Sieć drewnianych dróg w okolicy Szczytna

Bunkry, pałace, ruiny, podziemia i inne ciekawe obiekty
Awatar użytkownika
flenders

Sieć drewnianych dróg w okolicy Szczytna

Post autor: flenders »

Czytając trochę o zdobywaniu Warmii i Mazur natknąłem się na określenie "drewniane drogi" (jakieś bale), które miały ułatwić transport Niemcom w bitwie obronnej 1945 roku. W książce S. Piechockiego "Olsztyn 1945" autor wspomniał, że sporo tych konstrukcji było w okolicach Wielbarka, Jedwabna i Szczytna. Wie ktoś co o tym. Jakieś ślady jeszcze zostały. Może ma ktoś jakieś foty i coś więcej wie na temat
tom_23

Post autor: tom_23 »

temat b. ciekawy; znam jedną "drewnianą drogę" która biegnie wzdłuż zach brzegu jez. dłużek; nazwa widnieje na jakiejś współczesnej mapie topo (ale nie na wszystkich); ta drogą faktycznie w 45 szło natarcie ruskich na olsztyn, tak więc może coś jest na rzeczy
meickel
Kontakt:

Post autor: meickel »

Ta "drewniana droga" biegnie prościutko przez las i widnieje też na przedwojennych mapach. Teraz niestety wysypana żużlem, leśnictwo intensywnie eksploatuje.
tom_23

Post autor: tom_23 »

Flenders, przejrzałem jeszcze raz raporty rosyjskie z okresu 17-23 I 1945 i nie ma w nich nic na temat zalewów i "drewnianych drogach" między nimi, tylko ogólnie o pozycji olsztyneckiej; nie mam w domu Piechockiego, ale pamiętam, że on wspomina o jakimś gościu, o swojsko brzmiącym nazwisku, który rzekomo przeprowadził ruskich między polami minowymi i zalewami; może spróbuj wrzucić temat na forum, gdzie udzielają się tacy spece od umocnień jak Schliemann , czy człowiekzmazur
pozdrawiam
Awatar użytkownika
s13

Post autor: s13 »

witam
takie drogi budowano dosc czesto,na terenach lesnych,trudnych w poblizu jakis strategicznych obiektow.np. lotnisk polowych,magazynow,.potrzebowano czasami sprawnie,szybko cos zaladowac lub rozladowac, przezucic sprzet ....szczegolnie duzo pobudowano tych drog w 41 r przed szykowanym uderzeniem na sowietow...
mapownik

Post autor: mapownik »

Taka droga znajdowala sie w okolicach Czarni i Surowego,po wojnie bale zostaly rozebrane przez miejscowa ludnosc i wykorzystane do budowy zabudowan rolnych.
Byly to tereny podmokle a scinano drzewo jak najlepsze.To przeciez Puszcza Kurpiowska.Dokladnej lokalizacji nie znam ale kiedys moge sie dowiedziec,ktos z mojej rodziny mial zabudowania z tych bali.Wydaje mi sie ze mam gdzies zdjecia ale to troche potrwa.
ODPOWIEDZ