Na rapidshare przekroczony został jakiś limit, za jakiś czas znowu będzie można ściągnąć.
Dodatkowo audycję wrzuciłem na chomika ale trzeba się tam zalogować aby coś pobrać. http://chomikuj.pl/donjoker
nie miałem zamiaru się czepiać, ale zwrócić uwagę, że m.in. przez takie - jestem pewien, że niezamierzone - lapsusy powstają w środowisku mylne opinie na temat prawa; ktoś może to w dobrej wierze przyswoić i rozpowszechniać
domyślam się że to część decyzji w sprawie pozwolenia na poszukiwania; no cóż, nie będę wyrażał "świętego oburzenia", bo widziałem już nie takie kwiatki; mogę tylko powiedzieć, że takie ewidentne wprowadzanie w błąd przez WKZ obraca się przeciwko niemu, bo ludzie w ogóle nie będą zgłaszać żadnych znalezisk, o czym zresztą sam Tworas napomknąłeś w wywiadzie w kontekście poszukiwań na cudzym gruncie.
wyciąg z ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami:
Art. 35. 1. Przedmioty będące zabytkami archeologicznymi odkrytymi, przypadkowo znalezionymi albo pozyskanymi w wyniku badań archeologicznych, stanowią własność Skarbu Państwa. 2. Własność Skarbu Państwa stanowią również przedmioty będące zabytkami archeologicznymi, pozyskane w wyniku poszukiwań, o których mowa w art. 36 ust. 1 pkt 12.
Art. 36. 1. Pozwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków wymaga:
.......... 12) poszukiwanie ukrytych lub porzuconych zabytków ruchomych, w tym zabytków archeologicznych, przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania.
co do zabytków niearcheologicznych:
Art. 32. 1. Kto, w trakcie prowadzenia robót budowlanych lub ziemnych, odkrył przedmiot, co do którego istnieje przypuszczenie, iż jest on zabytkiem, jest obowiązany:
1) wstrzymać wszelkie roboty mogące uszkodzić lub zniszczyć odkryty przedmiot;
2) zabezpieczyć, przy użyciu dostępnych środków, ten przedmiot i miejsce jego odkrycia;
3) niezwłocznie zawiadomić o tym właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków, a jeśli nie jest to możliwe, właściwego wójta (burmistrza, prezydenta miasta).
................ 9. W przypadku odkrycia przedmiotu, o którym mowa w ust. 1, z wyłączeniem zabytków archeologicznych, w sprawach własności i wynagrodzenia dla znalazcy tego przedmiotu stosuje się odpowiednio art. 189 Kodeksu cywilnego.
Art. 189 k.c.: Jeżeli rzecz mająca znaczniejszą wartość materialną albo wartość naukową lub artystyczną została znaleziona w takich okolicznościach, że poszukiwanie właściciela byłoby oczywiście bezcelowe, znalazca obowiązany jest oddać rzecz właściwemu organowi państwowemu. Rzecz znaleziona staje się własnością Skarbu Państwa, a znalazcy należy się odpowiednie wynagrodzenie.
reasumując, można przyjąć, że co do zasady (od której są wyjątki) w Polsce zabytek znaleziony w ziemi jest własnością SP, ale trzeba pamiętać, że - wbrew zakusom WKZ - nie wszystko co leży w ziemi jest zabytkiem. Kryteria "zdolności zabytkowej" wskazuje ustawa:
Art. 3. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) zabytek - nieruchomość lub rzecz ruchomą, ich części lub zespoły, będące dziełem człowieka lub związane z jego działalnością i stanowiące świadectwo minionej epoki bądź zdarzenia, których zachowanie leży w interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną, artystyczną lub naukową.