kord
Z konserwacja czy nawet wstepnym oczyszczaniem korda naprawde trzeba uwazac, bo to nie noz rzeznicki! Sredniowieczna bron poza sladami dziwerowania lubi miec czasem rozne aplikacje (np. srebrne) lub grawerunek, ktore przy nieostroznym podejsciu zwyczajnie znikna
A wlasnie na podstawie takich detali mozna pozniej okreslic czy kord byl plebejski, czy nie... Jednym slowem nic we wlasnym zakresie ani tez "kuchennymi" metodami - powinien to wziac w rece ktos naprawde dobry i znajacy sie na rzeczy!
Tyle ze czytajac przy okazji "gaszenia emocji" sciemy w stylu "szopa rolnika, "tajemnica nieodkryta", "nie mi decydowac"
mam nieodparte wrazenie ze kord nigdzie dalej nie trafi i nie dowiemy sie juz nic wiecej 

Tyle ze czytajac przy okazji "gaszenia emocji" sciemy w stylu "szopa rolnika, "tajemnica nieodkryta", "nie mi decydowac"

marpas8 a po kiego grzyba Ci taki fant?! I co, powiesisz sobie go w pokoju? Nad lozkiem?! Czy pojdzie na all.. po oczyszczeniu? A moze oddasz do muzeum po wlasnej konserwacji? O co tu chodzi?! Jak dla mnie przedstawia on tylko i wylacznie wartosc historyczna! Oddaj go do muzeum! Ja w kazdym badz razie tak bym zrobi!. Pozdrawiam
P.S. Co to znaczy okreslone kroki?
P.S. Co to znaczy okreslone kroki?