Wywiad Tworasa

Wszystko co związane z eksploracją
Awatar użytkownika
Don Joker

Wywiad Tworasa

Post autor: Don Joker »

Tylko się nie śmiać (za bardzo), bo mi Tworas na imprezie podziękuje :axe:

http://rapidshare.com/files/222488345/Audycja.wav.html
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

:wstyd: stresik robił swoje :zebek:

"monety z epoki napoleońskiej z y.. 1807 roku" :zebek: nie wiem czemu rok dopowiedziałem :zebek:
partas

Post autor: partas »

Gorzej bywało,a ludzie chwalili. :D
Jak na "stratę dziewictwa" to jest ok.
Awatar użytkownika
Bramafan

Post autor: Bramafan »

This file is neither allocated to a Premium Account, or a Collector's Account, and can therefore only be downloaded 10 times.

This limit is reached.

To download this file, the uploader either needs to transfer this file into his/her Collector's Account, or upload the file again.

Bardzo proszę o ponowny upload lub przeslanie na maila :)

z góry dziękuję
Awatar użytkownika
markis

Post autor: markis »

Też chciałbym usłyszeć :D
Awatar użytkownika
Hanzo

Post autor: Hanzo »

30 mb - ciężko będzie mailem.
Jadzia

Post autor: Jadzia »

mailem ciężko, ale na youtube można wrzucić albo na wrzutę :)
Awatar użytkownika
Don Joker

Na rapidshare przekroczony został jakiś limit, za jakiś czas znowu będzie można ściągnąć.
Dodatkowo audycję wrzuciłem na chomika ale trzeba się tam zalogować aby coś pobrać.
http://chomikuj.pl/donjoker
rokers87

Post autor: rokers87 »

Na wrzucanie plików odpowiednia jest ta stronka

http://www.filefactory.com/

bez zbędnego logowania itd. itp.

Pzdr
Awatar użytkownika
Don Joker

No to teraz macie do wyboru, do koloru :P
Download Audycja.wav from FileFactory.com
tom_23

Post autor: tom_23 »

(...) polskie prawo jest ta skonstruowane, że wszystko co leży w ziemi należy do Skarbu Państwa (...)
trochę to zdanie wprowadza w błąd
Awatar użytkownika
olsztyniak

Post autor: olsztyniak »

Nie czepiajmy sie szczegółów --- w sumie audycja była na żywo i było OK :D
tom_23

nie miałem zamiaru się czepiać, ale zwrócić uwagę, że m.in. przez takie - jestem pewien, że niezamierzone - lapsusy powstają w środowisku mylne opinie na temat prawa; ktoś może to w dobrej wierze przyswoić i rozpowszechniać
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

:lol:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
tom_23

domyślam się że to część decyzji w sprawie pozwolenia na poszukiwania; no cóż, nie będę wyrażał "świętego oburzenia", bo widziałem już nie takie kwiatki; mogę tylko powiedzieć, że takie ewidentne wprowadzanie w błąd przez WKZ obraca się przeciwko niemu, bo ludzie w ogóle nie będą zgłaszać żadnych znalezisk, o czym zresztą sam Tworas napomknąłeś w wywiadzie w kontekście poszukiwań na cudzym gruncie.

wyciąg z ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami:
Art. 35. 1. Przedmioty będące zabytkami archeologicznymi odkrytymi, przypadkowo znalezionymi albo pozyskanymi w wyniku badań archeologicznych, stanowią własność Skarbu Państwa.
2. Własność Skarbu Państwa stanowią również przedmioty będące zabytkami archeologicznymi, pozyskane w wyniku poszukiwań, o których mowa w art. 36 ust. 1 pkt 12.

Art. 36. 1. Pozwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków wymaga:
..........
12) poszukiwanie ukrytych lub porzuconych zabytków ruchomych, w tym zabytków archeologicznych, przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania.

co do zabytków niearcheologicznych:
Art. 32. 1. Kto, w trakcie prowadzenia robót budowlanych lub ziemnych, odkrył przedmiot, co do którego istnieje przypuszczenie, iż jest on zabytkiem, jest obowiązany:
1) wstrzymać wszelkie roboty mogące uszkodzić lub zniszczyć odkryty przedmiot;
2) zabezpieczyć, przy użyciu dostępnych środków, ten przedmiot i miejsce jego odkrycia;
3) niezwłocznie zawiadomić o tym właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków, a jeśli nie jest to możliwe, właściwego wójta (burmistrza, prezydenta miasta).
................
9. W przypadku odkrycia przedmiotu, o którym mowa w ust. 1, z wyłączeniem zabytków archeologicznych, w sprawach własności i wynagrodzenia dla znalazcy tego przedmiotu stosuje się odpowiednio art. 189 Kodeksu cywilnego.

Art. 189 k.c.: Jeżeli rzecz mająca znaczniejszą wartość materialną albo wartość naukową lub artystyczną została znaleziona w takich okolicznościach, że poszukiwanie właściciela byłoby oczywiście bezcelowe, znalazca obowiązany jest oddać rzecz właściwemu organowi państwowemu. Rzecz znaleziona staje się własnością Skarbu Państwa, a znalazcy należy się odpowiednie wynagrodzenie.

reasumując, można przyjąć, że co do zasady (od której są wyjątki) w Polsce zabytek znaleziony w ziemi jest własnością SP, ale trzeba pamiętać, że - wbrew zakusom WKZ - nie wszystko co leży w ziemi jest zabytkiem. Kryteria "zdolności zabytkowej" wskazuje ustawa:
Art. 3. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) zabytek - nieruchomość lub rzecz ruchomą, ich części lub zespoły, będące dziełem człowieka lub związane z jego działalnością i stanowiące świadectwo minionej epoki bądź zdarzenia, których zachowanie leży w interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną, artystyczną lub naukową.
Zablokowany