny_lis

Jeśli pistoletowe, to sugeruje kawalerię. Parę miesięcy temu otwarcie sygnalizował podobne cyferki na forum Książę Warmii.
Awatar użytkownika
DAMIAN

srebrny_lis pisze:Jeśli pistoletowe, to sugeruje kawalerię. Parę miesięcy temu otwarcie sygnalizował podobne cyferki na forum Książę Warmii.

A więc ponownie potykamy się o koninę! :lol:
Książę Warmii a mógłbyś podać wymiary swoich cyferek? Może i lepsze zdjęcia!? :) Wiesz coś na ich temat? Tworzyły jeden numer pułkowy (33 regiment)??
ODPOWIEDZ