reklama

Propozycje nowych działów, problemy techniczne, itp
asdic321

Post autor: asdic321 »

Frozzer, na dyskusje o ustawie szkoda chyba troche i Twojego i mojego czasu. Problem dotyczyl raczej dobrych zwyczajow i swego rodzaju etykiety (NETykiety?) przy korzystaniu z cudzych dziel. Ale wyraziles swoj sprzeciw wobec uzywania wlasnych fotografii i o.k. - Twoje prawo.
Wydaje mi sie jednak ze "talmudyczne" podchodzenie do litery przepisow musialoby spowodowac znikniecie z Sieci niemal wszystkiego co laczy sie z kopiowaniem. Lacznie ze zdjeciem liniowca "Schlesien" z Twojej strony www - no chyba ze sam je zrobiles :D
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

asdic321 pisze:... Lacznie ze zdjeciem liniowca "Schlesien" z Twojej strony www - no chyba ze sam je zrobiles :D

tym bardziej polecam lekturę ustawy :)
Nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego:
1) akty normatywne lub ich urzędowe projekty;
2) urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole;
3) opublikowane opisy patentowe lub ochronne;
4) proste informacje prasowe.
zdjęcie pancernika Schlessien jest wykonane przez reportera wojennego, oraz zostało opublikowane publicznie jeszcze w czasach wojny w prasie, w związku z czym podchodzi zarówno pod punkt 2 jak i 4 w/w artykułu.
Awatar użytkownika
Bramafan

Post autor: Bramafan »

Tak na marginesie to co np. w przypadku zdjęc, które zamieszcza Dzik? te po 5 zyli?
rozumiem Ducha i Frozzera, ale i asdica. Wszyscy macie troche racji, ale i wydaje mi się że każdy z Was po części sie myli ;)
Tak jak napisał asdic123, zobaczcie katalogi i publikacje ze starymi wojennymi zdjęciami! zapewne w 90% zgoda autora nie była potrzebna, bo gdyby była potrzebna te publikacje nie zobaczyły by światła dziennego.

p.s.
Frozzer a Ty swoich przypadkiem nie zamiesciłeś (czytaj opublikowałeś ) w internecie na forum? jaka jest tu różnica? (nie wnikając w Twój przeciw i negatywną odpowiedź na pytanie Nessy).
Awatar użytkownika
olsztyniak

Post autor: olsztyniak »

Panowie za bardzo rozdmuchaliście temat --- niech każdy pozostanie przy swoim zdaniu i zakończmy temat :)
Awatar użytkownika
spajder

Post autor: spajder »

A dla mnie jest sprawa jasna :zebek: Frozzer nie wyraża zgody na używanie jego zdjęć, więc nie będą używane :| Co do reszty, nikt nie wyraził sprzeciwu na kopiowanie ich fotek więc mozna ich uzywac :D

Pozdro
Awatar użytkownika
Bramafan

Post autor: Bramafan »

prosimy o zamknięcie tematu ;)
Awatar użytkownika
Hanzo

Post autor: Hanzo »

spajder pisze: Co do reszty, nikt nie wyraził sprzeciwu na kopiowanie ich fotek więc mozna ich uzywac :D
Chyba jednak nie do końca, ja chciałbym, żeby ktoś mnie wcześniej zapytał, zwłaszcza że interesuje mnie gdzie, po co, na co - moje fotki. Np. Radwan pytał - z mojej strony nie było problemu.

Bramafan pisze:prosimy o zamknięcie tematu ;)
Czemu?? Warto rozmawiać ;) Zwłaszcza w tak ważnej kwestii.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, 09:29 przez Hanzo, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
olsztyniak

Post autor: olsztyniak »

To zróbmy po prostu tak --- kto chce aby jego fotka była wykorzystana przez inna osobe ale dopiero po jego zgodzie niech to napisze.
Ja się zgadzam po mojej akceptacji :D
duch

Post autor: duch »

Napiszę jeszcze raz: nieudzielenie zgody, jest jednoznacznie traktowane jako jej odmowa. Czyli jeśli ktoś nie zostanie zapytany wprost czy się zgadza, to zgodnie z ustawą nie musi pisać, że odmawia, bo tak to musi być traktowane.

Nie kombinujmy, tylko przyjmijmy zgodną z prawem i dobrym obyczajem zasadę, że jeśli ktoś chce opublikować czyjeś fotki czy inne materiały, to musi się bezpośrednio spytać autora na pw. W końcu może być taka sytuacja, że chętnie udzielimy zgody osobie X, a nie będziemy chcieli jej udzielić osobie Y.
Awatar użytkownika
Andrew
Kontakt:

Post autor: Andrew »

duch pisze: Nie kombinujmy, tylko przyjmijmy zgodną z prawem i dobrym obyczajem zasadę, że jeśli ktoś chce opublikować czyjeś fotki czy inne materiały, to musi się bezpośrednio spytać autora na pw. W końcu może być taka sytuacja, że chętnie udzielimy zgody osobie X, a nie będziemy chcieli jej udzielić osobie Y.
Identyfikuję się w 100% z Duchem
Awatar użytkownika
markis

Post autor: markis »

olsztyniak pisze:Panowie za bardzo rozdmuchaliście temat --- niech każdy pozostanie przy swoim zdaniu i zakończmy temat :)
Nessa chciała dobrze, a wyszło jak zwykle... Rację ma olsztyniak, nie sposób nie zgodzić się z Duchem.
Uważam, że są trzy wyjścia:

1) Sugestia Ducha " Nie kombinujmy, tylko przyjmijmy zgodną z prawem i dobrym obyczajem..."
2) Można sygnować zdjęcia znakiem wodnym, lub jak chce... (patrz blog Nessy)
3) Tworas zablokuje prawy klawisz myszy i katastrofa...

Publikuję (dla rodziny rozwleczonej po całym świecie) w picasaweb zdjęcia rodzinne.
Do tego mam swój rodzinny Fotoblog. Tylko raz jakiś cymbał puścił w Polskę moje zdjęcie w papciach, z piwkiem, papieroskiem i kotem na kolanach. O tym dowiedziałem się od ludzi :szok: Czułem się głupio. :wstyd:
Sądzę, że "Starszyzna Plemienna" WMFP wybierze optymalne rozwiązanie, czego sobie i Wszystkim życzę.
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

Ale się panowie rozpisaliście.

Nessa, po prostu wyślij PW do danego forumowicza, którego wykonane przez niego zdjęcia chciałabyś mieć na swojej stronie i albo on się zgodzi, albo nie.

I po problemie.
duch

Post autor: duch »

Tworas pisze:Nessa, po prostu wyślij PW do danego forumowicza, którego wykonane przez niego zdjęcia chciałabyś mieć na swojej stronie i albo on się zgodzi, albo nie.

I po problemie.
Toć o to mi chodzi :)
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

Toć o to mi chodzi :)
aa, nie czytam wszystkich postów na forum :zebek:
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

Bramafan pisze: Frozzer a Ty swoich przypadkiem nie zamiesciłeś (czytaj opublikowałeś ) w internecie na forum? jaka jest tu różnica? (nie wnikając w Twój przeciw i negatywną odpowiedź na pytanie Nessy).
różnica jest taka, że ja nie jestem reporterem prasowym, i nie działałem na zlecenie rządu robiąc swoje zdjęcia i umieszczając je na forum

Jestem osobą prywatną, zdjęcia są mojego autorstwa i tylko i wyłącznie ja posiadam do nich prawa do publikacji - nie życzę sobie aby kto inny w jakikolwiek inny sposób je publikował - oczywiście każdy może je ściągnąć na dysk i oglądać bądź używać do własnych, niepublicznych celów (co oczywiście również jest napisane w ustawie)
Zablokowany