Partyzantka po 1945r.

Lata 1939-1945
Awatar użytkownika
olsztyniak

Partyzantka po 1945r.

Post autor: olsztyniak »

Poszukuję wszelkich informacji nt. działań grup partyzanckich działających na terenie WiM po 1945r.
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

Miejscowosc Dłużek. Zaraz przed wjazdem do wioski po lewej stronie stoi pomnik (glaz) upamietniajacy zabicie jakiegos komunisty (nie pamietam) przez jeden z oddzialow łupaszki. Z tego co mi wiadomo oddzialy te zawitaly na tereny Prus dwa razy, nie problem znalesc informacje na ten temat. Babcia calkiem nie dawno opowiadala mi ze jeszcze w 1946 roku osobiscie widziala w lasach przy obecnej ulicy Sielskiej uzbrojonych partyzantow! A dla czego partyzanci a nie uzbrojeni bandyci? Bo mieli bialo czerwone opaski na rekawach-powiedziala.
Awatar użytkownika
olsztyniak

Post autor: olsztyniak »

http://podziemiezbrojne.blox.pl/html/13 ... tml?165911
Bardzo ciekawa publikacja :D
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

Post autor: Piłsudczyk »

Partyzanci wykorzystywali umocnienia niemieckiej pozycji olsztyneckiej. Słyszałem, że jeszcze w latach 50-tych funkcjonariusze KBW, przetrząsając bunkry tej linii, natrafiali na broń i inne ślady obecności "żołnierzy niezłomnych" (w jedym ze schronów podobno był cały arsenał). Z tego, co mi wiadomo, w Jełguniu (nieistniejącej już wsi koło Olsztyna) zmarł w 1946 r. w wyniku odniesionych ran żołnierz "łupaszki" kpr. Henryk Wojczyński ps. "Mercedes".
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Lat temu dwanaście inwazyjnie spenetrowaliśmy rozwalony drewniano-ziemny bunkier-zimownik jakiejś grupy nieformalnej po 1945. świadczyła o tym mieszana amunicja i resztki sprzętu, składane "gwiazdki" do przebijania opon, jak też utrzymujace się w okolicy informacje o "grupie Wehrwolfu" Josefa Elsnera (prawie na pewno bałach, znam szczegóły od jego rodziny), o akcjach na "władzę ludową", o zabitej leśniczynie itp. Obecnie to dziura w ziemi z resztkami oszalowania i zabadzianymi pojedynczymi kulkami sow. i niem. A były tam wcześniej m.in. taśmy amunicyjne, przestrzelona manierka, resztki piecyka... Rejon na północ od Międzylesia Lidzbarskiego, lasy wichrowskie w pobliżu uroczyska "Na Babce".
dago2

Post autor: dago2 »

Pomnik zabitych "Umacniaczy Władzy Ludowej" w Piduniu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
MACIEK74

Post autor: MACIEK74 »

Zerknij na stronę IPN - może tam trafisz na ciekawą publikację. Podziemiem we wschodniej i płn-wsch Polsce zajmuje się dr Tomasz łabuszewski (IPN W-Wa). Powstało parę szczegółowych książek i artykułów o podziemiu w tamtym rejonie. Sporo akt zalega w delegaturze IPN w Olsztynie - meldunki i relacje z akcji ubecko-wojskowych przeciwko "bandom". Z tego co wiem spektakularnych akcji tam nie było : a to zabito jakiegoś komucha lub szpicla, a to skrojono kasę z mleczarni, względnie rozbrojono posterunek MO i dano baty załodze... Władza ludowa skupiła się tam bardziej na tropieniu Ukraińców po akcji WISłA i cała inwigilacja szła w tym kierunku. Warto też przejrzeć akta właśnie z posterunków w małych miasteczkach po 1945 r. Oczywiście do treści należy podchodzić dość ostrożnie, bo wg ubecji/milicji każdy człowiek w lesie z karabinem to był "członek bandy".
asdic321

Post autor: asdic321 »

MACIEK74 pisze:Zerknij na stronę IPN - może tam trafisz na ciekawą publikację. Podziemiem we wschodniej i płn-wsch Polsce zajmuje się dr Tomasz łabuszewski (IPN W-Wa). Powstało parę szczegółowych książek i artykułów o podziemiu w tamtym rejonie. Sporo akt zalega w delegaturze IPN w Olsztynie - meldunki i relacje z akcji ubecko-wojskowych przeciwko "bandom". Z tego co wiem spektakularnych akcji tam nie było : a to zabito jakiegoś komucha lub szpicla, a to skrojono kasę z mleczarni, względnie rozbrojono posterunek MO i dano baty załodze... Władza ludowa skupiła się tam bardziej na tropieniu Ukraińców po akcji WISłA i cała inwigilacja szła w tym kierunku. Warto też przejrzeć akta właśnie z posterunków w małych miasteczkach po 1945 r. Oczywiście do treści należy podchodzić dość ostrożnie, bo wg ubecji/milicji każdy człowiek w lesie z karabinem to był "członek bandy".
Zajmowal sie ta tematyka swego czasu - i o ile wiem dotarl do dostepnych w Olsztynie archiwaliow - Waldemar Brenda, historyk z Pisza. A na dodatek sporo publikowal :)
Awatar użytkownika
vsh

Re: Partyzantka po 1945r.

Post autor: vsh »

za bardzo nie wiedzialem, gdzie ten link wrzucic, ale chyba tu podchodzi pod temat - tyczy sie rzecz 5 Brygady Wileńskiej AK dzialajacej tez na wim. fakt ze z faktu ;o

http://www.posnet.com.pl/files/2052/art ... .09.09.pdf

pzdr
ODPOWIEDZ