coś tam....

Znaleziska, które nie pasują do powyższych działów
marti

coś tam....

Post autor: marti »

Takie tam popierdółki pierwsza to chyba jakaś tabliczka znamionowa ale od czego? a to ne 2 to kawałek chyba jakiegoś brązu. Mile widziane wszelakie sugestie.
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Andrew
Kontakt:

Post autor: Andrew »

Pierwsza fota VOGELWARTE ROSSITTEN - według mnie ptasia obrączka zakładana przez pracowników stacji ornitologicznej z ROSSITTEN (prusy - dokładnie Mierzeja Kurońska)
asdic321

Post autor: asdic321 »

Co do piewszego, to pozostaje tylko uzupelnic identyfikacje Andrew :D o info ze Rositten to dzis Rybaczij na Mierzei Kuronskiej.
A drugie - licho wie :D
marti

Post autor: marti »

no to ptica przyleciała do Morąga gdzie niechybnie szlag ja trafił skoro została po niej tylko obrączka :/
duch

Post autor: duch »

Jeśli się obrączka wyprostowała, to szlag musiał być efektowny ;)
Awatar użytkownika
genek

Post autor: genek »

Sorki że sie podpinam ale mam małą ciekawostke
Takie tam popierdółki pierwsza to chyba jakaś tabliczka znamionowa ale od czego?
Pierwsza fota VOGELWARTE ROSSITTEN - według mnie ptasia obrączka zakładana przez pracowników stacji ornitologicznej z ROSSITTEN (prusy - dokładnie Mierzeja Kurońska)

Tak się składa że niedawno znalazłem jakiś element aluminiowy przypominajacy opaskę(obraczkę)z napisem :MUSEUM LONDON... a wiec chciałem się dowiedzieć co to mogło być wrzuciłem fotki na forum angielskim i chlopaki stwierdzili że to obraczka ornitologiczna podsuneli mi zaraz linka gdzie można sprawdzić dane ptaka jak i jego pochodzenie jeżeli masz troszke czasu i znasz troszke angielskiego to możesz to zrobić tutaj http://blx1.bto.org/euring/lang/pages/r ... country=EN tam wybierasz podobną obrączkę jaką znalazłeś następnie wypisujesz dane w tabelkach i wysyłasz im może akurat Ci się trafi odpowiedz :zebek: :szok: :szok: Ja właśnie niedawno wysłałem czekam na odp :D
a to moja znajdka :D

P.S jeżeli zaśmieciłem posta proszę usunać lub przenieść w odpowiednie miejsce pozdrawiam genek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
genek

Post autor: genek »

Oto odpowiedz na moje zgłoszenie obrączki :D trochę długo to trwało ale odpowiedz przyszła ;) był to ,,łabędz niemy'' zaobrączkowany jako pisklę 25 września 1998r
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Andrew
Kontakt:

Re: coś tam....

Post autor: Andrew »

Jeszcze jedna ptasia obrączka z Rossitten – nawiązałem kontakt z pracownikami obecnej stacji ornitologicznej w Ribaczij (wcześniej Rossitten) – podziękowali za informacje i napisali, ze są to dla nich cenne informacje.
Obrazek
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Obrączka Martiego może pochodzić ze zbioru jakiegoś lokalnego (pod)morąskiego korespondenta stacji w Rossitten. U nas w Lidzbarku przed wojną działał np. Friedrich Tischler - ornitolog amator ożeniony z polską szlachcianką Rose von Kowalski z Lusin k/Bartoszyc. Wydał dwie pomnikowe prace pt. "Die Vogel von Ostpreussen", za które był nagrodzony m.in. doktoratem honoris causa. Dzieci nie mieli. W 1945, w obawie przed Rosjanami, oboje Tischlerowie kazali się zabić swojemu służącemu. Po zgonie pochowano ich na cmentarzyku rodowym w Lusinach. Nie pozostało zeń nic poza grobem Tischlerów oznaczonym pomnikiem ufundowanym przez polskich i niemieckich ornitologów. Wykonawca: Zenek Drozd z Lidzbarka. Stoi też (jeszcze) rozpadający się dwór Tischlerów - melina pijaczków. Może warto poszperać za podobnym człowiekiem z Morąga lub okolic?
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Ktory to ten upadajacy dwor - ten na ulicy Wiejskiej?? :/
asdic321

srebrny_lis pisze:(...) U nas w Lidzbarku przed wojną działał np. Friedrich Tischler - ornitolog amator ożeniony z polską szlachcianką Rose von Kowalski z Lusin k/Bartoszyc. Wydał dwie pomnikowe prace pt. "Die Vogel von Ostpreussen", za które był nagrodzony m.in. doktoratem honoris causa. Dzieci nie mieli. W 1945, w obawie przed Rosjanami, oboje Tischlerowie kazali się zabić swojemu służącemu. (...)
Friedrich, ktory byl sedzia w przedwojennym Lidzbarku, byl tez "w cywilu" bratankiem Ottona - jednego z "ojcow zalozycieli" wschodniopruskiej archeologii. Jego stryj, mimo ze zmarl 120 lat temu i w wieku zaledwie 48 lat, pozostawil po sobie ogromna spuscizne naukowa a wielu jego owczesnych ustalen nie sposob podwazyc do dzis! Zreszta cala ta rodzina inwestowala ogromnie w wyksztalcenie - malo ktory z Tischlerow umieral inaczej niz jako profesor/doktor z uznanym w swiecie dorobkiem w swojej dziedzinie!
Ale do rzeczy, mam pytanie - skad pochodzi informacja o tym sluzacym ktory pomogl rozstac sie z zyciem Friedrichowi i Rose?
srebrny_lis

Kamieniarzowi Zenkowi Drozdowi (remontował też pomniki i piramidę na cmentarzu "rumuńskim" w Markajmach) przekazali tę wersję ornitolodzy podczas zamawiania nagrobka w lesie lusińskim, coś tam też wie na ten temat nasz przyjaciel Wiktorek od Knercerów ;) . W Olsztynie "Die Vogel..." podobno dostępna tylko prywatnie, własność emerytowanego szefa działu przyrodniczego Muzeum. Drugi egzemplarz przed laty ktoś wyniósł z biblioteki i zaginął. Nakłady były niestety niewielkie, choć dziełko pionierskie i warte posiadania.
Awatar użytkownika
von der Goltz

Post autor: von der Goltz »

Die Vögel der Provinz Ostpreußen - http://dlibra.bibliotekaelblaska.pl/dli ... ta?id=4527" onclick="window.open(this.href);return false;

przegladalem, elegancko sie oglada :)
asdic321

Dzieki za wiesc! :D Przepytam Wiktora przy jakiejs okazji bo przyznam ze znalem tylko wersje o "naturalnej" smierci samobojczej obojga Tischlerow
srebrny_lis

Dobra wiadomość od v. d. Goltza. Szukałem dostępu przed laty, ale wtedy jeszcze nie było w tej formie. Potem się tym nie zajmowałem.
ODPOWIEDZ