Pałac w Bęsi

Bunkry, pałace, ruiny, podziemia i inne ciekawe obiekty
Awatar użytkownika
Kurczak

Pałac w Bęsi

Post autor: Kurczak »

Z czystej ciekawości poszukuje informacji o tym pałacu. Jakiś czas temu byłem tam, wszytko zarośnięte, okna powybijane, ogólnie rzecz biorąc w złym stanie technicznym. Znalazłem kilka wzmianek w wikipedi, ale nic poza tym. Moze ktoś już tam kopał?
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Kurczak

Obrazek
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

Kurtyna bylem w Bensi pare rayz na osrodku ale nie mialem pojecia o jego istnieniu :|
Awatar użytkownika
Kurczak

Znajduje się dokładnie naprzeciw wiatraka.
meickel
Kontakt:

Post autor: meickel »

Bez brutalnej akcji niestety do środka nie ma dostępu. Można natomiast zwiedzić piwnice (nie polecam) i lewą oficynę (polecam miłośnikom klimatu). Uwaga na barszcz Sosnkowskiego w parku.
grubcio1989

Post autor: grubcio1989 »

najprawdopodobniej nic w środku nie ma co może być wartościowe bo znaleźli by sie właściciele bądź okoliczni chłopi :D

a w okolicy myślę warto pokopać coś :D może jakiś szlachcic zakopał coś :D
wiosen1

Post autor: wiosen1 »

Na 100% nic nie ma w piwnicach i w okolicach pałacu za czasów Gospodarstw Rolnych ten pałac zamieszkiwali kierownicy i dyrektorzy gospodarstwa rolnego a w piwnicach trzymano co ziemie dała, czyli ziemniak warzywa i takie tam, nie było tam żadnych zabytkowych mebli ani nie słyszano o zakopanych skarbach, aczkolwiek miejscowa ludność w porywie słabości i entuzjazmu(patrz wcześniej pobyt pod sklepem) i po namowie miejscowych uczonych przeszukała na chybił trafił okolice. Na dzień dzisiejszy pałac należy do społki prywatnej jak i gospodarstwo więc możecie sobie wyobrazić co się będzie działo jak zaczniecie kopać. Polecam w okolicy Bęsi na pewno "Fort Pruski" w miejscowości Zerbuń, niedaleko od tej miejscowości jest piękny cmentarz I wojenny a na okolicznych polach trafia się łuska z tego okresu.
meickel
Kontakt:

Może nie zaczynajmy zwiedzania zabytkowych budynków od myśli: "Co można stąd wynieść?" Można również patrzeć i próbować zrozumieć, jak to działało w dawnych czasach.
asdic321

Post autor: asdic321 »

Popieram meickel'a - to chyba nie jest watek dotyczacy pladrowania? :szok:
Jam łasica

Post autor: Jam łasica »

No chyba że ktoś zbiera ziemię do puszki - widziałem taki motyw w "Szeregowcu Ryanie" facet ładował do puszki ziemie z Francji a w plecaku miał z napisami Afryka , Anglia itp. ;)
wiosen1

Post autor: wiosen1 »

Panowie ja tylko wypowiedziałem się do poprzednich postów, zaangażowanych poszukiwaczy, którzy zainicjowali temat poszukiwań. Jak najbardziej to co zostało daje nam do zrozumienia jak szybko czas przemija i jak dużo zostało do zrobienia.
meickel
Kontakt:

Przez okna widać piękne piece kaflowe. Zdjęcia byłoby fajnie wynieść.
Awatar użytkownika
Kurczak

chodzi o ten piec po prawej? ślicznie wygląda.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kurczak

szkoda ze tylko drzwi mi zasloniły :zebek: ale jak widać w środku meble współczesne. jakieś segregatory itd.
meickel
Kontakt:

Jest tych pieców więcej i to też względna rzadkość. Antycznych mebli w żadnym pałacu nie ma, czasem jakieś resztki w kotłowni albo na strychu. No, może szafy ścienne, bo te trudno wynieść.
ODPOWIEDZ