kord

V-XV wiek
Awatar użytkownika
Remington

Post autor: Remington »

Drastyczne jest trzymanie fanta w takiej postaci, jak jest. W muzeum tak trzymali, aż się zaczęło sypać i pękać, wtedy trafiło to do mnie.
Konieczne jest wstrzymanie procesów korozji. Warto zrobić choćby autolizę.
W razie problemów służę swoją pracownią.
marpas8

Post autor: marpas8 »

Aby ugasić emocje, fant pochodzi z szopy u znajomego rolnika, a jak tam trafił i skąd pochodzi to już niestety tajemnicą zostanie nieodkrytą. A co się z nim stanie to już nie mi decydować.
asdic321

Post autor: asdic321 »

Z konserwacja czy nawet wstepnym oczyszczaniem korda naprawde trzeba uwazac, bo to nie noz rzeznicki! Sredniowieczna bron poza sladami dziwerowania lubi miec czasem rozne aplikacje (np. srebrne) lub grawerunek, ktore przy nieostroznym podejsciu zwyczajnie znikna :( A wlasnie na podstawie takich detali mozna pozniej okreslic czy kord byl plebejski, czy nie... Jednym slowem nic we wlasnym zakresie ani tez "kuchennymi" metodami - powinien to wziac w rece ktos naprawde dobry i znajacy sie na rzeczy!
Tyle ze czytajac przy okazji "gaszenia emocji" sciemy w stylu "szopa rolnika, "tajemnica nieodkryta", "nie mi decydowac" :wstyd: mam nieodparte wrazenie ze kord nigdzie dalej nie trafi i nie dowiemy sie juz nic wiecej :(
marpas8

Sprawa jest zbyt poważna i na leży postępować rozważnie, dlatego zostały podjęte określone kroki, a o finale zapewniam ,że napiszę na forum, aby zaspokoić ciekawość wszystkich zainteresowanych, jednak to musi potrwać jakiś czas,gdyż pośpiech nie jest tu wskazany.
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

marpas8 a po kiego grzyba Ci taki fant?! I co, powiesisz sobie go w pokoju? Nad lozkiem?! Czy pojdzie na all.. po oczyszczeniu? A moze oddasz do muzeum po wlasnej konserwacji? O co tu chodzi?! Jak dla mnie przedstawia on tylko i wylacznie wartosc historyczna! Oddaj go do muzeum! Ja w kazdym badz razie tak bym zrobi!. Pozdrawiam
P.S. Co to znaczy okreslone kroki?
marpas8

ZOZ czy uważasz, że "określone kroki" to mówiąc po chłopsku szorowanie-odrdzewianie i wieszanie na ścianie? Bądź cierpliwy, a twa niewiara w dobre intencje ludzi zostanie zmniejszona(mam przynajmniej taką nadzieję).
Awatar użytkownika
zoz

Nie, z calym szacunkiem. Ale ze tak pozwole sie zapytac... Jaki los przewidziales dla tego fanta?
marpas8

Puki wszystko nie będzie dopięte na ostatni guzik nie chcę nic zdradzać. Ale z wielką przyjemnością ujawnię wszystkim przejętym losem KORDA finał tej sprawy.
Awatar użytkownika
zoz

Brzmi obiecujaco :)
asdic321

No to trzymam kciuki i... trzymam za slowo! :D
Awatar użytkownika
Hanzo

Post autor: Hanzo »

Czekam z niecierpliwością na inf.
asdic321

Jako ze od ostatnich postow minal miesiac, pewnie juz cos nowego wiadomo? Pochwal sie marpas8 - zgodnie z obietnica! :D
marpas8

I ja myślałem, że wszystko robię powoli. Sytuacja wygłąda tak, że "władze wyższe" mają przekazanie zorganizować. A jest nowy rok i zainteresowani wiedzą o co chodzi.
Awatar użytkownika
zoz

??? marpas8 Ja Cie bardzo prosze :czekam:
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

nie wiem czemu ale określenie "władze wyższe" kojarzy mi się z Papieżem Obrazek ewentualnie z obcymi
Obrazek

trzeba przyznać, że takiego wątku archeologiczno-szpiegowskiego nie było już dawno na forum

apeluje o ciąg dalszy najszybciej jak się ... bo interesuje mnie wątek "wyższej władzy" :zebek:

pozdr.warwick
ODPOWIEDZ