Konserwacja plecaka niemieckiego "sierściuszka"

Jak konserwować, restaurować i czyścić nasze fanty
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

Konserwacja plecaka niemieckiego "sierściuszka"

Post autor: panzer24 »

Pytanko do wszystkich, wpadł mi właśnie dzisiaj w ręce plecak niemiecki typu "sierściuch". Jest on jednak trochę zaniedbany, tzn strasznie brudny (jak z budowy) i lekko porozrywany. Wszystko inne jest na miejscu, no i paski trochę sztywne. Nie wiem czy mogę go prać czy tylko moczyć w misce? Czy takie pranie może wpłynąć na sierćiucha i na paski??
Jak się za niego zabrać?? Zdjęcia wrzucę za jakiś czas.
Awatar użytkownika
Remington

Post autor: Remington »

Tylko nie moczyć! Kumpel kiedyś wyprał plecak i mu się klapa skórczyła. Najlepiej wyszczotkować suchą, a potem wilgotną szczotką. Paski nasączyćlanoliną rozcieńczoną terpentyną.Z materiałem jest problem. Ma dosyć cienki ścieg nitki. Cerowanie słabo wychodzi. Dziury najlepiej podkleić od spodu podobnym materiałem. Ja używałem starej pałatki i kleju wikol.
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

Jak tylko będę miał zdjęcia to je wrzucę żeby pokazać jego stan.
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

Napis na obu paskach nośnych, jednak jednostka została przez właściciela wycięta ;( Na pewno była to 13 kompania.... pułku piechoty i chyba III batalion.

Ogólnie plecak jest bardzo sztywny (nie tylko paski) i lekko porozrywany na łączeniach. Myślę, że uda się go doprowadzić do względnego stanu.
karolina

Post autor: karolina »

Co do skóry spróbuj czystym tranem bez dodatków smakowych(powinieneś dostać w aptece)powinna po tym zabiegu zrobić sie miękka i bardziej wytrzymała,ale zrób próbkę na innym kawałku skóry.
Powodzenia.
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

Wracam jeszcze do tematu, bo nic mi się nie udało z tym zrobić :( znacie moze kogoś kto doprowadzi to do stanu normalności - w szczególności paski?? Będę wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
Remington

Post autor: Remington »

Hej.
nie mam czasu robić konserwacji skóry, ale podam świetny środek do rozmiękczania:
KREM NIVEA
By skóra odzyskała elastyczność, nie wystarczy tylko ją natłuścić. Musi posiadać odpowiednią ilość wilgoci.
Tak się składa, że ów krem doskonale natłuszcza i nawilża starą skórę.
Nałóż grubszą warstwę, zostaw do wsiąknięcia, potem systematycznie wcieraj kolejne warstwy. Skóra musi dobrze się "napić" kremu.
Trochę tego kremu pójdie, ale efekt gwarantowany.
ODPOWIEDZ