Nasze wykrywacze - kontynuacja.

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji
Awatar użytkownika
Domenik

Post autor: Domenik »

Teoretycznie mając do X-70 trzy cewki o różnej częstotliwości, mamy trzy różne wykrywacze.
Proxima jest podobno dobra na militarkę ale ja bezpośredniego porównania nie miałem.
Na pewno jest tańsza :zebek:

Ja na X-70 mocno nie narzekam i raczej jej szybko nie zmienie ... bo nie ma pieniędzy :zebek: :lol:

Jak to ma być wykrywacz na drobnice, to może obejrzyj coś z Tesoro ?
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

KOZAK pogadaj z karolina, biega z Proxima odkad sie tylko pojawila na rynku
Awatar użytkownika
KOZAK

Post autor: KOZAK »

DAMIAN pisze: Niezbyt mi leży....
Co DAMIAN miałeś na myśli ;) ?

A z karoliną to sobie dziś pogadam przy pifku na biwaku :pijak:
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

KOZAK pisze:
DAMIAN pisze: Niezbyt mi leży....
Co DAMIAN miałeś na myśli ;) ?
Proxima jest za ciężka jak dla mnie, jej wyważenie również pozostawia wiele do życzenia. Sytuację trochę ratuje rzep w podłokietniku, ale tylko trochę... :roll:
Awatar użytkownika
KOZAK

No dobra teraz proszę o szczerą odpowiedz, czy jest lepsza od ACE mam namysli głebokość i czułość na drobne moniaki. Jak możesz to to napisz jak przykładową boratynkę bierze w powietrzu.

Z góry dzięki za fatygę :D
Awatar użytkownika
DAMIAN

KOZAK pisze:No dobra teraz proszę o szczerą odpowiedz, czy jest lepsza od ACE mam namysli głebokość i czułość na drobne moniaki. Jak możesz to to napisz jak przykładową boratynkę bierze w powietrzu.

Z góry dzięki za fatygę :D
No w porównaniu z ACE 250 to Proxima jest sprzętem o wile lepszym, bardziej rozbudowanym z dokładniejszą identyfikacją znaleziska... no i jest na pewno głębsza!!! Co do tej czułości to wydaje mi się być mniej czuła niestety. Jakiś czas temu na polu kumpla Tesoro wyło jak szalone na drobinkę aluminium, a Proxima jej nie widziała i to nie była wina ustawienia dyskryminacji. :/
Tu masz filmik z testem na współczesne moniaki: http://www.youtube.com/watch?v=UDAa1oi-p-0
Awatar użytkownika
KOZAK

Czy jako posiadacz Rutusa potwierdzasz z czystym sumieniem, tak na poważnie ;) czy aby ten test nie jest przesadzony?
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Kozak przeciez to u Damiana w pokoju krecone ;) ach ten zielony stolik duzo sie na nim dzialo ;) he he he :lol: zarcik :lol:
Awatar użytkownika
DAMIAN

KOZAK pisze:Czy jako posiadacz Rutusa potwierdzasz z czystym sumieniem, tak na poważnie ;) czy aby ten test nie jest przesadzony?
Nie, to nie ja robiłem ten test w powietrzu. Wg. mnie takie testy nie mają przełożenia na zasięgi w gruncie. Należy również zauważyć że test z filmiku robiony był na maxymalnej czułości wykrywacza, w terenie raczej rzadko wystąpią warunki pozwalające na poszukiwania na najwyższej czułości.
Kozak, jeśli chcesz z ACe przejść na Proxime , to na pewno zauważysz masę różnic na plus, również i pod względem zasięgu! :) Jedyny minus to waga wykrywacza i jego wyważenie, ale to raczej nie problem dla takiego chłopa jak Ty! :)

PS. i jeszcze jedna rzecz dotycząca Proximy. Otóż posiada bardzo słabe mocowanie wyświetlacza do uchwytu. Trzeba uważać bo przy odrobinie nieuwagi można połamać (na przykład przy zamykaniu bagażnika). Dwie osoby od nas z paczki które posiadają Proximę miały już ten problem.
Awatar użytkownika
KOZAK

No dobra już Cię nie męczę pytaniami :D
Miałem troszkę czasu :pijak: przy piwku z Karoliną i pobiegałem sobie po lasku z Proxime. Jakieś zdanie sobie wyrobiłem i najważniejsze, że sie pokrywa z tym co piszesz.
Raz jeszcze dzięki.
Awatar użytkownika
Bramafan

Post autor: Bramafan »

Kozak to rozumiem ze kupujesz Proxime?

Jak juz kupisz dasz pomachac? moze i ja sie wowczas przesiądę na coś "lepszego"? ;-)
Awatar użytkownika
KOZAK

Noszę się z zamiarem kupna czegoś, ale jak będzie to nie wiem jeszcze, czas pokaże.
Awatar użytkownika
DAMIAN

KOZAK pisze:No dobra już Cię nie męczę pytaniami :D
A wcale nie męczysz, jeśli mogłem pomóc to bardzo się cieszę! :D
Awatar użytkownika
genek

Post autor: genek »

KOZAK pisze:czekam cierpliwie na posumowanie minelab 705 vs ace 250, tylko prosiłbym jak najbardziej szczerze.
szczerze :roll: to na dzień dzisiejszy nie wiele mogę Ci powiedzieć dlatego że to moje pierwsze kilka godzin pracy z tym sprzętem ;) ale :
-fanty na zdjęciu są jak najbardziej z miejscówki przechodzonej z ACE-m z cewką standardową .
-po jakimś czasie pojawiła się u mnie ,,big''cewka DD :zebek: też z nią łaziłem po miejscówce.
jak widać ,,terka'' jeszcze coś wyciąga(wiem że może koledzy mogą mówić że to może przypadek i fanty znalezione dzisiaj poprostu zostały ominięte przez ACE-a
-ale Ja śmigam z cewką raz przy razie starannie czyszcząc każdy skrawekk ziemi etc.
-jeszcze musze wspomnieć że te fanty dzisiejsze są może z 1/15 mojej miejscówki bo trawa wysoka
blablabla :zebek:
ok ACE 250 Moja pierwsza wykrywka bardzo prosta w użyciu świetnie mi sie z nią pracowało(obsłuchałem się szybko)
-namierzanie bardzo przydatne (kierowałem się tym przy zakupie X terry 705)

Xterra705 :D pierwsze wrażenie :kon: no właśnie chyba każdy tak ma jak się przesiada na coś z wyższej pólki :P
-konstrukcja rozbieralna w drobny mak :zebek: (może to być wadą lub zaletą )
- świetnie trzyma się w ręce (niemal identycznie jak ACE nie zauważyłem różnicy)
-wyświetlacz (duży czytelny ) lepszy niż w ACE.
-menu (regulacja głośności zaletą) ACE tego niema
-namierzanie(tu moge powiedzieć że mam lekki problemik w ACE szło mi to lepiej ale może to kwestia kilku wypadów)
- no i na koniec dyskryminacja :tu kieruje się numeryczną swietna sprawa
otóż przed wyjściem w teren wyłożyłem kupe fantów najczęściej wyciąganych no i jazda kilka razy na sucho zobaczyłem jaki fant daje daną cyfrę, wyszłem w teren i 80% sygnałów moneta to mi się podoba
Ogólnie mogę powiedzieć że Xterra705 nie jest zbyt skomplikowanym wykrywaczem tak jak myślałem (aczkolwiek nie mówie że juz go znam na wylot :zebek: ) oprucz standardowych programów dochodzi tutaj strojenie do gruntu z czym wogóle nie ma problemu. o zasięgach nic nie napiszę bo z ACE -m i linijką nie biegałem i z Terrką też nie będe biegał :P
P.S kupiłem tą wykrywke dlatego że pewna osoba mi ja poleciła powiem szczeże że wogóle nie zastanawiałem się nad inną wykrywką.On powiedział że ,,terra'' a ja do sklepu i już kupiona :zebek: powiedzaiłem tylko że chcem coś na monetki :D
Jeżeli masz jakieś konkretne pytania to śmiało pytaj jeżeli będe w stanie odpowiedzieć to odpowiem :P
pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
KOZAK

Dzięki genek.
ODPOWIEDZ