Młyńczysko - Ludwigsmühl (gm. Kolno)

Zapomniane miejsca, mało znane historie
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Młyńczysko - Ludwigsmühl (gm. Kolno)

Post autor: Tworas »

Młyńczysko (do 1945 r. Ludwigsmühl) to dawna miejscowość i folwark położona w dzisiejszym powiecie olsztyńskim w gminie Kolno. Niegdyś w powiecie Rößel w rejencji Allenstein. Folwark położony był ok. 1 kilometra na zachód od miejscowości Tejstymy nad jeziorem pod tą samą nazwą. Bardzo mało jest informacji o historii Młyńczyska, jedynie niemieckie strony poświęcają mu kilka zdań.

Nie wiadomo kiedy dokładnie powstała miejscowość. Przed 1785 rokiem nosiła nazwę Mühlchen. Mniej więcej w tym okresie określana była jako folwark z sześcioma domami, należący do majątku ziemskiego w Tejstymach. W 1820 roku znajdowało się tam siedem domów z 58 mieszkańcami. W książce "Adelslexicon der preussischen Monarchie" podane jest, że w 1820 roku Ludwigsmühl (Młyńczysko) oraz okoliczne Görkendorf (Górkowo), Tejstymy (Teistimmen) oraz Klackendorf (Troszkowo) należały do rodziny Carnevally. Mniej więcej od połowy XIX wieku systematycznie spadała liczba mieszkańców folwarku. W 1885 roku było już ich jedynie 27, natomiast w 1905 roku tylko 21. Miejscowość należała do parafii rzymskokatolickiej w Lutrach. Kres folwarku nastał najprawdopodobniej w 1945 roku. Krótko po wojnie ustanowiono mu urzędową nazwę Młyńczysko.

Na Geoportalu nadal widoczne są ślady po folwarku. Latem 2024 roku wybrałem się w to miejsce. Spóźniłem się jednak tydzień lub dwa. Ruiny i cały teren zostały zniwelowane przez ciężki sprzęt. W ziemi leżało sporo spalonej pruskiej cegły. Okolica sama w sobie jest urokliwa. Wokół sporo wzniesień, dobry widok na jezioro. Dojazd jednak kiepski, przeznaczony raczej dla pojazdów rolniczych, ja się odważyłem i kosztowało mnie to sprężynę zawieszenia :)
f5aca378-3efa-4c2c-887c-6e7b0c58808a.jpg
Zrzut ekranu 2025-07-12 115010.png
80752412-f05d-4043-b58b-7d5fadb7ca20.jpg
dbc84306-9ed8-4bbf-bd88-a3f2b73ef735.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Batory

Re: Młyńczysko - Ludwigsmühl (gm. Kolno)

Post autor: Batory »

Od siebie dodam tylko, że od 1938 dla Młyńczyska oficjalnie funkcjonowała nazwa "Ludwigsmühle".
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Dzięki za uzupełnienie :papa:
Awatar użytkownika
Batory

Post autor: Batory »

Małe uzupełnienie. Czasami zdarza się, że dla niektórych nieistniejących już wsi, podane polskie nazwy są błędne. W przypadku Młyńczyska na szczęście tak nie jest - oto fragment z Dziennika Ustaw ("MONITOR POLSKI" Nr. A-92), 17.10.1949, gdzie nazwa "Młyńczysko" została nadana.
mlynczyskokolekos.png
Zbaczając z tematu, ciekawe jest też to, że na wycince jest też "Pieńkowo" - miejscowość zniszczona podczas I wojny światowej i nie zasiedlona ponownie (jak odnajdę wystarczająco jej historii, to zapewne opiszę). Zastanawia mnie, jakim cudem znalazła się ona w powojennych rejestrach, skoro już przed 1945 jej nie było?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Dobre pytanie, jeszcze rozumiem nadawanie nazw miejscowościom całkowicie zniszczonym w 1945 roku, ale nieistniejącym od I wojny? Ciekawe.
ODPOWIEDZ