Sieć drewnianych dróg w okolicy Szczytna
Sieć drewnianych dróg w okolicy Szczytna
Czytając trochę o zdobywaniu Warmii i Mazur natknąłem się na określenie "drewniane drogi" (jakieś bale), które miały ułatwić transport Niemcom w bitwie obronnej 1945 roku. W książce S. Piechockiego "Olsztyn 1945" autor wspomniał, że sporo tych konstrukcji było w okolicach Wielbarka, Jedwabna i Szczytna. Wie ktoś co o tym. Jakieś ślady jeszcze zostały. Może ma ktoś jakieś foty i coś więcej wie na temat
Flenders, przejrzałem jeszcze raz raporty rosyjskie z okresu 17-23 I 1945 i nie ma w nich nic na temat zalewów i "drewnianych drogach" między nimi, tylko ogólnie o pozycji olsztyneckiej; nie mam w domu Piechockiego, ale pamiętam, że on wspomina o jakimś gościu, o swojsko brzmiącym nazwisku, który rzekomo przeprowadził ruskich między polami minowymi i zalewami; może spróbuj wrzucić temat na forum, gdzie udzielają się tacy spece od umocnień jak Schliemann , czy człowiekzmazur
pozdrawiam
pozdrawiam
witam
takie drogi budowano dosc czesto,na terenach lesnych,trudnych w poblizu jakis strategicznych obiektow.np. lotnisk polowych,magazynow,.potrzebowano czasami sprawnie,szybko cos zaladowac lub rozladowac, przezucic sprzet ....szczegolnie duzo pobudowano tych drog w 41 r przed szykowanym uderzeniem na sowietow...
takie drogi budowano dosc czesto,na terenach lesnych,trudnych w poblizu jakis strategicznych obiektow.np. lotnisk polowych,magazynow,.potrzebowano czasami sprawnie,szybko cos zaladowac lub rozladowac, przezucic sprzet ....szczegolnie duzo pobudowano tych drog w 41 r przed szykowanym uderzeniem na sowietow...
Taka droga znajdowala sie w okolicach Czarni i Surowego,po wojnie bale zostaly rozebrane przez miejscowa ludnosc i wykorzystane do budowy zabudowan rolnych.
Byly to tereny podmokle a scinano drzewo jak najlepsze.To przeciez Puszcza Kurpiowska.Dokladnej lokalizacji nie znam ale kiedys moge sie dowiedziec,ktos z mojej rodziny mial zabudowania z tych bali.Wydaje mi sie ze mam gdzies zdjecia ale to troche potrwa.
Byly to tereny podmokle a scinano drzewo jak najlepsze.To przeciez Puszcza Kurpiowska.Dokladnej lokalizacji nie znam ale kiedys moge sie dowiedziec,ktos z mojej rodziny mial zabudowania z tych bali.Wydaje mi sie ze mam gdzies zdjecia ale to troche potrwa.