Nie wiadomo kiedy dokładnie powstała miejscowość. Przed 1785 rokiem nosiła nazwę Mühlchen. Mniej więcej w tym okresie określana była jako folwark z sześcioma domami, należący do majątku ziemskiego w Tejstymach. W 1820 roku znajdowało się tam siedem domów z 58 mieszkańcami. W książce "Adelslexicon der preussischen Monarchie" podane jest, że w 1820 roku Ludwigsmühl (Młyńczysko) oraz okoliczne Görkendorf (Górkowo), Tejstymy (Teistimmen) oraz Klackendorf (Troszkowo) należały do rodziny Carnevally. Mniej więcej od połowy XIX wieku systematycznie spadała liczba mieszkańców folwarku. W 1885 roku było już ich jedynie 27, natomiast w 1905 roku tylko 21. Miejscowość należała do parafii rzymskokatolickiej w Lutrach. Kres folwarku nastał najprawdopodobniej w 1945 roku. Krótko po wojnie ustanowiono mu urzędową nazwę Młyńczysko.
Na Geoportalu nadal widoczne są ślady po folwarku. Latem 2024 roku wybrałem się w to miejsce. Spóźniłem się jednak tydzień lub dwa. Ruiny i cały teren zostały zniwelowane przez ciężki sprzęt. W ziemi leżało sporo spalonej pruskiej cegły. Okolica sama w sobie jest urokliwa. Wokół sporo wzniesień, dobry widok na jezioro. Dojazd jednak kiepski, przeznaczony raczej dla pojazdów rolniczych, ja się odważyłem i kosztowało mnie to sprężynę zawieszenia